Det finns ingen brist på Star Trek-inspirerade titlar och de senaste åren har de haglat ganska tätt. Dock har de flesta varit simulator, strategi eller äventyrsspel. Det första och ett av de få riktigt bra FPS-spelen var Ravens Voyager: Elite Force, som satte spelaren i rollen som en av medlemmarna i en nystartad elitstyrka ombord på Voyager. Spelet blev en succé, inte bara för sin Star Trek-miljö eller på grund av att det var baserat på Q3-motorn, men också för att det var en riktig bra blandning av action, äventyr och en bra story. Nu har Raven släppt en expansion till Elite Force och Quas har ännu en gång fått dra på sig sin röda pyjamas och sätta phasern i bältet.

Även om Elite Force inte riktigt kunde utmana Quake3 eller Unreal Tournament i multiplayer så låg styrkan istället i singleplayerkampanjen. Därför hade jag höga förväntningar på att expansionen skulle ge en minst lika rolig singleplayerupplevelse som originalet. Men ack så fel man kan ha. Utan att så noga läst igenom vad som egentligen var nytt så installerade jag snabbt expansionen och satte igång spelet. Jag kunde förnimma mig att jag läst något om en virtuell rundtur på Voyager och tyckte det kunde vara en bra början innan man tog sig an de actionladdade uppdragen.

Virtual Voyager

Man börjar sin virtuella rundtur inne i sitt eget lilla skrymsel på Voyager, med andra ord i Alexander Munros hytt (eller Alexandria om man valt att spela som kvinna). Sedan har man i stort sett tillgång till hela voyager via turbohissarna och teleportsystemet. För att verkligen upptäcka alla delar finns det några små enkla uppdrag man ska utföra, bland annat att samla in små actionfigurer på alla medlemmarna i specialstyrkan.

Ett av uppdragen var också att besöka holodeck och utföra de nya uppdragen som dykt upp där. Av de fyra uppdragen som fanns så är det bara två som var intressanta. Det ena handlade om ett anfall på en klingonbas och i det andra tog man rollen som Captain Proton (Star Trek seriefigur) och får kämpa mot Dr. Chaotica. De andra två uppdragen består av enkel skytteträning. Efter att ha klarat alla uppgifterna under den virtuella rundturen så tyckte jag det var dags att ta sig an de andra singleplayeruppdragen. Men var fanns de? Till min förskräckelse förstod jag att de nya singleplayerbanorna jag läst om var de två korta uppdragen i holodeck. Det är alltså den virtuella rundturen på Voyager som är det enda nya i expansionen, för singleplayer i alla fall.

Multiplayernyheter

Även om expansionen inte för med sig så många nyheter till singleplayerdelen av Elite Force så kommer det desto fler till multiplayer. Det finns ett tiotal nya banor, både deathmatch och CTF. Dessutom dräller av nya sätt att skjuta sina kompisar, vilka du kan läsa mer om nedan.

Action Hero

En av spelarna börjar med alla vapen och möjligheten att regenerera förlorad hälsa. Den som lyckas med bedriften att skjuta ner actionhjälten får fem frags och respawnas sedan som den nya hjälten.

Assimiliation

Ett av de mer intressanta nya spelsätten är Assimiliation där två lag, Borg och Federationen, möter varandra. Varje gång Borg assimilerar en från andra laget så respawnar han som Borg, och federationen har som mål att förgöra Borgdrottninen innan alla är assimilerade.

Disintegration

Alla spelare börjar med ett compression gevär som dödar på ett skott. Ungefär som Unreal Tournaments Instagib alltså. För övrigt är det normal deathmatch.

Elimination

Vanlig last man standing där banorna, likt Counter-Strike, består av flera rundor. När man blivit utslagen måste man vänta till rundan är över och en spelare står som vinnare, sedan respawnas alla igen.

Specialities

Ganska likt team fortress med flera olika klasser som medic, technician, heavy weapons, sniper, inifiltrator medmera. Alla olika klasser har sina egna vapen, attribut och utrustning.

Slutord

Som ni nog förstått vid det här laget så levde inte expansionen upp till mina förväntningar på singleplayersidan. Det var en stor besvikelse att det inte fanns en helt ny kampanj i expansionen som jag hade hoppats. Man får istället se detta som en multiplayerexpansion som ger spelarna flera nya banor, modeller, spelsätt och en extra bonus med rundturen på Voyager. Men är det verkligen värt över tvåhundra kronor? Knappast. Det hade varit en sak om det varit till ett renodlat multiplayerspel, men då styrkan i Elite Force ligger vid singleplayer så är det helt enkelt inte värt det. Det borde släppts som en gratis expansion och inte kommersiellt som nu är fallet.

Skicka en rättelse