Många har sagt att FIFA 06 är spelet som kommer ge EA Sports ett rejält försprång före konkurrenterna. Vi har tagit oss en titt på Xbox 360-versionen av spelet och håller verkligen inte med.

Att inför ett fullsatt stadium tåga in till jublet av hundra tusen åskådare och bli beskådad av många miljoner fler tv-tittare är en känsla som är få förunnad. EA Sports försöker gång på gång ge oss spelare en möjlighet till att åtminstone komma i närheten av sagda känsla men ibland sätter de krokben för sig själva. Det här är en sådan gång.

Häromkvällen såg jag en tv-reklam för FIFA 06: Road to FIFA World Cup (RTFWC) som upplyste mig om att detta spel var exklusivt för Xbox 360. Det visste jag inte, jag trodde nämligen att spelet som jag i dagarna skulle recensera var samma spel som FIFA 06 (vår recension) men snart visar det sig att så inte är fallet.

Snubblar på licenserna

Charmen och styrkan med EA Sports fotboll- och ishockeyspel har länge varit att företaget köpt på sig en hel massa licenser för att få använda de riktiga klubbnamnen och spelarna i sitt spel, till skillnad från konkurrenter som Pro Evolution Soccer. I FIFA 06 kunde du till exempel välja i princip vilket elitklubblag från de flesta fotbollsspelande länder i världen, men i RTFWC finns det inte ett endaste klubblag kvar. Det enda som återstår är nationernas respektive landslag, varav du väljer ett som du ska föra till final och VM-guld. Den lilla undertiteln ”Road to FIFA World Cup” betyder således att lagmängden minskats med mer än hälften, ett faktum som EA förstås inte använder som säljargument.

Det första du som spelare märker är att utvecklarna dragit nytta av prestandamonstret Xbox 360. Grafiken är ett enda stort lull-lull, med mycket detaljerade spelarmodeller och texturer. Vår kära exportvara Sven-Göran ”Svennis” Eriksson gestikulerar förstås vilt från avbytarbåset med jämna mellanrum och David Beckham ser precis lika koncentrerad ut som vanligt när han lägger fram läderbulan för en frispark. Publiken är inte längre bara platta skal utan har fått mer liv och gräsplanen ser ut som om vaktmästaren själv minutiöst har gödslat varenda kvadratcentimeter när han blivit kissnödig.

Kontrollen avancerad och svårinlärd

I och med att svarta och vita knappen på Xbox-kontrollen bytts ut mot två pekfingerknappar har kontrollens potential ökat och det har EA snabbt dragit nytta av. Kontrollen ger möjlighet för riktigt avancerade dribblingar, skottfinter och finessrika chippar, men lämnar också nybörjarna bakom sig. Är du en sån som gärna trycker både en och två gånger på passningsknappen får du vänja dig vid att inte bara första spelaren passar utan även nästa, ibland i tillräckligt många steg för att den sista passningen går rätt på en oförstående motståndares fötter. Ett mer utvecklat träningsläge hade verkligen behövts, om inte en komplett revision av spelkontrollen. Det är svårt att sätta fingret på det, men spela Pro Evolution Soccer strax innan så känner du skillnaden. Den rätta känslan uteblir helt enkelt.

Den som är genuint intresserad av fotboll kommer säkert tycka att det här är ett rätt så roligt spel. Det har sina höjdpunkter till exempel när man spelar med någon som är ungefär lika dålig som en själv. Men inlärningströskeln är hög och det krävs mycket tålamod för att lära sig hur kontrollen ska hanteras, än mycket mer för att bemästra den. Spelets animationer och övrig grafik är mycket välgjord, men vad gör det när suget att spela försvinner fortare än det tar Zlatan att fira av ett hånleende på en presskonferens. Hade det varit VM i fotbollsspel, då hade FIFA 06: Road to FIFA World Cup inte ens klarat sig ur gruppspelet.

Skicka en rättelse