I rymden kan ingen höra dig skrika. Nja, det stämmer kanske inte riktigt. I Microsofts ambitiösa och riktigt gedigna teambaserade actionspel Allegiance skriks det massvis.

Jorden är förvandlad till en grushög och och jakten på helium som har blivit drivkraften i den nya ekonomin för de kvarvarande grupperingarna som har överlevt uppe i rymden. Det är bakgrundstemat i Allegiance. Lagspel och god taktik är kärnan i spelet - här finns inget utrymme för solospel. På Microsoft Gaming Zone (www.zone.com) loggar man på och går med i grupperingar som Iron Coalition, Bios eller Gigacorp för att kämpa om dominans.

För att vara framgångsrik måste ditt team samla resurser i form av helium för att utveckla ny teknologi och i förlängningen expandera territorium. För det är expansion och kontrollen av resurser som gäller i Allegiance. Du behöver gruvskepp som gräver på vissa typer av asteroider, spaningskepp som söker upp nya territorier och som letar efter fienden, bomb-, jakt- och attackplan som var för sig sköter sin roll i strävan om den totala dominansen. Ja här finns en hel uppsjö av roller man kan kasta sig in i för att bli det segrande laget.

Den kanske viktigaste rollen är befälhavaren. Som boss över din grupp är du den enda som har den totala översynen av vad om händer. Det är du som allokerar gruvdriften, bygger nya basenheter och ger dina piloter order om vad de ska göra. Ett tungt ansvar med andra ord. Att spela i ett lag med en undermålig befälhavare brukar i vanliga fall betyda ett snabbt nederlag.

Grafiskt sätt är väl inte Allegiance revolutionerande. Det har varken mer eller mindre än flertalet andra rymdlir. Men något jag fastnade för var det enorma smatter av kommunikation som hela tiden pågår i spelet, något som skapar atmosfär och en känsla av närvaro. Som pilot i vad-du-nu-än-rattar får du ideligen kommandon, hör dina medspelares svar, rop på hjälp, segerskrik, vrål av frustration, ja en hel kakofoni som skapar ett kaos – ett kaos som tillkommer ett verkligt slagfält. Det är den som som kan utläsa vad som händer i detta kaos som blir den riktiga storspelaren i Allegiance.

Vad jag saknar i Allegiance är möjligheten att träna offline. Förvisso finns det en ”tutorial” som i sex steg tar dig genom grunderna av spelet. Men den lär dig bara spelet i grova drag och ger dig ingen möjlighet att slipa din färdighet, vare sig som befälhavare eller pilot. Den tutorial som följer med i spelet har ju en rätt hygglig artificiell intelligens. Varför kunde Microsoft inte utvecklat denna lite mer?

Är Allegiance värt att köpa då? Svaret är ja om du gillar rymdstrider, action, kaos och är en utpräglad teamspelare. Om inte ska du se dig om efter annat. Tröskeln för att bli en bra Allegiance spelare är relativt hög och för att få spela tillsammans med entusiasterna får du betala 10 dolares i månaden.

Skicka en rättelse