För några år sedan satte Valve oss i rollen som Gordon Freeman i ett av de största och mest framgångsriska FPS-spelen vi sett. Något senare fick vi i Opposing Force istället ta på oss en militäruniform och bli en del av den styrkan som ständigt försökte ta död på originalets huvudperson. Vad skulle då bli nästa steg, skulle man få spela en motbjudande utomjording, eller en soldat i de välutrustade elitstyrkorna? Nej, man blir en munkätande blåklädd säkerhetsvakt kallad Barney, skrattretande eller hur? Men Barney är inte den vanliga sömniga och slöa säkerhetsvakten som oftast blir uppäten av utomjordingar. Istället blir det hans, eller snarare ditt mål att rädda vetenskapsmännen och dig själv från både utomjordingar och soldater.

Olikt Opposing Force så är inte Blue Shift en vanlig add-on då den faktiskt går att spela helt utan att ha Half-Life originalet. Men förutom Blue Shift singleplayerkampanjen så får man även tillgång till Opposing Force multiplayer och Half-Life high definition pack (en grafikuppdatering). Vi börjar med att ta en närmare titt på själva Blue Shift.

Storyn

Precis som i originalet så börjar spelet med en helt vanlig arbetsdag. Efter att man övat på skyttet, pratat med några kollegor och bytt om till sin uniform är det dags att börja arbeta. Dagens första uppdrag blir att hjälpa några vetenskapsmän som fastnat i en hiss, inget ovanligt med andra ord. Men eftersom detta utspelar sig ungefär samtidigt som Gordon Freeman börjar med sitt lilla experiment så kan alla som spelat Half-Life förstå att det inte förblir så vanligt länge till.

Nyheter

Självklart hade man hoppats på nya banor, nya vapen och nya fiender i Blue Shift, men tyvärr så är det bara en av dessa man får, nämligen banorna. Fienderna och vapnen är nämligen precis desamma som i originalet, och det är till och med flera av dessa som inte visar sig i Blue Shift. Banorna och uppdragen är dock självklart helt nya, och de lyckas bra med att uppfylla kraven man har på en Half-Life add-on. Det handlar inte om att bara springa runt och skjuta monster, utan spelet flyter fram på ett bra sätt med hjälp av scriptade sekvenser där man måste vara kvicktänkt. Men även om banorna är nya så är miljöerna desamma. Man tillbringar största delen av spelet långt nere i Black Mesa, men får tillfälligtvis också strida ovan jord och även utföra ett uppdrag på utomjordingarnas planet.

Slut redan?

Det som verkligen drar ner på betyget för Blue Shift är hur otroligt snabbt det går att klara. Efter bara tre timmars spelande så hade jag avslutat hela spelet. Även om det kan ta nybörjare något längre så handlar det ändå inte om mer än några få timmars spelande. Jag hade hoppats att åtminstone kunna spendera en hel dag med spelet.

High Definition pack

På Blue Shift CDn ligger också grafiska uppgraderingar för Half-Life, Opposing Force och Blue Shift. Man får tillgång till klart förbättrade modeller för både fiender och vapen. Även om det är en klar förbättring så ökar det inte mervärdet för Blue Shift så värst mycket. Och jag har svårt att tro att det är fler än ett fåtal personer som på grund av den förbättrade grafiken vill spela om hela original Half-Life.

Slutord

Blue Shift såg väldigt bra ut, i alla fall tills det abrupt tog slut. Spelet tar slut helt för fort och man känner sig ganska snopen när man på en eftermiddag utan problem klarat det. Som många har hört så stämmer det faktiskt att man får med hela Opposing Force, dock bara för de som bor i Nordamerika. Vi andra får nämligen nöja oss med multiplayerdelen av den tidigare expansionen. En förlåtande faktor är dock att spelet inte kräver Half-Life, men ändå bara kostar under 200kr. Det får helt enkelt ses som ett spel för Half-Lifefantasten som har någon hundralapp över och dessutom får uppdaterade modeller för Half-Life och Opposing force. Spelet får en trea på grund av att de få timmarna det tar att klara faktiskt är roliga, och dessutom kostar det inte lika mycket som ett fullprisspel.

Skicka en rättelse