EA Sports har alltid haft en förkärlek för att vara först ute med sina sportspel till en ny konsol och Xbox 360 är inget undantag. Att vara först har sina uppenbara fördelar, men som den senaste inkarnationen av Madden visar kan det även föra med sig en stor mängd nackdelar.

EA Sports har en handfull serier av sportspel som alla är storsäljare, men ingen är större än Madden. För trots att sporten är amerikansk fotboll, som ju är en betydligt mindre marknad än vad den är för exempelvis vanlig fotboll, så har uppskattningsvis 30 miljoner exemplar sålts världen över. Sporten breder emellertid ut sig allt mer och tack vare allt bättre TV-bevakning har även ett ökande antal personer i vårt avlånga land lärt sig grunden i denna komplexa idrott, vilket gör att även de kan uppskatta Madden-serien.

Det krävs verkligen att du är insatt i hur amerikansk fotboll fungerar för att du ska ha antydan av en chans att tycka om Madden. Den oinvigde stöter direkt på en vägg av regler och valmöjligheter som lätt blir så överväldigande att spelupplevelsen endast blir ett stort frustrationsmoment. Är du däremot införstådd i reglerna och förstår skillnaderna mellan de olika spelsystemen förstår du rätt snart varför Madden-serien är så pass populär. Genom åren har den slipats allt närmare perfektion och spelmekaniken är i årets lag enkel, effektiv och framförallt rolig. I både försvar och anfall får du innan varje ”play” välja mellan en rad olika inövade taktiker som du sedan ska försöka utföra till punkt och pricka. Spelet handlar alltså, precis som i verkligenheten, både om taktisk och fysisk förmåga. Låter kanske enkelt i teorin men att omvandla teorin till fungerande praktik är betydligt svårare.

"Är det verkligen ett spel?" utbrast min mor när hon tittade in i rummet under en match mellan New England Patriots och Green Bay Packers. Det är inte svårt att förstå varför hon undrade, Madden 06 både låter och ser fantastiskt ut. Med Xbox 360-versionen av Madden försöker EA Sports få potentiella köpare att betala för en titel som de redan äger till en annan konsol. Detta går endast att uppnå genom att erbjuda en visuell upplevelse utöver det vanliga och det är något som Madden 06 verkligen gör. Detaljrikedomen på spelarna är fantastisk och det är svårt att inte känna igen storspelare som Tom Brady, Peyton Manning och Terell Owens. Hela inramningen kring matcherna i spelet är minst sagt imponerande, inte bara med härliga effekter och välgjorda arenor utan även ljudeffekter och en för året ny kommentator som gör ett riktigt bra jobb.

Den snygga presentationen till trots är det svårt att rekommendera ett köp till dig som redan äger det senaste spelet i serien till PS2, Gamecube eller Xbox. Dels för att grafiken inte är allt men också för att spelet saknar många av de spelsätt och finesser som finns i dess föregångare. Anledningen till detta är förmodligen tidsbrist då de ville få ut spelet i tid till lanseringen av konsolen, men att de har en ursäkt gör knappast saken bättre. Det känns verkligen snopet att ett i övrigt mycket bra spel ska falla på mållinjen för att utvecklarna inte hunnit implementera sådant du har kommit att förvänta dig. Men även om Madden 06 saknar mycket så har det visat hur framtida sportspel kan komma att se ut och jag ser redan fram emot Madden 07 då det förhoppningsvis kommer vara fyllt till bristningsgränsen av finesser.

Skicka en rättelse