Har du inte bott i en grotta de senaste månaderna vet du redan om det: Windows XP, uppföljaren till det enligt många bästa Microsoft-operativet någonsin (Windows 2000, alltså) är här, och många är vi som redan kör vad Microsoft kallar den största lanseringen sedan Windows 95. Vi kan dock så här i efterhand konstatera att det nog var reklambudgeten som Microsoft pratade om...

Mycket nytt för den som kört 95/98/Me

En sak skall dock klargöras redan från början; har du hitills kört ett äldre Windows - 95, 98 eller Me - är Windows XP en helt ny upplevelse. Spelprestandan må ha sänkts något, men i gengäld får du ett operativsystem som kraschar mer sällan, stöder i princip all vanlig hårdvara utan att du behöver ladda hem några drivrutiner och fortfarande låter dig köra största delen av dina gamla spel - undantaget, naturligvis, de som krävde MS-DOS. Windows 2000-användare lär bli något mindre överväldigade, då XP till en början främst känns som ett 2000 med ett nytt och färglatt gränssnitt och många funktioner vars enda syfte tycks vara att dölja de mer avancerade delarna av datorn (t ex Windowskatalogen) från användarens nyfikna ögon.

Detta varierar dock lite beroende på version. Windows XP Professional, som jag testade, kommer med de flesta funktioner påslagna, men de är lätta att slå av. Systemet finns även i "Home"-version, då berövat en del avancerade finesser och med desto fler "fördummande" funktioner avsedda att hjälpa nybörjare. För den seriösa användaren är det i min åsikt bara Professional som gäller - man går inte miste om något i jämförelse med Home-versionen, och gränssnittet är detsamma.

Gränssnittet, ja; många är de som uttryckt fasa över att det gamla goa (gråa) gränssnittet i Windows nu förvandlats till en färglad röra av pastellfärger och rundade hörn. Till er säger jag: Frukta icke! Den nya "looken" på Windows XP må vara smått färgglad, men den går lätt att stänga av och man vänjer sig faktiskt vid den ganska så fort, om man trots bättre vetande låter den ligga kvar. Den finns för övrigt i flera olika färger, så den som inte tilltalas av ljusblått kan få den i t ex silver istället. Startmenyns förändringar är även de av godo; bland annat så markerar den automatiskt nya program som installerats, och har en snabbmeny för program du använder ofta - men gillar du inte den nya startmenyn så är det enkelt att framkalla den gamla ur gömmorna.

Ja! Spelen funkar!

Hur är det med kompatibiliteten, då? Många är de som inte bytte till Windows 2000 när det kom i oro över att gamla spel skulle sluta fungera, och nu när 2000 har funnits ute ett tag kan vi konstatera att olika användare haft extremt skilda upplevelser med detta - vissa spel (t ex Carmageddon 2) vägrade hårdnackat att installera sig, andra gick att installera genom diverse hackande av installationsprogram och dylikt (Need For Speed: High Stakes), men de flesta spel fungerade trots allt bra, även om prestandan i vissa spel försämrats. Själv hade jag få problem med Windows 2000:s kompabilitet men det kommer ändå som en glad överraskning att jag ännu inte funnit något spel som inte funkar under XP - även om de säkert finns där ute.

Nyttoprogram är, sorgligt nog, en annan historia - eftersom såväl filsystem som nätkod i XP skiljer sig från Win2000, och ännu mer från 95/98/Me, finns en del problem med t ex antivirusprogram och dylikt. En installation av kryptoprogramvaran PGP resulterade i att min dator tvärdog - jag var tvungen att installera om alltihop igen. Windows XP varnade mig naturligtvis för att programmet jag försökte installera inte var kompatibelt, men jag struntade blankt i det - inte en bra idé. Till skillnad från Windows 2000 och Me har man i XP lagt in fler prylar för att hindra användaren från att göra korkade misstag, och även om dessa går att stänga av (för det mesta) är de oerhört bra ibland.

Snabbare än Windows 2000

Som väntat är Windows XP snabbare än Windows 2000 - även om systemkraven gått upp så märks det att man på Microsoft lagt ner krut på att göra OS:et körbart även på äldre datorer. Jag testade att installera XP på en mycket gammal dator (Pentium 266 mhz) och det var klart körbart när man väl stängt av diverse minneskrävande tjänster och finesser. En annan trevlig grej är att XP startar enormt mycket fortare än vad Windows 2000 gjorde - visserligen måste man fortfarande starta om för säkerhetsuppdateringar och dylikt, men det gör inte så mycket när det tar så pass kort tid. Jämfört med de äldre Windows-operativen är dock omstartningarna relativt få; en ny enhet som kopplas in (utanför datorn), en ny IP-adress eller installation av program kräver sällan eller aldrig omstart.

Hur är det då med spel? Windows 2000 är ju som jag nämnde ovan fortfarande i vissa spel långsammare än Windows 98, något som huvudsakligen tillskrivs det faktum att program som körs under det nyare systemet inte får direkt kontroll över hårdvaran, vilket å andra sidan ökar stabiliteten. I Windows XP går det snabbare; om det går snabbare än 98 eller Me låter jag vara osagt (det varierar, som sagt) men själv märkte jag av prestandaökningar på ungefär 10 fps i många spel - 3Dmark2000 och 2001 visade på runt 500 extra poäng. Mycket trevligt. Prestandaökningen har dock inte påverkat systemets stabilitet, som tycks vara likvärdig med den hos Windows 2000 - i sin tur mångdubbelt bättre än Windows 95/98/Me.

Sammanfattning

Windows XP kan sammanfattas mycket enkelt: Det är det bästa operativsystemet någonsin från Microsoft, men har du redan Windows 2000 är det inte ett måste att uppgradera. Har du däremot Windows NT, 95, 98, Me (eller, Gud förbjude, en äldre version) är det helt klart dags - det finns helt enkelt inga ursäkter för att ligga kvar i den operativsystemens stenålder med ständiga blåskärmar, dålig säkerhet och låg prestanda som dessa föråldrade OS representerar. Windows XP är inte det perfekta operativsystemet - något sådant existerar inte - men i dag finns det inget bättre om man är spelare eller hemanvändare. Linux i all ära, men så länge spelutbudet förblir så begränsat som det sorgligt nog är idag är det helt enkelt inte ett alternativ att räkna med för den som gillar att spela spel - men det är klart, vill man ha det bästa från bägge världar kan man dubbelboota, vilket funkar utmärkt med Linux och Windows 2000/XP.

Avslutningsvis: Min rekommendation till dig som idag använder Windows 95/98/Me, tiden är definitivt kommen att uppgradera. Har du Windows 2000 är XP att rekommendera som uppgradering, men långt ifrån en nödvändighet förutsatt att du inte hungrar efter att kunna spela flera gamla spel. Microsoft-PR åsido är XP inte ett helt nytt och revolutionerande OS - snarare en förbättrad och mer visuellt tilltalande variant på Windows 2000, på samma sätt som Windows Me och 98 (eller 98 och 95). Har du pengar att gödsla med (det kostar trots allt en slant), och en dator som tycks mogen för uppgradering, stick och köp det. Du kommer (troligtvis) inte att ångra dig.

Testsystem:

AMD Athlon 1 GHz
ASUS A7V moderbord (Via KT133)
256MB PC133 RAM
Geforce3 64 MB

Skicka en rättelse