I skuggan av de stora mustillverkarna dök Razer upp som en blixt från klar himmel i början av det nya årtusendet.

Namnet på Razers första pekdon, Boomslang 2000, för knappast tankarna till ett redskap för seriösa spelare. Det humoristiska namnet hindrade inte mig från att inhandla Boomslangen och det blev min första riktiga spelmus. Trots sitt pris och all hype var jag en aning besviken på mitt inköp. Den kändes alldeles för tung och klumpig i handen.

Min senaste mus, Razer Diamondback, har varit näst intill perfekt. Största klagomålet har varit att den inte riktigt passat i mina händer. Förutom brister i den redan nämnda ergonomin är även mjukvaran väldigt buggig. Förutom enerverande USB-problem funkar inte den annars utmärkta "On-The-Fly sensitivity"-funktionen som den ska.

DeathAdder

-Är inte det slutbossen i Golden Axe?

Nog med klagomål angående Diamondbacken och nu till ämnet för dagens recension, Razers nya storsatsning DeathAdder. Min första tanke då jag la ögonen på skapelsen var om detta verkligen var en Razer-produkt. DeathAddern ser ut att vara en avkomma från IntelliMouse Explorer 3.0 och Diamondback. Tittar man efter lite noggrannare ser man att den är nästan identisk Microsofts Habu.

Till skillnad från Habun är höger och vänster musknapp och hela toppskalet helgjutet och kändes till en början väldigt annorlunda för fingrarna. Då hela toppskalet är av samma material saknar musknapparna gummibeläggning. Personligen föredrar jag DeathAdderns släta musknappar framför Diamondsbackens gummiklädda, även om jag ännu inte riktigt vant mig.

Då musen endast är utformad för högerhänta diskriminerar man en viss procent av befolkningen, men av egen erfarenhet kan jag säga att de möss som är designade för både vänster- och högerhänta sällan känns bra i handen. Har man nu turen att vara högerhänt är DeathAddern riktigt bekväm att greppa. Mitt muskelminne säger hela tiden att det är en mindre version av Explorer 3.0 jag håller i handen. Trots min förkärlek till Razers Diamondback har jag föredragit den strömlinjeformade Explorer-musen ergonomiskt sett. Den har dock varit alldeles för stor för mina händer och med DeathAddern säkerställer Razer sin plats som favorit hos mig.

Perfekt

-Bäst blir ännu bättre

Förutom scroll-, vänster- och högermusknapp finns två tumknappar. Dessa, och alla de andra knapparna, kan med Razers programvara ställas in efter eget tycke och smak. I mitt tycke är "On-The-Fly sensitivity"-funktionen den mest användbara, men det finns även inställningar för rörelsekänsligheten (450, 900 eller 1800 DPI) och USB-uppdateringsfrekvensen (125, 500 och 1000 Hz). Den eminenta "On-The-Fly sensitivity"-funktionen innebär att du med ett snabbt musklick kan ställa in muskänsligheten när du vill, till exempel medan du spelar.

Under skalet sitter vad Razer kallar en infraröd 3G-sensor som klarar de krav som spelare med både låg och hög känslighet ställer. När jag lirar Action Quake 2, Battlefield 2 och så vidare brukar jag köra med väldig låg känslighet så det blir en del muslyftande över musmattan. Min gamla trotjänare, Diamondbacken, har klarat alla mina krav vad gäller känslighet och snabbhet. När jag testade DeathAddern märkte jag absolut ingen skillnad förutom att jag är lite ovan vid det förbättrade glidet som den har på min Icemat jämfört med min gamla mus.

Sammanfattningsvis: jag är väldigt imponerad och enormt förtjust i Razers nya skapelse. Ergonomiskt är den fulländad för mina händer, den har det väsentliga och inget onödigt krimskrams. Prestandmässigt märker jag inte av någon större skillnad jämfört med min gamla Diamondback. De nackdelar jag har märkt är att scrollhjulet gnisslade och var lite trögt till en början, men nu efter några dagars användning har problemen försvunnit.

Vill du ha musen i hand får du lägga ut drygt 500 kronor vilket kan ses som ett normalt pris för en mus idag. För de pengarna får du en fullvuxen och en utomordentlig mus som har allt det jag efterfrågat tidigare: skön design, bra och enkla inställningsmöjligheter och prestanda. Det blir toppbetyg för Razer DeathAdder.

kanske man köper en 26/05 fick hem min deathadder igår, dom som har problem med att den läser för högt släng in senaste firmware (uppdateringsfunktionen är ett automatiskt program nu) Med copperheaden fick man krångla och boota den i flash läge, jävlgit krångligt, men som med... 02/08 Jag tror det beror på mattan, min diamondback läser jättelågt på func 1030 men ca1cm på tyg underlag. 28/01 Denna musen är det bästa som gjorts, dock stör jag mig på att den läser av underlaget även fast man håller musen 1-2 cm ovanför musmattan, får hoppas att det kommer en fix till det annars får man väl ta och vänja sig. 28/01 Aaaa.. nerå men tycker det är lit taskigt att göra en lika dan. Dom utnyttjade microsoft på inte ett 100% sjysst sätt. Nu har jag kanske fel för jag har itne sätt den i verkligheten eller känt på den, men tycker endå den ser rätt likadan ut Ifall du har... 28/01 ska nog skaffa den här musen men vilken musmatta tycker ni jag ska ha till? 27/01 Du kan ställa in så att on-the-fly-sensivitity-funktionen inte är valbar eller binda den till precis vilken musknapp du vill. 26/01 Okey, då får man väl spana in en om den kommer i butik här. Färgen på min mx310 börjar t.o.m. flagna bort =) edit: såg att knappen för on-the-fly verkar sitta på undersidan, mkt bättre än logitechs lösning då. antar att man inte råkar komma åt den på... 26/01 Om dom inte har sabbat något så borde det gå. Det funkar iaf på min diamondback att ställa in "none" på on the fly knappen. 26/01 hur fungerar on-the-fly funktionen? går den stänga av så man slipper komma åt skiten när man inte vill? 26/01
Skicka en rättelse