Ett år har snart gått sedan Xbox 360 lanserades tillsammans med Project Gotham Racing 3. Sedan dess har det, trots spel som Test Drive Unlimited, varit tämligen ohotat på tronen. Import Tuner Challenge heter Genkis kandidat till tronen, men har det någon chans? Knappast.

Vill man göra det lätt för sig kan man dela in racingspel i två kategorier som tilltalar olika typer av bilspelsentusiaster: simulation och arkad. Gillar du den första kategorin kan du förmodligen sluta läsa den här recensionen redan nu, för chansen att Import Tuner Challenge ska falla dig i smaken är tyvärr inte särskilt stor. Nej här är det arkadracing som gäller, visserligen med riktiga bilar, men ändå inte särskilt realistiskt.

Något förvånande är enspelarläget i Import Tuner Challenge riktigt intressant, åtminstone jämfört med andra spel i samma genre. Grundtanken känns igen av alla som sett Fast and the Furious-filmerna. Du kör runt på Tokyos gator i en trimmad och skräddarsydd bil och utmanar andra fartdårar på gatlopp. Lyckas du vinna får du pengar som du kan använda till att köpa nya delar till din bil, något som är ett måste för att du ska kunna bygga upp ditt rykte som gatans kung.

Pimp my ride

Det här med uppgraderingar och inställningar är nu inte bara en nödvändighet utan även spelets stora behållning. På något sätt känns det roligare och bättre att vinna tack vare att jag själv köpt uppgraderingar och finjusterat bilen än att ha köpt den bästa och snabbaste bilen. Visserligen kan du även här spara ihop pengar för att köpa en bättre bil, men inte alls på samma sätt som i exempelvis Project Gotham Racing 3 och Test Drive Unlimited. Du kan också personifiera din bil genom att måla olika motiv på lacken, byta ratten, ändra färg på inredning eller varför inte installera spotlights under bilen så att vägen lyser upp.

Självklart har Import Tuner Challenge även ett onlineläge men det bjuder inte på någon större glädje. Det är visserligen alltid kul att möta mänskliga motståndare, men då Import Tuner Challenge inte är det populäraste bilspelet kan det vara svårt att hitta passande motstånd. Speciellt då du ofta inte har någon större chans att vinna om du inte har trimmat din bil till max, då det är precis vad flertalet av dina motståndare redan har gjort.

Varken grafiken eller ljudet i Import Tuner Challenge är något att hänga i julgranen. Visst är allt välgjort med snygga bilar och texturer men jämfört med lanseringsspelet Project Gotham Racing 3 känns allting väldigt barskrapat. Framförallt är det miljöerna som inte riktigt räcker till. Nu utspelar sig spelet på Tokyos motorvägar, men betong och asfalt känns ändå i tråkigaste laget. Musiken är också den intetsägande och även motorljuden har svårt att klara en jämförelse med andra bilspel med hedern i behåll.

Sammanfattning

Import Tuner Challenge gör egentligen ingenting riktigt bra, men samtidigt gör det inte heller någonting riktigt dåligt. Det är helt enkelt ett medelmåttigt bilspel som vi säkerligen kommer att ha glömt bort om ett par år, men gillar du arkadracers och gillar att ställa in saker som stötdämpning och utväxling för att maximera din bils prestanda kan det ge dig en hel del timmars underhållning.

Skicka en rättelse