Många i vårt avlånga land har säkerligen svårt att förstå hur någon kan fascineras av wrestling - och det med all rätt. Det handlar trots allt om rent skådespeleri, alltid överdrivet och ofta dåligt. Då allt är uppgjort på förhand, vilket alla vet om, så finns inte den nerv som kan göra de annars mest tråkiga sporter spännande. Trots detta är det en miljardindustri som följs av miljontals människor världen över, något som Yukes serie är ett tydligt bevis på. De är trots allt inne på sitt åttonde WWE Smackdown! Vs. RAW-spel och det är väl ytterst tveksamt om de fått göra så många om inte publiken fanns.

Fyllt till bristningsgränsen

- utan att förlora i kvalitet

Det märks faktiskt att serien haft åtta år på sig att utvecklas och mogna. Rent innehållsmässigt är det nämligen rejält imponerande och ställer mer traditionella sportspel så långt in i skamvrån att de förmodligen får svårt att hitta ut. Ta bara en sån sak som att det finns 40 individuella historier för spelets olika brottare. Väljer du att spela igenom den skräckinjagande Undertakers, min personliga favorit sedan yngre tonåren för övrigt, karriär får du uppleva andra händelser än om du skulle välja den relativt småväxta Rey Mysterio.

Lägg därtill möjligheten att skapa en helt egen brottare som du kan skräddarsy i vad som nästan kan beskrivas som in i minsta detalj. Du kan till och med skapa egna entréer och bälten som du sedan kan tävla om online. Som om inte det var nog kan du även välja att anta rollen som general manager för en wrestlingorganisation. Då får du möjligheten att själv styra upp dina brottares handlingar och fejder som sedan skrivs av de författare som du anställer. För att hålla publiken engagerad måste du också arrangera speciella evenemang som skruvar upp förväntningarna till max. Nu ska vi inte låtsas som om det här spelläget är särskilt djupt, men det är ändå underhållande på sitt sätt och ger helt klart spelet visst mervärde.

Onlinemöjligheterna är i stort sett desamma som när du spelar själv. Självklart fungerar inte general manager- eller karriärläget och du är begränsad till fyra spelare online så de matchtyper som kräver fler spelare fungerar inte heller. Utöver det är det dock fritt fram och hittar du bara någon att spela med eller mot så kan du ha riktigt kul med WWE Smackdown! Vs. RAW 2007 via Xbox Live.

Kvantitet är dock inte mycket värt om kvaliteten sviker men även här levererar WWE Smackdown! Vs. RAW 2007. Kontrollsystemet har den där sällsynta balansen mellan enkelhet, som låter nybörjare njuta av spelet, och komplexitet som gör att de något mer bevandrade användarna kan utföra de mer avancerade manövrarna. Antalet attacker är minst sagt imponerande och även om många av dem är generella har brottarna även egna specialiteter som gör det hela mer intressant.

Har du spelat något spel i serien tidigare kommer du inte ha några större problem att bemästra även detta års upplaga men Yuke har tryckt in en del nyheter som tyvärr inte bara är av goda. Bland annat har de av någon anledning beslutat sig för att byta ut det gamla greppsystemet. Nu sitter alla snabba grepp på den högra analoga spaken och vill du utföra ett mer riskabelt grepp trycker du ner den högra axelknappen samtidigt som du rör spaken. Visserligen är inte det här något direkt negativt, men det är inte heller en klar förbättring mot det tidigare systemet då du hade en greppknapp.

En av två mer positiva nyheter är Ultimate Control Move som du använder genom att trycka på den högra analoga spaken då du redan greppat din motståndare. Då får du större kontroll över händelserna och kan utföra än mer dödsföraktande manövrar som orsakar rejält med skada. Den andra nyheten är inte lika central men höjer ändå spelglädjen ett snäpp. Nu kan du nämligen slåss i ett nytt område runt ringen, allt du behöver göra är att slänga din motståndare över stängslet, hoppa efter, greppa närmaste tillhygge (en stol är alltid passande) och fortsätta misshandeln där.

Snygga spelarmodeller

- men laddningstider från 80-talet

Vid första anblicken märks det inte att Xbox 360-versionen använder samma motor som Playstation 2. Det tar emellertid inte alltför många matcher innan man börjar störa sig lite smått på de stela animationerna och de många "clipping"-felen som uppstår. Tyvärr är detta dock bara små skönhetsfel jämfört med spelets riktiga akilleshäl - laddningstiderna. Jag växte upp på Vic 20- och C-64 tiden och är därför van vid att få vänta, men WWE Smackdown! Vs. RAW 2007 tar priset. Bland annat måste spelet ladda varje spelares entré innan en match kan sätta igång och efter matchen måste även slutsekvensen laddas. Det är inte heller korta stunder vi talar om, utan är du snabb kan du nog hinna med ett toabesök.

Ljudbilden håller däremot hela vägen. Effekterna från slag och dunsar i diverse material sitter där de ska göra efter så många år av finjusteringar och för ett sport/fighting-spel är röstskådespeleriet mästerligt. Musikutbudet går knappast att jämföra med en titel från EA Sports men med låtar som Godsmacks The Enemy fyller det sin roll som bakgrundsbrus med bravur.

WWE Smackdown! Vs. RAW 2007 är inte något bländande spel. Det har till exempel en hel del tekniska tillkortakommanden men det ändrar inte på det faktum att det är riktigt roligt och fullt med möjligheter. Är du redan wrestlingfrälst är det inte mycket att snacka om då du förmodligen redan skaffat det, men även du som bara är nyfiken bör titta både en och två gånger extra. Chansen är trots allt stor för att du blir positivt överraskad.