Need for Speed: Carbon följer den avtagsväg som EA Games tog i och med Need for Speed: Underground. Då övergavs den gnutta av realism som fanns kvar och fokus las istället helt på en arkadig körupplevelse med flashigt skräddarsydda bilar som tagna ur Fast and the Furios. Huruvida denna förändring var något positivt är som alltid upp till varje enskild person att avgöra, men i slutändan är det svårt att argumentera mot skyhöga försäljningssiffror.

Det är därför ingen större överraskning av EA Games bestämde sig för att porta Need for Speed: Carbon till Nintendos Wii, det är trots allt ett enkelt och minst sagt säkert kort att slänga in då en ny konsol lanseras. Det är inte heller mycket som förändrats jämfört med övriga versioner och jag lämnar därför detaljerna till våra recensioner av spelet till PC och Xbox 360. Väldigt kortfattat går spelet ut på att du, som nyss anlänt till Palmont City, upptäcker att ditt rykte är kört i botten, vilket du självklart måste göra något åt. Därför samlar du ihop ett gäng bilentusiaster som du sedan leder under tävlingar av olika former mot rivaliserande gäng för att på så vis utvidga ditt territorium.

Flera kontrollsystem att välja på

- men inget som riktigt övertygar

Som väntat skiljer sig dock Wii-versionen från de övriga när det kommer till kontrollen. Då Wii ännu bara är ett par veckor gammal har det ännu inte anammats något standardsystem för olika genrer och därför stöter vi på både bra och dåliga implementeringar. EA Games har löst detta genom att erbjuda fem olika inställningar. Den första känns igen från spel som Tony Hawk's Downhill Jam och använder sig bara av Wiimoten. Du lägger den helt enkelt på sidan och vinklar den för att svänga samtidigt som knapparna sköter gas, broms, växellådan, etcetera. De fyra övriga sätten är snarlika och tvingar dig att använda både din Wiimote och Nunchuck där den förstnämnda nu fungerar som gas och bromspedal medan Wiimoten sköter styrningen. Efter en tids prövande fram och tillbaka kommer du med all säkerhet hitta den inställning som passar dig bäst, men det svårt att se hur något av sätten gör ett bättre jobb än en "traditionell" handkontroll.

Frågan är dock om en klockren kontroll hade hjälpt Wii-versionen till några högre höjder då den helt enkelt saknar en hel del av det innehåll som gör Need for Speed: Carbon till en underhållande titel på övriga format. Som vanligt lämnar onlineläget det största hålet, men det går till exempel inte heller att ta sig an de stora loppen med upp till 20 motståndare. Tillsammans gör detta att det spelets livslängd blir något lidande. Visserligen finns det många tävlingar att ta sig igenom och för de som gillar att skräddarsy sina bilar finns det bra möjligheter till det, men jämfört med exempelvis 360-versionen lämnas en hel del att önska.

Wii är, som alla bör veta vid det här laget, inte jämförbar med Playstation 3, Xbox 360 eller PC när det kommer till rena hästkrafter vilket gör att multiplattformsspelen aldrig kommer se lika bra ut på Nintendos konsol som till de övriga. Däremot rättfärdigar inte detta att spelen lider av såna märkbara problem med bilduppdatering som Need for Speed: Carbon gör. Det når förvisso aldrig riktigt ner till de riktigt ospelbara nivåerna, men de dyker tillräckligt för att vara ett irritationsmoment.

Sämre än till övriga format

- men ändå godkänt

Om vi nu bortser från de problemen en sekund eller två håller spelet rent visuellt en nivå som måste anses vara hög för att vara ett lanseringsspel till Wii. EA Games har lyckats behålla den stil och kvalitetskänsla som återfinns i de 360- och PC-versioner vi redan recenserat, om än i en lägre liga. Ljudbilden håller vad den lovar och bjuder således på samma återanvända effekter som vi vants oss vid från de senaste delarna i Need for Speed-serien och då speciellt Most Wanted. Jag saknar emellertid riktigt surroundljud och jag kan bara beklaga mig över Nintendos prioriteringar i just det här fallet.

Även om Need for Speed: Carbon i sig inte är något racingspel som går till historien så är det förmodligen det bästa alternativet för dig som bara måste ha ett till din nyinköpta Wii. Det har en fungerande kontroll, rejält med innehåll och även om den visuella presentationen inte är något att hänga högst upp i julgranen så har Wii sett betydligt värre. Vill ni dock ha bäst valuta för era pengar när ni köper Need for Speed: Carbon är PC- eller Xbox 360-versionen ett betydligt bättre alternativ.