Eftersom jag tidigare testat en final beta utav Airfix Dogfighter så visste jag lite vad som väntade mig redan innan ja började installera och spela Airfix Dogfighter. Men i en beta har man alltid överseende med diverse buggar och nu gällde det på allvar för Airfix Dogfighter att klara vårt hårda test.

Airfix Dogfighter är till skillnad från de flesta andra flygspel till PC inte en tung flygsimulator där varje knapp har en drös funktioner och det tar några dagar att plöja igenom manualen. Istället ska du i Airfix Dogfighter ta dig an jobbet som stridspilot, men dina uppdrag är inte att bomba tyska baser under andra världskriget utan istället att förstöra porslin, möbler med mera i ett hus. Airfix Dogfighter är ett modellflygplanspel som verkligen är lekfullt och nyskapande. Om spelet hade kommit för fem år sedan hade storyn varit en given succé, men håller den idag mot tunga spel som Combat Flight Simulator med flera?

Svaret på denna fråga är ett rungande ja, jag har länge längtat efter ett företag som vågar fokusera allt på spelkänslan och göra ett roligt spel istället för att göra de tuffaste specialeffekterna. Innan du sätter igång att spela så kan du göra diverse saker i spelet bland annat göra en bana som är som ditt eget hus eller varför inte göra snygga dekaler och sätta på ditt flygplan? Efter att ha skapat mitt egna flygplan var det nu dags att ge sig ut på mitt första uppdrag. Motorn var aningen segstartad men så fort jag kom upp i luften var det en enda njutning, spelkänslan är alldeles underbar och får mig att känna mig som tio år igen. Uppdragen som du blir tilldelad kan vara alltifrån att spränga en rysk bas till att förstöra mormors antika porslinsamling.

Menyerna

Menyerna är gjorda i samma anda som själva spelet nämligen otroligt barnsliga. Bland alternativen finns bland annat möjligheten att dekorera ditt egna plan med diverse dekaler. Att få flyga runt med ett plan med sitt namn på känns otroligt mäktigt och jag måste säga att jag blev förtjust i denna funktion redan från första början. Man kan dessutom kladda ner planet i gammal klassisk målarfärg. Andra funktioner är att man kan se sin meritlista, spela över nätverk (se längre ner) och givetvis det själva spelet går ut på, uppdragen. När man väl är igång och kör sitt modellplan så är menyerna mycket snygga och rena med en radar längst ner och diverse annan information som till exempel hur mycket bränsle som finns i tanken.

Spelkänslan

Utan tvekan så är spelkänslan Airfix absolut starkaste sida, det var länge sedan jag hade så här roligt med ett datorspel och fantasin i spelet gör att man direkt blir sittande i flera timmar. Har man dessutom en gamepad eller joystick som man kan styra sitt flygplan med är nöjet komplett. UDS ska hyllas för att de vågar göra spelen som inget annat spelföretag ens vågar komma på tanken att göra.

Grafiken

Som vanligt när UDS gör spel så har grafiken fått lida för att man lagt ner mest tid på spelkänslan. Därmed inte sagt att grafiken är dålig. De olika rummen är snyggt avbildade och även gjorda så att det är lagom svårt att navigera runt i dem. De stora och häftiga effekterna uteblir vilket inte spelar särskilt stor roll. Några coola effekter när man skjuter sönder vissa saker hade UDS dock kunnat åstadkomma. Grafiken känns som att man gjort vad som behövs för att sedan ha filat på andra delar utav spelet.

Ljudet

Ljudet i Airfix Dogfighter kommer knappast att gå till historien som bland de bästa. Likt grafiken så känns ljudet i spelet extremt tafattigt. När jag startar planet vill jag att det ska låta rejält ur mina högtalare, nu låter det mer som att morsan har satt igång elvispen. Musiken i spelet är inte heller direkt något att hänga i julgranen utan irriterar mer än gör nytta.

Multiplayer

Efter att ha testat Airfix Dogfighter över nätverk är jag alldeles matt, det var länge sedan det har varit så viktigt för mig att utplåna mina polare för att vinna och bli herre över huset. Om du bestämmer dig för att köpa Airfix Dogfighter kan jag garantera många roliga timmar över nätverk om du har tillgång till detta.

Sammanfattning

Airfix Dogfighter saknar allt de som de stora spelföretagen idag värdesätter nämligen tungt ljud och den senaste grafiken. Trots detta är Airfix Dogfighter ett höjdarspel när det gäller känsla. Spelet får mig att minnas tillbaka på den gamla goda Nintendo 8-bitars tiden då allt som betydde något var känslan. Om du vill uppleva några roliga timmar framför datorn och har lessnat på alla hyper moderna spel så rekommenderar jag Airfix Dogfighter starkt. Livslängden för spelet är tyvärr aningen kort men kompenseras utav multiplayer delen. Det enda som hindrar Airfix Dogfighter ifrån toppbetyget är det mesiga ljudet och i viss mån den ibland tråkiga grafiken.

Av Carl Persson (Cal)

Skicka en rättelse