På samma sätt som USA förlorat sin dominans i basketvärlden har EA Sports tappat mot konkurrenten 2K Sports när det gäller basketspelen. Utmanaren har kommit kommit ikapp och förbi tack vare bättre produkter och årets version är inget undantag. Det är helt enkelt årets bästa basketspel.

Det har inte riktigt gått ett år sedan jag satt vid min dator och skrev en recension till Xbox 360-versionen av NBA 2K6. Då konstaterade jag att det var det bästa basketspelet på marknaden och om sanningen ska fram skulle jag förmodligen kunna återanvända stora delar av det jag skrev då. EA Sports är nämligen inte det enda företaget som tycks ogilla att uppfinna hjulet varje år, NBA 2K7 är ett säkert tecken på att 2K Sports är inne på precis samma linje.

Knepigt för nybörjare

- men den ihärdiga får sin belöning

Ni som spelat föregående års version kommer alltså att känna igen er. Visual Concepts har som de brukar försökt att leverera en mer simulatorlik spelupplevelse än sin konkurrent, något som för med sig både för- och nackdelar. Den uppenbara nackdelen är att spelet kan vara knepigt för de personer som inte "kan" basket. Till skillnad mot många andra basketspel är det nämligen fruktlöst att försöka dribbla sig över hela planen och dunka i bollen. Nej här måste du "sätta upp spel" med dina medspelare för att skapa en fri yta och den där extra halvsekunden som behövs för att kunna sätta ett skott. Som så ofta är fallet är dock just denna nackdel även spelets mest positiva sida. För när du väl har gett dig själv den tid som det krävs för att bemästra spelets kontroll och sportens taktiska sidor är det närmast en fröjd att spel.

Just kontrollen är en av de saker Visual Concepts valt att lämna i stort sett intakt från förra årets version. Nu är detta knappast någon nackdel då den fortfarande fungerar riktigt bra och balanserar skickligt på den där fina gränsen mellan enkelhet och djup. Som brukligt är styr du din gubbe med den vänstra analoga spaken som du även dribblar med genom att samtidigt hålla RT (Right Trigger) nertryckt. Skyttet kan du sköta på två sätt. Antingen kan du använda X-knappen och låta datorn avgöra vilken typ av skott som passar i den givna situationen. Vill du däremot ha mer kontroll kan du använda den högra analoga spaken med vilken du själv kan avgöra vilket avslut du ska försöka dig på. Vill du göra taktiska förändringar, som spelarbyten eller att sätta upp spel, använder du D-paden. Straffkastsystemet från NBA 2K6, där du för den högra spaken bakåt för att påbörja skottrörelsen och sen framåt i rätt ögonblick, är också tillbaka. Just detta system kan vara väldigt frustrerande då det känns på tok för känsligt och svårt, något som ofta resulterar i en skottprocent som skulle få självaste Shaq att vika sig dubbel av skratt. Som tur är kan du själv ställa in hur svårt det ska vara att sätta dina skott, men är du som jag kan det kännas som den feges lösning på problemet.

Onlinedelen är kronjuvelen

- i en samling starka spellägen

Den största förändringen och förbättringen i NBA 2K7 är tveklöst de olika spellägen som erbjuds. Både säsongsläget, som här heter "Association", och seriens numera traditionella street-variant "24/7" har fått sig en rejäl ansiktslyftning. Även möjligheterna för de som vill lira online har genomgått en omfattande omstrukturering och är nu ett föredöme för hela genren. Bland annat kan du nu skräddarsy en hel säsong online för upp till 30 spelare i vilken du kan ställa in allt från matchernas längd till om det är tillåtet att byta ut lagets spelare under säsongen. Det går till och med att köpa (400 MP) och ladda ner ett verktyg, "2K Reelmaker", som gör det möjligt att spara repriser, redigera dem med effekter och musik, för att sedan visa dem för sina vänner.

Rent tekniskt har NBA 2K7 förbättrats på en punkt och det är animationerna som för hundratals spelare nu är personliga. Den riktigt inbitna kan därför känna igen spelare som Kobe Bryant och Dirk Nowitzki på deras rörelsemönster. Det övriga visuella godiset är däremot i stort sett detsamma, visst har förbättringar skett, men inte tillräckligt för att det ska kännas som något större steg. Bilduppdateringen känns däremot något stabilare vilket alltid är ett stort plus. Ljudeffekter och kommentatorer håller den nivå vi vant oss vid när det gäller den här genren. Det dröjer därför inte alltför många matcher innan jag stänger av Kevin Harlan och Kenny Smiths röster för att istället njuta av ljudet från arenan.

Funderar du på att köpa ett basketspel och om NBA 2K7 är det rätta spelet för dig så ska du tänka efter en stund innan du slår till. Vill du kunna driva bollen från egen korg för att dunka den i motståndarnas korg utan att behöva tänka på saker som taktik så finns det helt klart bättre alternativ. Gillar du däremot korgboll och alla de små detaljer som gör sporten till vad den verkligen är så finns det i dagsläget inget bättre alternativ än NBA 2K7. Spelet är välgjort, har bra möjligheter för både online- och offlinespelande samt har ett djup gör att spelet bara blir roligare i takt med att du gräver djupare och blir bättre.

Skicka en rättelse