"Farliga" Rockstar Games har släppt ett pingisspel, hur ska det gå ihop? Uppenbarligen riktigt bra då deras första titel till Xbox 360 är lika avskalad från allt lullull som den är underhållande.

Det var nog många som höjde på ögonbrynen när det stod klart att de kontroversiella Grand Theft Auto-utvecklarnas nästa projekt skulle vara något så klassiskt som ett pingisspel. Frågan är om de kunde valt att en titel som har mindre gemensamt med deras storsäljare och kanske var det just det som fick dem att klubba igenom beslutet på kontoret i San Diego.

Enkelt men komplext

Ett par saker slår mig när jag sätter igång och spelar mina första matcher i Table Tennis. Det första är renheten i den visuella presentationen av spelet, den kan kännas avskalad men är väldigt behaglig att vila ögonen på. Det andra är inte lika uppenbart men samtidigt så mycket viktigare och svårare att få till ? enkelhet utan att för den sakens skull vara lätt att bemästra. Rockstar San Diego har lyckats få till precis det som gör sporten bordtennis så genialisk, ?alla? kan utöva och därmed uppskatta den, men det krävs enormt mycket övning för att bli bra.

Grunden till denna lyckade kombination är ett väldigt användarvänligt kontrollsystem samt en härlig fysik. Du styr din spelares rörelser med den vänstra analoga spaken. Densamma styr också riktningen på de slag som du utför med någon av handkontrollens fyra färggranna knappar som alla styr varsin typ av skruv: över, under, höger och vänster. Låter enkelt? Det är det också ända tills det blir dags att spela på någon av de mer avancerade svårighetsgraderna. Då kan du nämligen inte använda vilket slag du vill i alla lägen, du måste anpassa dig efter den skruv som motståndaren använde sig av.

Vilket slag du ska använda är lätt att se. När motståndaren har slagit till bollen får nämligen bollen pilar runt sig som snurrar i en viss hastighet, som visar hur pass hård skruven är, samt med en färg som stämmer överrens med den knapp som du bör använda för bästa resultat. Det låter kanske som att man får lite väl mycket hjälp men det är inte alls lika lätt som det verkar. Pingis är en snabb sport och för att få maximal kraft och precision bakom slagen måste du påbörja din slagrörelse så tidigt som möjligt. För att slå ett riktigt bra slag måste du alltså läsa spelet rätt och förbereda dig inför ett visst slag innan det är dags. Nu räcker det dock inte bemästra detta om du vill stå som segrare. Du måste också lära dig att använda de mer explosiva slag som du använder genom att hålla den högra axelknappen nertryckt. Dessa specialslag kan du dock inte använda dig av konstant. I takt med att du lyckas med dina normala slag ökar en mätare som sedan töms när du använder dig av axelknappen. Att invänta rätt ögonblick för ett direkt dödande slag är därför enormt viktigt, att vänta för länge kan stå dig lika dyrt som att använda det för tidigt.

Rent och prydligt men lite tråkigt?

Visuellt och audiellt skiner Table Tennis med sin renhet, även om den kan verka tråkig i vissa ögon. Rockstar har verkligen satsat på att spelets relativt få artistiska ingredienser ska bli riktigt bra istället för att sväva iväg och lägga till medelmåttiga detaljer som inte behövs. Spelarmodellerna är riktigt snygga och men framförallt är det animationerna som imponerar. Till och med spelarnas tröjor rör sig på ett naturtroget sätt när de rör sig över golvet. Samma omdöme går att överföra till ljudet. Det viktiga, ljudet från pingisbollen när den slår i bordet eller träffas av en racket, sitter precis där det det ska och då gör det faktiskt inte så mycket att resten av ljudbilden är riktigt tråkig.

Utöver den kanske lite väl enkla presentationen har Table Tennis framförallt en stor svaghet: enspelarläget, eller kanske snarare avsaknaden av det. Visserligen kan du spela enskilda turneringar, fyra till antalet, och därigenom låsa upp nya karaktärer, kläder och arenor. I dessa tider av de massiva karriärlägen som vi finner i EA Sports och Visual Concepts sportspel så känns det dock väldigt tunt. Många har med all säkerhet inte tillgång till Xbox Live Gold och då är de enda alternativen att antingen bjuda in en god vän till TV-soffan, något som inte alltid går, eller att spela enstaka matcher mot en AI-styrd motståndare. De stora pingisnamnen lyser också med sin frånvaro, något som är trist för alla som vill spela pingis med ?Det gamla trädet? och besegra pennfattade kineser på löpande band.

Sammanfattning:

Table Tennis må sakna en del saker som andra sportspel har, men det har en stor dos av det som verkligen räknas: underhållningsfaktor. Har du en eller fler goda vänner som du brukar spela sportspel med så är Rockstars nya pingisspel en skapelse som kommer att förgylla många kvällar framöver. Det är en fröjd att spela och det djup som finns under ytan bidrar till att matcherna aldrig blir förutsägbara men nästan alltid spektakulära. Med en låg prislapp, ca 450 kr, är det bara de som hatar sportspel eller saknar både guldabbonemang till Xbox Live och vänner som bör avstå från den här silverklimpen.

Skicka en rättelse