Det senaste året har få spel tagit emot så mycket hyllningar som BioShock och det redan innan det släppts. Levererar det då? På det stora hela gör det faktiskt det, men det finns ändå brister som irritererar en smula.

Om du spelat det demo som släpptes till Xbox 360 och PC för en tid sedan känner du till upplägget i BioShock. Efter en kort sekvens där du sitter på ett flygplan slår du upp ögonen och finner att du är djupt under havsytan efter att ditt plan kraschlandat mitt ute i Atlanten. Efter en frenetisk kamp för att kunna dra ner luft till dina lungor möts du av en syn som riskerar att göra dig andlös på nytt. Upp ur havet reser sig en maffig byggnad som i brist på andra alternativ blir din tillflyktsort. Den tornliknande konstruktionen visar sig dock vara mer än vad det ger sken av - den är i själva verket porten till undervattensstaden Rapture.

Rapture

- ännu en utopidröm som föll samman

Rapture byggdes 1946 av industrimagnaten Andrew Ryan vars dröm var att skapa en själförsörjande stad där mänsklighetens elit kunde frodas. Till en början tycks det också som om det verkligen var en utopi, men efter att en forskare upptäckt substansen ADAM som via genetiska modifikationer (plasmider) ger människorna nya förmågor började det gå utför. De visade sig nämligen att ADAM påverkar sinnet på ett inte helt positivt sätt och under nyårsafton 1959 drogs det till sin spets då de som injicerat alltför mycket i sin kropp tappade kontrollen helt och rent kaos bröt ut.

Överlevande som fortfarande är vid sina sinnens fulla bruk finns dock kvar i staden och bland dem hittar du förutom Andrew Ryan själv även en man som kallar sig för Atlas. Han är den första som kontaktar dig då du tagit hissen ner till Rapture och ber dig om hjälp med att rädda hans familj från en säker död i undervattensstaden. Ett uppdrag som föga förvånande är lite mer invecklat än vad det först ger sken av.

Spelets designer Ken Levine har själv sagt att BioShock i grund och botten är en korridorpangare och det stämmer på många sätt. Du har ditt obligatoriska närstridsvapen (en reslig skiftnyckel), en pistol, ett automatgevär, en hagelbrakare och ... ja, du ser nog varthän det barkar. Visserligen kan du uppgradera vapnen under spelets gång och det finns flera olika typer av ammunition, men på det stora hela är är vapnen högst traditionella. Det finns emellertid ett par spelmekaniska element som skiljer spelet från mängden och det mest uppenbara är de redan omnämnda genmodifikationerna, plasmiderna, som du kan komma över på lite olika sätt.

Vissa hittar du under din resa genom Rapture och andra kan du skapa i uppfinningsmaskiner som finns utspridda över staden. Det vanligaste sättet är dock att du köper dem i de plasmid-automater du stöter på titt som tätt. För att ha råd med detta måste du emellertid komma över ADAM, något som inte är det lättaste. De som kontrollerar tillgången på ADAM är nämligen de små flickorna, Little Sisters, som har den smått morbida uppgiften att suga ut den eftertraktade substansen ur de många lik som finns i Rapture.

Plasmider

- ett lysande koncept som faller på mållinjen

Detta låter kanske inte som någon större utmaning med tanke på att de små flickorna är just små, men då de skyddas av Big Daddys blir det genast en aning knepigare. Visserligen är det inte ett måste att du tar dig an de dykarutrustningsförsedda motståndarna, men det är en god idé att komma åt varenda Little Sister du ser. Plasmider gör det nämligen inte bara lättare att ta sig igenom, de höjer även underhållningsnivån ett par snäpp.

Det finns fyra olika sorters plasmider: strid, teknologi, fysiska och aktiva. Det tre förstnämnda "uppgraderar" dig genom att öka din styrka, underlättar dina hackningsförsök eller förbättrar dina vapenkunskaper. Den fjärde och sista kategorin kräver däremot att du är en aning mer aktiv då de modifikationer som passar in här ger dig förmågor som att skjuta ut elektricitet, eld och is från dina fingerspetsar eller möjligheten att bussa två fiender på varandra. Då dessa plasmider fungerar som vapen och måste "skjutas" iväg måste de laddas med något, och i BioShock heter detta något EVE, som kan köpas i de automater som tillhandahåller varor genom hela spelet.

Föregående Nästa
I ärlighetens namn, jag spelar på hard. Med mina femtioelva plasmids och alla vapen har jag fler sätt att ha ihjäl folk på än jag hinner testa. Armor Piercing ammo till Machine Gun, vips har du ihjäl alla Big Daddys. Eller Trap Darts. Eller Electric Gel... 11/01 Spelar igenom det för första gången nu. Hard setting, stängt av Vita Chambers så jag måste spara/ladda. Tokenkelt ändå. Den enda utmaningen är Elite Big Daddys. Spelet är löjligt hypat, inledningen var väl knappast så "fantastisk" som många beskrivit... 11/01 Jag måste säga att det är ett helt underbart spel! Det var länge sedan något SP-lir fängslade mig till den milda grad som Bioshock. Genom att inte använda Vita-chambers blir spelet också betydligt mer balanserat. Ett måste enligt mig! 10/01 Riktigt mysigt spel :D Ljud och känsla finns det gott om O= 01/11 Jag har knappt kommit till hälften av spelet och jag har både fått för mycket pengar och ammo för att kunna ta upp mer, detta har hänt flera gånger. Kör på medium kan jag tilläga också. Får väl runda spelet på hard sen och se om det är någon skillnad. 03/09 03/09 Man laddar om spelet från en save av ren princip. Dessutom så kan det ta evigheter om du får slut på ammo och ska skjuta med pistol/wrench på en big daddy. 03/09 Hur kan ett spel vara svårt på HARD när man inte kan dö? 02/09 Då har man klarat spelet. :) Helt seriöst finner jag inget enskilt ord att beskriva hur underbar min spelupplevelse var, så denna smiley får räcka: :heart: Ken Levine har i mina ögon sett satt en milstolpe i spelvärlden, som kommer kännas av länge. Nu... 01/09 Kör spelet på HARD, då får vem som helst nog en rejäl utmaning. Då är det inte så lätt att springa o slå på big daddysarna hela tiden heller. Förmodligen så kommer ammon ta slut innan han är död. så då lär man tänka till ordentligt. Plus att då gör fien... 01/09
Skicka en rättelse