Det är en liten vit låda med bekant utformning, som om Microsoft velat ge sin Xbox en Minime. Men Minime är högljudd och mest i vägen. Vad vill han mig egentligen?

Det stundar krig på marknaden för lagringsmedia. I den ena skyttegraven har Sony och deras allierade grävt ner sig, men i stället för sandsäckar har man byggt värn av bluray-skivor. Tvärs över slagfältet hittas den motvillige kombattanten Microsoft, som cementerat sin bunker med hddvd-diskar. Microsoft vill egentligen inte kriga, allra minst mot Sony. Men när kulorna redan börjat vina är det svårt att föreslå en fredskram.

Så tillbaka till verkligheten. Microsoft vill inte ställa sig på ett formats sida, säger de. Den nysläppta hddvd-spelaren till Xbox 360 kan ses både som en motsägelse och en försiktighetsåtgärd. Skulle hddvd vinna mark kommer Microsoft stoltsera med att de redan har omfamnat marknaden. Om bluray däremot tar världen med storm så var Microsofts externa spelare ändå bara ett tillbehör. Ingen hade behövt köpa den.

Utsidan är från himlen

- Men insidan från helvetet

Lådan är utformad som en liten Xbox 360, fast skev. Skivan matas in på vad som hade varit konsolens kortsida och fastän det visserligen går att ställa spelaren upp så ser den malplacerad ut bredvid sin förälder. Anslutningen sker med en usb-kabel i baksidan av konsolen, samtidigt som spelaren vill ha en egen strömkabel med tillhörande tjocklåda på kabeln. Sladdhärvan blir påtaglig, men glöms snart bort när strömmen slås på.

Tystnaden bryts av ett tydligt och nytt surrande från fläktar som uppenbarligen är på tok för små. Maskinen låter, rejält!

För Microsoft räckte det inte att få oss tidiga köpare av Xbox 360 att snegla avundsjukt mot de nyare versioner som har tystare fläktar. Snabbt kompenserades förstås detta från högljuddhetens land genom att släppa ytterligare en ljudproducent, en femåring i ett vitt plastskal som inte fått glass på hela året.

Du överdriver!

- En fläkt kan inte låta så mycket

Jag kilade ner till Clas Ohlson och köpte en ljudmätare, för det här måste undersökas. Värdena jag mätte (på en decimeters avstånd) är i sig inte så intressanta, utan snarare proportionen mellan dem.

45,0 dB - standbyläge
43,5 dB - dvd-film
47,0 dB - hddvd-film
51,0 dB - spel

Om du inte är insatt i hur decibel fungerar kan man enkelt säga att skillnaden 3,5 dB mellan vanlig dvd-film och hddvd-film innebär att ljudet är ungefär dubbelt så högt. Dubbelt så högt!

I bildkvaliteten märks inte så stor skillnad ens med en hdtv. Har du en tv som stöder framtidsupplösningen 1080p ser du säkert effekter av den nya bildkvaliteten, men för dig som precis köpt en inte lika säker platt-tv redan kommer skillnaden knappt vara märkbar. Något färre släpningar i mörka områden vid snabba panoreringar, på sin höjd.

Nej, Microsofts hddvd-spelare faller innan den lämnat startblocket. Den är konstigt utformad, kommer med en redig sladdhärva och låter mer än någon hemmabioapparat någonsin borde tillåtas låta. Men bilden då? Den underbara bildkvaliteten? Äsch, den är väl ok. Men vem bryr sig när du knappt hör vad Tom Hanks säger? "Houston, we have a problem" tror jag det var. Ja, tänk så rätt han hade.

Skicka en rättelse