Under fyra år har vi sett Lara Croft leta efter skatter och tampats med monster om och om igen. I fjärde delen av hennes äventyr trodde många att det var slut i och med att hon försvann spårlöst, men det verkar som att Eidos vill utnyttja sin hjältinna ännu en gång i Tomb Raider – Chronicles. Är det här bara ett sätt att klämma ut lite mer pengar ur en uttjatad spelserie eller är det ett seriöst försök att skapa ett bra spel?

Det hela börjar med att Lara Croft blir symboliskt begraven, det då man fortfarande inte hittat hennes kropp efter hennes senaste äventyr. Hennes vänner samlas efter begravningen och berättar historier om när de mötte Lara och om hennes äventyr. Du tar sedan, icke så oväntat, rollen som Lara i varje historia, vilka kommer följa storyn i de tidigare fyra spelen. Spelsättet kommer ändras för varje spel som återupplevs och flera av de mest kända situationerna från de tidigare spelen kommer igen.

Spelkontroll tack?

En av sakerna jag fortfarande har svårt att tro på är den otroligt kassa spelkontrollen som följt Lara Croft åt genom alla spelen. Inte bara att man inte kan använda musen, utan man måste dessutom använda en hemsk kombination av Shift, Alt, Space, Delete, End och piltangenterna. Jämfört med andra spel känns Lara dessutom extremt svårkontrollerad då det tar tid att vända på sig och man får aldrig riktig kontroll på rörelserna.

Grafiken

Själv tyckte jag att första Tomb Raider var riktigt snyggt, om än inte bäst så var det helt ok. Sorgligt nog så har de nog lagt lika lite arbete på att förbättra grafiken som på att förbättra spelkontrollen. Banorna är inget som får en att utbrista ?wow? och tyvärr känns grafiken trist och monoton. Försöker de återskapa gamla Tomb Raider-känslan så har de lyckats ganska bra genom att använda samma gamla grafik.

Slutord

Tomb Raider serien borde tagit slut vid fjärde spelet, om inte innan. Det är möjligt att riktiga Tomb Raider fans kan få ut något av Tomb Raider Chronicles på grund av att man får spela igenom alla gamla spel och speciella händelser. Men för alla andra som antingen aldrig gillade Tomb Raider eller som redan tröttnat råder jag att genast titta åt något annat håll.

Skicka en rättelse