Same procedure as every year, James. Ett klassiskt citat, och även något som Sports Interactive verkar gå efter vad gäller deras Football Manager-serie, som år efter år är likadant – med ett par fräcka tillägg. Vem James är i detta fall vet jag inte, men troligtvis är det testaren James Chuter. Han brukar vara med i teamet.

Med Football Manager-spelen får man vad man förväntar sig. Det är ett managerspel för fotboll (soccer alltså, om några amerikaner undrar) som går ut på att vinna så mycket som möjligt med det lag man tränar. Det är ett enkelt koncept, om än smått underligt, som funnits i stort sett enda sen datorspelens början. Även då hette det ledande spelet Football Manager. Det är så smart, så enkelt. Det nuvarande Football Manager hette visserligen Championship Manager från början, men när man tappade rättigheterna till namnet fortsatte man med spelet under ett annat namn. Ett bättre namn. Smart det också.

I 2008-upplagan är förbättringarna bra. Men det handlar om detaljer. Som att:

  • Man får välja budget efter både löner och hur mycket man siktar på att vinna ligan.

  • Man kan välja planens mått efter hur man vill spela.

  • Man kan göra byten och ändra taktik samtidigt som matchen spelas, så man slipper avbryta den.

  • Istället för siffror ser du spelarnas egenskaper i staplar.

  • Man får bestämma spelarbonusar som betalas ut (hög/låg/normal).

  • Det är mer interaktivitet mellan spelare och media.

  • Man kan spara och ladda spelet snabbare.

  • En inbyggd tutorial guidar dig genom spelet.

  • Det är toksnyggt.

Ny struktur och design

- men fortfarande samma gamla härliga spel

Det sistnämnda var ganska viktigt efter ett par år av samma gamla design. FM08 är väldigt vitt, fräscht och 2000-tal, jämfört med den lite träigare designen från förr. Jag gillar det. Liksom jag gör med alla de andra grejerna de lagt till. De är alla välkomna förändringar/förbättringar av serien, men det känns ändå inte som ett nytt spel. Och det är bra. Varför ändra på ett vinnande koncept?

Det är alltså samma genialiska spel som förut. Enkelt, informativt, roligt, verkligt och med en databas större än Narnia och Gondor tillsammans (så att även ni icke fotbollsspelande tv-spelsnördar förstår). Fördelarna är många gånger fler än nackdelarna (99-1, ungefär), men spelet är ändå inte helt perfekt.

Svenska översättningen är löjlig

- men på engelska gör sig spelet perfekt

Som den svenska översättningen till exempel. Vad är det för pucko som gjort den? Det är så pass att man knappt orkar med alla töntiga uttryck och felskrivningar som översättaren fått med (gissar på att det är en svenskpratande engelsman snarare än tvärtom detta år) och kör på engelska istället. Då blir det dessutom mer autentiskt. "Min mormor hade satt den!" och liknande uttryck fungerar inte på svenska. Punkt slut.

Fixar Sports Interactive den svenska versionens språkmässiga buggar med en patch, eller att man helt enkelt spelar spelet på engelska, är Football Manager 2008 perfekt.

Testdator:

Intel Pentium M 745 (1,8 GHz)
512 MB RAM
ATI Mobility Radeon 9700
Windows XP

Har själv spelat Fifa manager 07. Det fanns absolut inget djup i det och matchmotorn var bedrövlig.. Så jag tycker helt tvärtom. Football Manager är mycket bättre. Själv älskar jag 2d matcherna.:) 15/02 Varför inte köpa en biljett och titta på riktig fotboll istället !!! ifall det är det enda du har att komma med till FIFA Manager 08:s fördel. 11/11 FM är ju såååå långt efter fifa manager att det är pinsamt jag menar små runda bollar som springer runt i en halv timme hur roligt får det bli. Man tröttnar innan första matchen är slut!!!:down: 30/10 Egentligen inte. Jag har som skrivet ovanför spelat detta spel (innan hette det Championship Manager) sedan 92/93-nånting, och det har alltid blivit bättre. Just nu är det bäst. Visst är ett spel som nuvarande Championship Manager snyggt, men strategisk... 19/10 Absolut inget fel på "min mormor hade satt den", använder man ju titt som tätt. 18/10 Detta är manager spelens manager spel! so to speak. 18/10 Det verkar ju skitkul! Men eftersom jag inte kört något managerspel förut så måste jag fråga om andra managerspel blir något att räkna med jämfört med detta? Championship manager är väl på väg, men är det sämre? 17/10 2 dagar kvar tills mitt liv förstörs totalt. Ett jäkligt trevligt sätt att förstöra sitt liv på visserligen. 17/10 Tror att det här kan bli riktigt bra, precis som föregångarna. Finns inte ett spel som har fångat mig på samma sätt som CM/FM-serien har gjort. 16/10 tootey Jag har faktiskt fortsatt på mina savegames från 06 i 07an. Borde väl fungera med 07 till 08 också. :) 16/10
Skicka en rättelse