Tony Hawk är snart uppe i rena StarWars-takten på speltitlar, och här kommer ännu ett i raden av skateboardspel lagom till julen. Men den som likt FZ:s bräd-farfar Björn Gevert sett Tony skejta kan lätt förlåta honom för vad som helst.

Vad är då nytt i American Wasteland, jämfört med tidigare spel i serien? Tony marknadsför American Wasteland som smått revolutionerande, genom att laddtider mellan olika banor eliminerats, att man får ”sömlös” skejting. Just den biten är väl inget man gör kickflips-into-nollies över, men spelet är underhållande - och eftersom undertecknad är (mycket) gammal skateboardfantast är det roligt att kunna göra extremt svåra trick i soffan.

Det mest positiva man kan säga med Tony Hawks spel, är att han kan sporten på sina fem fingrar. THAW är genomarbetat och späckat med detaljer och referenser till legendariska skateboardåkare, och ger en skön vibb av L.A. och det område som kallades Dog Town. Man får en intressant och spännande inblick i skateboardkulturen genom de konversationer man för i spelets berättarläge (Story Mode).

THAW är ett spel man bör ägna ett antal timmar åt att träna tricks, av vilka det finns en uppsjö. Tricksen är såväl genomarbetade som verklighetstrogna, och när du väl har en packe att ta till blir spelet mycket roligare, och du åker inte bara runt och studsar mot väggar, som man lätt gör som nybörjare.

Att du sen kan välja karaktärer som är både old skool-hjältar som Tony Alva, eller dagsaktuella stjärnor som Bam Margera och Bob Burnquist - dessutom är mappade efter de riktiga åkarna - gör upplevelsen än större. Nu har jag bara skrivit om skateboard. Men du har dessutom samma möjligheter på en BMX-cykel i spelet.

Sammanfattningsvis är THAW ett detaljrikt och genomarbetat spel fyllt av kärlek till skateboardsporten, med den bästa grafiken hittills i serien. Flytet i skejtingen är bättre än tidigare, och tricksen har hög verklighetstrogenhet. Alla vi som var med och åkte skateboard under den första vågen i Sverige på 70-talet kommer självklart välja old skool-guden Tony Alva som karaktär. Vi som är riktigt insatta i sporten kommer också mysa över det faktum att det är Santa Cruz Skateboards legendariske bräd-illustratör Jim Phillips som gjort många av illustrationerna, särskilt i introt.

Av: Björn Gevert

Skicka en rättelse