Förhandssnacket kring Test Drive Unlimited har handlat om främst två saker: grafiken och den öppna världen. Efter ett imponerande första intryck ser det ut som om Eden Studios har lyckats med båda delarna, men vid närmare inspektion visar det sig dock att det finns svagheter och genrens kungakrona faller av.

Test Drive Unlimited utspelar sig på den hawaiianska ön Oahu. Din karaktär, som du väljer innan flyget lämnar fastlandet, anländer till öns flygplats utan vare sig någonstans att bo eller en bil att ta sig fram med. Du tvingas därför att hyra en bil och med den tar du dig sedan till en lämplig mäklare för att köpa din första bostad. Först när det är gjort börjar ditt äventyr på riktigt, ett äventyr som i stort går ut på att vinna tävlingar och utföra uppdrag för att du ska kunna finansiera ett nytt hem, finare bilar och märkeskläder.

Ouha - en vacker meny

Tävlingar och uppdrag kan du lätt hitta till med hjälp av spelets karta och sett till antalet är det imponerande, men tyvärr går det inte säga detsamma om dess kvalitet. Det kan handla om att köra en supermodell från punkt A till B, komma upp i en viss fart vid en hastighetskamera, vinna ett gatlopp eller att transportera en dyrbar bil tvärs över hela ön utan att krocka alltför mycket. Nej något speciellt bra bilspel för den som vill spela ensam är det inte, då är möjligheterna större för dem som har tillgång till Xbox Live Gold. Då befolkas ön av andra spelare och direkt infinner sig lite av den MMO-känsla som Eden Studios eftersträvat. Vill du sedan möta öns spelare så kan du antingen arrangera din egen tävling eller så kan du hitta redan arrangerade lopp via kartan. Väljer du att ta saken i egna händer får du bestämma det mesta: vilken rutt som ska köras, regler, priser, och så vidare.

Det finns också ett tredje sätt att hitta din motståndare och detta är det klart mest tillfredsställande. Allt du behöver göra är att utmana en spelare genom att blinka med bilens strålkastare mot honom. Godtar han din utmaning markerar du ut målet för tävlingen och sen är det bara att bränna gummi. Tyvärr för Test Drive Unlimited är det först då som Oahu tar steget från ett interaktivt menysystem till en levande värld. För trots att ön hela tiden finns där och att du kan köra runt på den hur du vill så har den egentligen ingen annan roll än att ta dig till nästa tävling, något som du i andra bilspel kan göra via ett smidigt menysystem.

Stort fordonsutbud men bristande realism

Ett bilspel kan vara hur snyggt, hur öppet och hur välgjort på alla sätt. Har det inte rätt "körkänsla" faller det ändå pladask. Som alltid när det gäller känslor av olika slag är det otroligt svårt, för att inte säga omöjligt, att definiera "körkänsla" och det är därför också svårt att tala om den. Om jag gör ett försök att klassificera Test Drive Unlimited hamnar det mer åt arkadhållet, mycket på grund av den något styva styrningen. Det har vissa element av realism, du måste exempelvis använda bromsen och tänka på hur du tar kurvor, men det är på tok för förlåtande för att kunna ses som realistiskt. Du kan exempelvis inte skada din bil utan kör du in i en lyktstolpe i full fart kommer du bara till ett häftigt stopp och tvingas backa. Varför Eden Studios har valt att lägga spelet på den här nivån är inte svårt att förstå då svåra spel har en förmåga att skrämma bort många potentiella köpare, men det känns ändå lite väl fegt.

En annan viktig aspekt i moderna spel med fordon av olika typer är antalet märken och modeller som du kan välja på. I Test Drive Unlimited når denna siffra upp till 90-sträcket och har du råd kan du köpa allt ifrån Volkswagen till en Aston Martin. Eden Studios ska även ha en eloge för att de inkluderat motorcyklar i spelet och även om de inte faller mig i smaken är det alltid bra med valmöjligheter.

Gemensamt för alla fortskaffningsmedel är att de är otroligt vackra och detaljerade. Det är uppenbart att mycket fokus har lagts på att få både bilar och motorcyklar så trogna originalen som möjligt. Tyvärr tycks detta ha gått ut över miljöerna som även om de är långt ifrån fula inte sprider den kvalitetskänsla som fordonen gör. Fysiken är även den bristfällig och det känns lite konstigt att köra in i ett smalt träd i 260 km/h utan att något direkt händer. Motorljuden håller som väntat hög klass, visserligen når det inte upp till grafiken eller det som vi redan kunnat uppleva i Project Gotham Racing 3, men det räcker gott och väl. Då är det betydligt värre ställt på musikfronten då soundtracket trots inhopp av bland annat Queens of the Stoneage är tämligen oinspirerande.

Sammanfattning

På pappret erbjuder Test Drive Unlimited något nytt till genren och Eden Studios har till viss del lyckats leverera. Att ha en hel ö att köra runt på är naturligtvis riktigt kul och att med Xbox Live kunna se och utmana andra spelare till ett snabbt gatlopp är en höjdare. Men när det väl kommer till kritan skiljer sig inte Test Drive Unlimited alltför mycket från andra bilspel. Ön fungerar mer eller mindre som ett interaktivt menysystem som visserligen är vackert och tilltalande i sig, men det krävs mer för att ett bilspel ska hålla i det långa loppet. Om Eden Studios vågar gå steget längre nästa gång och leverera ännu mer av MMO-känslan kan det bli ett revolutionerande spel, men i dagsläget är Test Drive Unlimited inte mer än ett mycket välgjort och bra spel för bilentusiaster.

Skicka en rättelse