Spelutbudet på Xbox Live Arcade har redan nu en hel del titlar och under året kommer det att fyllas på ytterliggare med klassiker som Street Fighter 2, Pac-Man, Root Beer Tapper och helt nya spel som HoopWorld. I den första delen av FZ:s minitester av XBLA-titlar går vi igenom fem av dem, däribland klassikern Gauntlet.

Marble Blast Ultra

Tänk er Marble Madness i tre dimensioner och ni har redan en rätt bra bild av Marble Blast Ultra. Upplägget är precis lika enkelt som i klassikern, det gäller att rulla en kula genom en bana fram till ett hägrande målsnöre. På vägen finns det dock passager som kräver en hel del tankeverksamhet och testande för att du ska kunna ta dig vidare. Ibland kan det exempelvis vara ett på tok för stort gap i vägen för att du ska kunna hoppa över det. För att lösa läget måste du då ta en propelleruppgradering som gör det möjligt att sväva en stund. I andra situationer är det nödvändigt att ändra gravitationen för att du ska kunna ta dig in i målet som ligger rakt under dig.

Spelet har, som sig bör med en Xbox Live-titel, ett flerspelarläge där du inte längre är ensam på banan. Möjligheten att spela mot mänskliga motståndare gör nu inte spelet någon större tjänst utan det är det väldigt klassiska men extremt välgjorda upplägget som gör det så underhållande. Marble Blast Ultra är helt klart värt priset på 800 MP (Microsoft Points, för 113.50kr får du 1000 MP) och för er som jagar Gamerscore finns det en del att hämta här då spelets Achievements är överkomliga.

Betyg: 3,5

Gauntlet

Det är få spel som kan räkna sig som mer klassiska än Gauntlet. Det såg dagens ljus 1985 och har sedan debuten på arkadscenen portats till en otrolig mängd olika format. Om ni liksom jag kämpade för att ta sig igenom spelet under 80-talet kommer Gauntlet till XBLA att sparka dig tillbaka nära 20 år tillbaka i tiden. Allt är i det närmaste intakt, grafiken har visserligen fått sig en liten genomgång men stilen och känslan i den finns ändå där. Hela upplevelsen är som en resa bakåt till en tid då Dallas dominerade i etern och GB:s glassar var både billiga och goda. Underbart för de som anser att saker och ting inte var alltför hemska förr.

För de som inte spelat Gauntlet tidigare är upplevelsen av förklarliga skäl inte fullt lika påtaglig och många kommer säkerligen fråga sig hur någon överhuvudtaget kunde gilla det här. Gauntlet är trots allt ett väldigt simpelt spel där du väljer en karaktär som du sedan ska lotsa genom en rad banor som inte kräver mycket mer av spelaren än ett oömt avtryckarfinger samt en stor dos tålamod. Så även om jag tycker att alla bör ha spelat Gauntlet är det svårt att rekommendera det till några andra än de som vill få en rejäl nostalgitripp, även om det bara kostar 400 MP.

Betyg: 2,5

Föregående Nästa
Skicka en rättelse