Krig har alltid fascinerat folk och ofta varit föremål för vilda diskussioner. Nu har du chansen att gå längre än att diskutera krig och istället uppleva dem. Denna gång får du denna ypperliga chans i Rowan Softwares Battle of Britain där du går tillbaka 60 år i tiden och ska besegra antingen sega engelsmän eller segersäkra tyskar i andra världskriget. Valet är nämligen ditt om du vill strida mot Tyskland eller med Tyskland mot England. Cal har tagit sig an rollen som en ny Winston Churchill som ska rädda Storbritannien.

Komma in i spelet

Det absolut svåraste med flygsimulatorer är att komma in i spelet. En tjock manual med mer sidor än vad någon människa orkar läsa bidrar knappast heller till att man snabbt kommer in i spelet. Rowan Software har försökt lösa detta genom att sätta ihop ett smidigt snabbtränings program där du bland annat får lära dig, starta, landa och skjuta ner fiender. Lite synd är dock att man nästan ändå måste läsa manualen för att komma in i träningsuppdragen. Något som jag dessutom aldrig fick någon vidare kontroll över var hur man ställde in de olika kontrollerna.

Tyskland eller Storbritannien

Rowan Software är ett företag som verkligen inte lämnar något åt slumpen. Historien som spelet bygger på, nämligen andra världskriget då Adolf Hitler bestämde sig för att skicka in sina trupper till Storbritannien är i spelet perfekt återgiven. Ditt val blir att välja vilken av sidorna du ska stå på. Antingen som engelsman och göra allt för att rädda landet eller som segerviss tysk med ett ord i ögonen, vinst.

Underbar flygkänsla

Flygkänslan i Battle of Britain är närmast underbar och känns otroligt realistisk. För att spelet ska passa den rutinerade flygspelaren som nybörjaren kan man ställa in så att datorn sköter vissa bitar. Även luftstriderna är otroligt roliga och känns otroligt verklighetstrogna. För att vinna måste man verkligen slita och kämpa med flygplanspaken för att hålla kontrollen över sitt flygplan.

Grafiken

På grafiken så har Rowan Software missat lite. När man använder sig utav kameravinkeln inne i cockpiten så ser inte instrumentpanelen särskilt speciell och lysande ut som den annars brukar göra. När man sedan tittar ut ser det snyggt ut men så fort man börjar köra mot marken möts man av stora pixlar som verkligen inte liknar hus, träd med mera. Man kan även om man vill köra planet så man ser det utifrån vilket blir aningen snyggare för den som är kräsen på grafiken.

Ljudet

Om grafiken var medelmåttig så är ljudet rena motsatsen. Ett ordentligt ljud kommer ut ifrån högtalarna när man drar igång propellern och i luftstrider är ljudet så bra gjort att det känns som man verkligen sitter i planet. Om man har ett surround system hemma så blir Battle of Britain en ren och skär skönhetsupplevelse med sitt underbara ljud.

Strategi

Battle of Britain är inte endast en flygsimulator utan även ett strategispel. Mellan de olika uppdragen ser du hur kriget utvecklar sig och om du ser att motståndaren är på väg mot dig kan du välja om datorn ska bestämma en strategi eller om du själv ska styra och ställa. Efter att du gjort detta kan du sedan hoppa in i något av de olika planerna som du har ute i strid och ta saken i egna händer.

Sammanfattning

Battle of Britain är ett underbart flygplanspel som dessutom har fina strategiinslag. Spelet är byggt på förra årets succé Mig Alley och tyvärr känner man igen sig lite för mycket från Mig Alley för att spelet ska kunna få toppbetyg. Den halvtaskiga grafiken bidrar också till att spelet inte får toppbetyg. Men med tanke på att det inte finns särskilt många nya flygsimulatorspel ute på marknaden är Battle of Britain mycket köpvärt.

Av Carl Persson (Cal)

Skicka en rättelse