För tre år sedan slog Blizzards Starcraft ner som en bomb bland oss. Detta enkla spel kom att förändra livet för tusentals spelare som istället för att gå ut med kompisarna ägnade dagarna åt att spela Starcraft över Internet på Battle.net. Än idag är Starcraft enligt mig det bästa RTS spelet på marknaden och den titeln lär Starcraft äga ett bra tag framöver. Talonsoft har försökt, med sitt Outlive, att plocka ner Starcraft från tronen, frågan är om de har lyckats?

Storyn i Outlive är följande, det är det 21 århundradet och världens naturresurser håller på att ta slut. Om ingen gör någonting kommer jordens befolkning, som har tredubblats på kort tid, att utrotas. Lösningen på detta problem tror sig en organisation vid namn Världsrådet ha en revolutionerande lösning på – nämligen skicka alla sonder du kan tänka dig till alla möjliga platser i rymden för att hitta en plats med naturresurser.

Till sist kommer besked som alla har väntat på, naturresurser finns det i överflöd på en av Saturnus månar. Glädjen är total tills det visar sig att det finns ett problem, månens atmosfär är allt annat än gjord för oss människor. Rådet överlåter detta problem till två team lett av doktorerna Taylor och Harley. Trots samma yrke har de helt skilda åsikter om hur man ska lösa problemet, den hänsynslöse Taylor vill ta fram genmanipulerade människor som gör precis som han befaller dem. Harley, som är mer konservativ vill lösa problemet på en mer etisk väg, nämligen tillverka robotar och skicka iväg till månen. Som du kanske, vid det här laget, gissat så utbryter det ett krig mellan robotarna och de genmanipulerade människorna och du ska nu välja sida och vinna kriget. Storyn, som känns igen sedan tidigare är inte alltför upphetsande - förhoppningsvis slipper vi det eviga tjatet med historier där jordens naturresurser snart tar slut i framtidens spel.

Vid första anblicken på Outlive är det lätt att tro att det är Starcraft man spelar. Menyerna är i princip kopierade med skillnaden att teamet troligtvis testat dem hårt och insett vad som behöver förbättras. En av dessa förbättringar är att man kan ta bort menyn och se hela bildytan, vilket är glädjande för oss dödliga som inte har en 19” skärm eller större.

För att komma in i Outlive har tillverkarna satt ihop en smidig träningsguide där du får pröva på 20 olika funktioner i spelet. Guiden är väldigt pedagogiskt utformad och snabbt får man känslan av att man kan kontrollera de flesta funktioner. Känslan av att jag kontrollerade spelet bra var dock som bortblåst när jag satte igång att spela. Hundratals fiender bussas på dig i ett tempo som gör att du inte hinner fundera så mycket på strategin utan snarare skickar dina soldater rätt in i döden.

Spelkänslan i Outlive är med viss tvekan godkänd. Traditionell RTS med mycket musklickande är det spelet igenom. Några revolutionerande nyheter till RTS branschen är inte ens att tänka på – ärligt talat upptäckte jag aldrig riktigt något nytt överhuvudtaget.

Ljudet och grafiken i spelet är bland det bästa jag sett – så hade förmodligen mitt omdöme låtit för tre år sedan. Nu känns ljudet platt och tråkigt. Lika tråkig är grafiken och explosionerna är riktigt mesigt gjorda. Banorna är likt grafiken enformiga, du kan dock, om du har tid, bygga egna banor i spelet. Största besvikelsen och i det närmaste skandalen är att det helt saknas filmer i spelet. Istället har man valt att ersätta de imponerande filmerna med tråkig text uppläst av en mekanisk röst.

Allt är dock inte ridå för Outlive. Multiplayerstödet är riktigt tillfredsställande och du kan spela tillsammans med 16 kompisar över nätverk eller Internet. Tyvärr hjälper detta inte särskilt mycket då Outlive är lika tråkigt i multiplayer som singelplayer.

Nej, Talonsoft bör verkligen fundera över sin framtid som utvecklare av RTS spel. Under tiden man funderar på detta rekommenderar jag dem att leta efter en riktigt bra advokat. För ett större plagiat av ett annat spel (Starcraft) har jag aldrig skådat. För dig som verkligen är desperat efter ett RTS spel är Outlive ett ytterst tveksam alternativ. Ni andra bör hålla er borta.

Testat på:

AMD Athlon 600MHz
128 RAM (PC100)
Voodoo 3
Windows2000

A Carl Persson (Cal).

Skicka en rättelse