Det är lätt att snöa in på allt Jackson har gjort, vad han har betytt för modern musik och hur mycket han har sålt. Jag ska försöka undvika det, annars blir den här recensionen aldrig färdig.

Det bästa sättet att beskriva #Michael Jackson: The Experience är som ett kombinerat sång- och dansspel, lite som #Dance Central möter #Lips. En grundförutsättning för att du ens ska ha möjlighet att uppskatta det här spelet är givetvis att du tycker om Michael Jackson. Inte nödvändigtvis på ett personligt plan, men hans musik och uppträdanden. Totalt erbjuds det 29 låtar vilket inkluderar många av hans stora hits. Väl på plats på scenen, uppvärmd i både kropp och stämband, är det här spelet näst intill strålande. Gott om hits och möjlighet att ge sig på klassiska dansmoves (givetvis inklusive moonwalk), allting gjort på ett synnerligen jacksonskt sätt med svepande ljus, glittereffekter och imponerande virtuella scenbyggen. Det finns inte något stort problem som drar undan mattan under fötterna på spelet, men det finns flera detaljer som ger känslan av att delar av det hade behövt mer arbete.

Bli en sjungande och dansande tuffing i Beat It.

Ett exempel är de klumpiga och stundtals vilseledande menyerna. De fungerar visserligen som de ska, men på när du ska välja vilken låt du vill ha är det någon hos utvecklaren som har glömt att tänka. Enkelt uttryckt finns det tre sätt att framföra låtarna: sång, dans och läget som kallar performance där du både dansar och sjunger. Tyvärr kan du inte göra vad som helst på låtarna. Vissa är enbart sång, andra är enbart dans medan ytterligare andra erbjuder flera olika varianter och kombinationer. Problemet? I låtlistan finns det ingenting som visar vad respektive låt erbjuder, så du får starta den för att se vad den erbjuder. Tänk vad man kan sakna en förklarande ikon eller två.

Dags att svänga dina lurviga

I teorin är Kinect en strålande idé när det gäller ”danskaraoke” eftersom den inte kräver handkontroller och av hela kroppen. Hur det fungerar i praktiken brukar däremot vara väldigt olika från spel till spel. Här fungerar det alldeles utmärkt, Kinecten hänger med förvånansvärt bra även i ganska finmotoriska dansmanövrer. Men dansa är svårt och det är inte någon stilla vals det handlar om. Vi pratar om en man som stundtals framstår som en taktfast bläckfisk. På baksidan av förpackningen skryts det med en interaktiv dansskola, så det är väl bara att välja dansskolan i huvudmenyn? Fel. Den interaktiva dansskolan finns, men bara om du letar dig in bland låtarna igen och väljer träningsläget. Då hackas låten upp i delar som du kan träna på. Väl där fungerar skolan bra och ger faktiskt ganska nyttig hjälp, men återigen är det menyerna som ställer till det.

Bad, är det månne en tvetydighet med tanke på hur du sjunger?

Att sjunga påminner om de flesta andra sångspel genom att texten flyter fram och en liten markör visar det du ska sjunga. En sak som däremot kan kännas ganska frustrerande är att det inte finns någon ”pitchlinje” som visar hur du ska sjunga. Du är alltså helt utlämnad till att kunna låten på förhand. Gör du inte det blir det till att improvisera, vilket kan resultera i väldigt personliga tolkningar av låtarna. Spelet är visserligen ganska tolerant och en pitchlinje hade tvivelsutan sabbat scenintrycket, men om du är en sån som jagar poäng i stället för att showa finns risk för att du kan känna dig ganska irriterad.
Det går att använda Kinectens inbyggda mikrofon, men det är givetvis bättre om du har en mick från något annat sångspel. Trådlös eller USB-ansluten spelar ingen roll, men en handhållen ger otvivelaktigt bättre resultat än med Kinect-micken.

Bjud hem polarna

Det finns även ett multiplayerläge med två varianter: co-op och battle. Det är inte mer rafflande än det låter, antingen ska deltagarna samarbeta för att få så hög gemensam poäng som möjligt, eller så gör alla deltagarna samma sak och den som skrapar ihop fler poäng vinner.

Om du tycker om Michael Jackson är det inga problem att ha överseende med de mindre lyckade detaljerna, för generellt sett är Michael Jackson: The Experience givande underhållning. Till och med för mig som varken kan sjunga eller dansa, men jag har i alla fall haft kul. Frågan är om inte omgivningen har haft ännu roligare.