Eagle Dynamics följer upp sin helikoptersimulator med ett flygplan bara en mor – eller en simulatornörd – kan älska.

#DCS: A-10C Warthog, spelets fullständiga namn, är ett slags uppföljare till Eagle Dynamics förra simulator, #DCS: Black Shark. Föregångaren handlade om en rysk helikopter och det här handlar om ett amerikanskt attackflygplan. Men båda har några saker gemensamma. Bägge “huvudpersonerna” är gamla och mekaniska flygetyg utan många moderna finesser. Båda har system som verkar ha knåpats ihop under deras aktiva liv för att fylla uppgifter ingen hade tänkt på från början. Och båda är så hardcore att det nästan är löjligt, till och med för en gammal simulatorräv som jag (kom igen, fråga mig hur Flight Simulator 2 på kassettband var till Commodore 64. I dare you!).

Det finns ett arkadläge. Det är väl gömt i inställningsmenyn, men det finns där. Jag har faktiskt provat att sätta igång det en gång bara för att se hur det var, och det var mycket riktigt ”arkadigt”. Planet betedde sig som i vilket actionspel som helst, alla fiender var markerade med prydliga ikoner och allt var plötsligt väldigt, väldigt mycket mindre intressant än innan. Om du är den sortens spelare som tänker slå på arkadläget kan du lika gärna spara pengarna och låta bli att köpa Warthog.

Detta är den sexiga F-15 Eagle. Du flyger dess missbildade lillbrorsa..

Det här är ett spel som har en manual modell telefonkatalog. Har du tur så jobbar du på ett ställe där ingen håller så noga koll på färgskrivaren, annars lär du få lägga ut några spänn på bläck och papper för att skriva ut den, eftersom spelet än så länge bara säljs som nedladdning via Direct2Drive (senare även Steam). Och det rekommenderar jag faktiskt att du gör. Att starta en A-10C tar kanske ett par minuter – om du vet hur man gör och har drillat det i några veckor. Om inte så sitter du där som ett fån och flippar strömbrytare fram och tillbaka utan att något händer. Men det är det här som är det stora med en simulator av den här magnituden: om du lär dig startproceduren i spelet, så kan du med största sannolikhet också starta en riktig A-10:a. Något att tänka på om du tänker åka på flyguppvisningar i USA i sommar.

Knappologi

Även med den mest realistiska spak, pedaler och diverse huvud-trackers är det förstås inte samma sak som att flyga ett riktigt flygplan. Men det är så nära man överhuvud taget kan komma på dagens datorer. När jag efter en lång stunds flippande i manualen och många knapptryckningar (inte för att starta motorerna, de sköter sig själva, men planet har högvis med underordnade system som måste sättas igång i rätt ordning om det ska må bra) äntligen taxar ut mot startbanan är jag nästan lite nervös. Kommer jag att kunna få upp planet överhuvud taget? Kommer jag att stalla och krascha medan jag letar efter handtaget till landningsstället i den kärleksfullt detaljerade 3D-cockpiten?

Det gör jag inte. Allt går bra, och efter några minuters flygning kan jag konstatera att Eagle Dynamics har gjort det igen. DCS: A-10C Warthog är så nära du någonsin kan komma att flyga det brutala vårtsvinet genom trånga floddalar, eller över vidsträckta slätter. Och det är på samma gång skrämmande och underbart. Underbart för att det känns så bra att bara flyga omkring och titta på saker, känna på kontrollerna och försöka landa utan att ha sönder något. Skrämmande för att du åtminstone i teorin ska klara ett par uppdrag i kampanjen också.

Allt på denna bild har en funktion. Du kommer att sova med manualen under kudden.

Jag klarar faktiskt något av de där uppdragen utan att dö. Inte utan att komma hem med diverse saker hängande löst på flygplanet och mängder av kulhål, men utan att dö. Fast då har jag förstås tillbringat så mycket tid i övningsuppdragen och med näsan i manualen eller över DCS forum att det känns som om jag genomgått en riktig pilotutbildning. Och jag är inte så lite stolt!

Warthog är inte ett spel för alla. Det är ett spel för dig som, liksom jag, har en rejäl flygspak med gasreglage och pedaler, en TrackIR för att se dig omkring och ett flygintresse som gränsar till ren galenskap. Om du är som jag kommer du att älska det av hela ditt hjärta, när du väl tagit dig över den höga inlärningströskeln. Och då ses vi på lågan över slätten; du tar stridsvagnarna till höger, så tar jag luftvärnet till vänster. Break!

Lirade (eller försökte) Microsoft Flight Simulator 5.0 som knatte, det slog bakut liksom ... men det här kanske kan vända på det hela efter 15 år =) som sagt måste man ju skaffa en joystick... 02/07 Blir nåt att fundera på detta helt klart. Jag tackar och bockar! 04/03 "System recommendation Operating system: 64-bit Windows XP, Vista, and 7 Processor: CPU: Core 2 Duo E6600 or AMD Phenom X3 8750 or better Memory: 4GB Hard disk space: 7 GB Video: Shader 3.0 or better; 512MB NVIDIA GeForce 8600GT DirectX 9.0c or better... 03/03 Förstår inte riktigt hur "oerhört komplicerat" och "saknar pappersmanual" drar ner en hel stapel på betyget. Spelet är ju fortfarande som det ska vara. En perfekt återskapad A-10C med tillhörande manual och träningsuppdrag. Jag kan ju förstå att inte... 02/03 Det finns planer på en pappersmanual, dock som separat produkt. Inget ETA på det dock. 01/03 Insta-köp på denna. Mer hardcore än så här blir det inte. Detsamma kan intygas om deras KA-50. Dessutom värt att stödja en av de få kvarvarande/utdöende producenter av riktiga stimulatorer. Printad manual ala tegelskorsten som kom med tex Falcon 4 är... 28/02 Förutom kravet på styrspak, pedaler osv. Vad är rekommenderad spec på datorn? Vet att jag kan kolla upp det, men varför stod det inte i recensionen. 28/02 Bara att hojta gigurra om du vill ha en assist. Eller så får vi mötas på SC2 lite mer - har knappt rört nåt annat än DCS de senaste veckorna iom releasen så det börjar bli lite dags för lite omväxling. :P /EtherealN 27/02 Vore roligt om man fixade en liten grupp FZare som försökte lära sig A10an ;). Har själv inte orkat. Kan F4AF, DCSKa50 och Fc2 rätt bra men blev inte lika lockad av 10c-betorna. Det verkar ju dock som ED har ryckt upp sig nu med den riktiga releasen och... 27/02 Oslagbart... En WW2 sim från 1C nu i vår så är det double check... 26/02
Skicka en rättelse