Den är svart, den är tuff, den är kraftfull, den innehåller många häftiga funktioner. Nix, det är inte batmobilen, det är Asus senaste gaminglaptop G73SW.

Redan när man öppnar kartongen börjar man misstänka att #Asus G73SW kan vara något utöver det vanliga. Det är inte säkert att det här kan kallas för en bärbar dator, för med en skärm på 17,3 tum och matchvikt på nästan fyra kilo är det snaraste en stationär laptop. Oavsett vilket är den en prydnad med sitt mattsvarta, lätt stealthinfluerade chassi med två stora utblås på baksidan. Utöver att vara dekorativa fyller de funktionen att hålla datorn sval (och därmed tyst), det det fungerar utmärkt.

Datorn är stor som en dansbana, men det behövs för att få plats med allt.

Men storleken och vikten behövs för att få plats med alla godsaker. Processorn är en fyrkärnig Intel Core i7-2630QM på 2 gigahertz vilket betyder att den tillhör #Intels Sandy Bridge-arkitektur som ska ta över efter Nehalem. Tillsammans med 8 gigabyte DDR3-1333-minne har man lagt grunden till en laptop tillräckligt muskulös för att klara av det mesta i spelväg. Och då har vi inte ens kommit till vad som skulle kunna klassas som den största ögonbrynshöjaren. Asus har nämligen klämt in ett grafikkort av modellen #Nvidia GTX 460M med 1,5 gigabyte minne (GDDR5) i datorn, och skärmen är av 120 Hz-modell. Datorn har med andra ord inbyggt stöd för 3D Vision, och glasögonen ingår när du köper datorn. Du får allt du behöver för att börja spela i tre dimensioner redan när du packar upp lådan. Skärmen är dessutom trevlig på flera sätt: om du väljer de vanliga två dimensionerna utnyttjar den alla 120 Hz på den bilden, vilket gör den väldigt stabil och skön att titta på.

Det är de små, små detaljerna

Men Asus har inte bara koncentrerat sig på de stora delarna, de lägger även kraft på detaljerna. Tangentbordet är ett exempel, det har diskret bakgrundsbelysning och väldigt distinkta tangenter som inte känns degiga eller lösa. Det lutar dessutom svagt mot användaren vilket gör det väldigt bekvämt att använda även till annat än spelande. Pekplattan är 4,5 tum och har multitouch, vilket är riktigt praktiskt och den generösa storleken passar utmärkt för multitouch, som brukar ha svårt att komma till sin rätt på frimärkesstora modeller. En annan väldigt praktisk detalj är att Asus valt att montera in sändaren till 3D-glasögonen i ramen till skärmen, istället för att göra det enkelt för sig och bara skicka med en USB-ansluten extradosa.

Nvidias 3D-glasögon ingår.

I ett avseende lyckas däremot G73SW åstadkomma en riktig dikeskörning.

Datorn har väldigt hög prestanda och en utmärkt full-hd-skärm men i ett avseende lyckas den åstadkomma en rejäl dikeskörning - eftersom den saknar bluray-spelare kan du inte titta på en vanlig hd-film. Asus sparar in ett par hundralappar genom att "bara" sätta i en dvd-rw-enhet. Det känns lite som att sätta galonsäten i en Lamborghini.

I den röda ringhörnan...

Annars är Asus G73SW ett riktigt muskelpaket - för att vara en laptop. Det kan tyckas elakt att säga så, och med tanke på hur många prestandakritiska delar en dator innehåller blir det ganska orättvist att jämföra. Men låt oss göra det ändå, hur står sig G732SW mot en stationär? En körning med 3DMark 11 i Extreme-läget ger Asus G73SW ett testvärde på X581. Om vi tar en stationär dator med en ”gammal” fyrkärnig Q9550-processor, ett G460-grafikkort och 8 gig minne, då rasslar testvärdet upp till X1220. En stationär i ungefär samma prisklass som Asus-datorn med Intel Core i7-875K, GeForce GTX 470-grafikkort och 8 gig minne får testresultatet X1489. Om vi istället utsätter datorerna för det lite mer beskedliga Performace-testet når G73SW upp till P1799, medan Q9550-datorn får P4128 och i7-875K-datorn får P7940.

Jämförelse mellan G73SW och motsvarande stationära.

Det är en gammal sanning att man ska satsa på en stationär om man vill ha riktigt hög prestanda, och det kan inte ens G73SW ändra på. Men för att vara en laptop är den som sagt ett muskelpaket. Att jämföra den med andra laptops är däremot ingen större idé, för där är det inte många som har någon större chans.

Om du är på jakt efter en kompetent spelmaskin som fortfarande är mer eller mindre bärbar, då är G73SW för tillfället något av det fläskigaste som går att uppbringa. Smakar det så kostar det, men det smakar å andra sidan väldigt mycket.

Fakta:

  • 17,3 tum LED (120 Hz, 1920x1080)

  • Intel Core i7-2630QM (2 GHz)

  • Nvidia GTX 460M med 1,5 GB VRAM (GDDR5)

  • 8 GB DDR3 1333 (4x2GB)

  • 1 TB SSH 7200 RPM (2x500 GB, inbyggd 4G SSD)

  • Nvidia Vision 3D-glasögon medföljer

  • 802.11 b/g/n

  • Windows 7 Home Premium (64 bit)

  • Rekommenderat pris: 16 995 kr

Ælskar den men kan inte køpa den pga glossy skærmen det ær ju fan som en spegel på sommaren eller bara i dagsljus! Hittar inga andra respektabla i Sverige heller med 460M graffekkort. Måste ju hitta mig en med Nvidia pga Linux också! Sææædan 15/02 Ni borde recensera DevilTechs HellMachine, den klår den där skiten ordentligt till samma pris. Vad sägs om dubbla ATI 5870 i crossfire? http://www.deviltech.de/ <-- Likt Asusen så väger den väldigt mycket, men det är en släpbar dator, inte bärbar. Perfe... 09/02 * Köp en stationär * tjäna 3000 08/02 Har helt tvärt om erfarenheter av ASUS, kör själv enbart ASUS både i komponent på min spelrigg och i laptops, aldrig någonsin haft problem, inte heller när jag jobbade i en datoraffär märkte jag något strul med ASUS som fick mig att höja på ögonbrynen. 29/01 Fix'd. Har inte mycket till övers för Asus. Har haft två stycken laptops från Asus och båda har totalhavererat utan förvarning efter knappt ett halvår. En polares Asus dog den också efter knappt ett år. Inte undra på att dom har så lång garantitid på... 29/01 Min kusin köpte precis föregångaren till den här datorn, samma dator fast inte Sandy Bridge. Den kom med ungefär 30 förinstallerade program. Varav 6-7 startar automatiskt. Precis som min 13" för 7k. En dator för 17000kr, och de trycker ändå på dig "Boin... 28/01 Svårt att motivera här hemma att man skulle vilja lägga nästan 17k på en laptop :) Men hade man lite flis över så varför inte.... 28/01 Dåligt att den saknar blu-ray. Det borde vara standard i en så pass dyr dator. 28/01 3D och blu-ray är inte viktigt för mig då jag köper hårdvara för en gaming rigg 28/01 Håller med dig samtidigt som jag inte gör det. Låter konstigt? Låt mig förklara. Jag har en bra gaming rig hemma, en solid platform för i stort sett alla spel som kommit ut och kommer komma ut under de kommande månaderna, dock... vad gör man om man rese... 28/01
Skicka en rättelse