Vi vet inte varför vi krigar. Vi vet inte vem vi strider emot. Vi vet inte var vi är, eller när. Det enda vi vet är att vi kämpar för att överleva.

Under en helt vanlig veckodag på Pluto blir en av ISDF-baserna anfallna av Aliens. Basen blir fullständigt överkörd av de så kallade Scionerna. När mänsklig förstärkning anländer så retirerar Scionerna i en slags portal, varpå hela andra stjärtnflottan under ledning av General Braddock följer efter. Vi vet fortfarande inte var vi hamnat, eller hur vi ska komma tillbaka. Vi vet däremot att om vi inte besegrar Scionerna och förstör deras vapen så har vi inget hem att komma tillbaka till.

Singeplayer

Många är vi som älskar att ge order. Spel som Tiberian Sun och StarCraft passar oss utmärkt. Men ibland vill man ha lite mer stridsmoment i ett strategispel, och det är här BattleZone kommer in i bilden. I BZ2 lirar man som en officer, och ger order till underställda enheter såsom andra tanks, turrets, recyclers och bombplan. För att få tillgång till ännu bättre enheter krävs också att man bygger nya byggnader, precis som i de andra RTS-spelen.

För att kunna manövrera sitt fordon i terrängen krävs det en del kunskaper. Har du spelat BattleZone förut så får du nog inga problem att sätta dig in i kontrollerna, men om du aldrig kört ett sådant här spel förut så kan det bli lite klurigt. Något som man saknar, och som faktiskt fanns i ettan var en träningsdel. Det första uppdraget är visserligen rätt så enkelt, men det räcker inte. Dessutom saknas möjlighet att under ett uppdrag byta plats på kontroller och binda om tangenter. Klart minus för detta.

Hur som helst, när du väl kommit igång med BZ2 och förstått hur du flyger omkring så börjar det roliga. Det underbart mysiga svävarljudet från ditt fordon, och sättet som fartyget glider omkring ovanför marken ger en väldigt säregen känsla.

Det kan vara lite svårt att komma igång med själva befallningsdelen i BZ2, då det krävs att du hanterar många bollar i luften samtidigt. Du måste hela tiden bygga nya enheter, placera ut dem strategiskt, se till så vissa patrullerar basen och samtidigt ha tid att se till så att du hela tiden får in mer råvaror. Använder du dock både strategi och sunt förnuft så tar det inte så väldigt lång tid att få igång hela krigsmaskinen.br>

När man kör igång BZ2 för första gången saknar man något som finns i nästan alla spel nuförtiden. Konsolen. Efter lite letande på nätet hittade jag knapp-kombinationen för att få ner konsolen och så fort jag förstod hur den fungerade blev jag otroligt imponerad. Själva uppbyggnaden kan liknas vid en Linux-maskin, man använder kommandot ls för att få en lista över mappar, och sedan skriver man mappens namn för att få reda på vilka kommandon som finns i den. Inte så otroligt avancerat, men ett mycket bra initiativ.

Multiplayer

I BZ2 har du möjligheten att spela över både LAN, TCP/IP och IPX. Förutom detta kan du också starta en botmatch med av datorn simulerade motståndare. När jag testade att lira över Internet så besvärades jag av samma problem som oftast inträffar när man inte har fast lina, det vill säga en otrolig mängd lagg. Kanske en hel del nätkodsförbättringar vore något som utvecklarna skulle satsa på.

BZ2 har hursomhelst en väldigt bra spelidé för multiplayer. I singelplayer kan det som sagt vara lite svårt att hålla koll på alla sina enheter, men om man i multiplayer kör tillsammans i lag och delar uppgifterna så kan var och en specialisera sig på ett område och allt blir genast mycket enklare.

Grafik

Nya saker i denna uppföljare är bland annat att det nu finns olika miljöer att spela i. Inte bara denna tråkiga månyta, grå och trist, utan djungler, Alienvärldar, helt konstiga ställen, men också planeter vi känner till, som Pluto. Med ett 3D-kort bildar detta en vacker stämning, som flyter på fint även med kort som inte är de allra bästa. Klart godkänt på den här punkten alltså.

Ljud

BattleZone2 är späckat med ljudsekvenser, alltifrån eruptioner från planetens inre till vapenljud och kommunikation med dina underenheter. Innan varje uppdrag får du höra ett par ljudmeddelanden, antingen mellan dina överordnade eller adresserade till dig. Dessa fungerar som en slags briefing, så det gäller att lyssna noga. Samma sak gäller under spelets gång, lyssna ordentligt, annars missar du mycket.

Sammanfattning

Gillar du strategispel men tycker att C&C-spelen saknar action så är det här definitivt något för dig. Detta betyder ändå inte att BZ2 har en väldigt smal intressekrets, snarare tvärtom, de flesta kommer nog att tycka om det sätt som spelet beter sig på, den flygfysiken och det sätt man glider runt på. Jag rekommenderar att du testar BattleZone2 innan du köper det. Ladda ner demot och glid omkring lite, tycker du inte att det verkar så skoj, så bör du avstå, tycker du däremot om demot så är det här definitivt ett spel för dig.

Skicka en rättelse