Eller hur 15 knappar på en lcd-skärm förändrade ditt liv.

Tänk dig en stream. Tänk dig att en person sitter där och spelar något du är riktigt intresserad av, men trots att du verkligen är nyfiken är det något som saknas. Visst, streamern använder en webcam och en ordentlig mikrofon men allt är så statiskt. Enkelspårigt. Det känns som en SVT-sändning från 1987. Beigt. Statligt. Kulisser i papier maché.

Du går och lägger dig tidigt.

Nästa dag är stegen hem extra tunga. Vanligtvis brukar du se fram emot att komma hem, värma lite mat och bänka dig framför Twitch eller Youtube. Till och med Mixer om du känner dig lite extra äventyrlig. Men efter gårdagskvällen känner du dig tom. Hungrig men ändå mätt.

De höga produktionsvärdena fullkomligen pressar tillbaka dig i din överdesignade gamingstol

Din vana trogen slår du ändå på skärmen och ser efter vilka som är live. Märkligt. En av dina favoriter har mångdubbelt fler tittare än vanligt, trots samma gamla spel i titeln. Du blir nyfiken, klickar dig in och möts av en explosion av intryck. Scenerna växlar i musikvideohastighet, ljudeffekterna avlöser varandra och du hinner knappt vänja dig vid ett overlay innan ett nytt dyker upp. Ena stunden pratar streamern i helbild i kameran, i andra sedan är vi tillbaka i spelet och nästa sekund körs en omröstning om ett kritiskt beslut. De höga produktionsvärdena fullkomligen pressar tillbaka dig i din överdesignade gamingstol.

Vad har hänt?

I en paus förklarar han, likt en magiker avslöjar sina trick, vad som ligger bakom denna totala helomvändning av streamen. Som om en kommunalgrå åsna förpuppats och förvandlats till en regnbågsfärgad enhörning. Svaret är Elgato Stream Deck, en smärre revolution för alla som pysslar med streaming. Denna manicks knappar går att programmera till funktioner knutna till populära streamingmjukvaror såsom OBS och XSplit. Scenbyten, overlays, starta och stoppa streams eller stänga av mikrofonen. Det räcker med att ha programmet igång för att Stream Deck-mjukvaran ska snappa upp alla dina scener och källor så att du enkelt kan bygga upp just din kontrollpanelslösning.

Allt går att lösa i ett nafs via mjukvaran där du enkelt drar funktionerna du vill använda till någon av de 15 knapparna och tycker du det låter lite har du fel. Genom profiler och mappar går det att spara totalt 210 olika kommandon. Varför inte bygga en helt egen soundboard från de där roliga ljudklippen du spelade in en galen kväll där kombinationen milkshake-skapad brainfreeze och sockerchock gjorde dig lite wild and crazy.

Bakom knapparna finns en lcd-skärm så att du kan skapa vilka ikoner du vill, antingen från en skärmdump från där roliga kattfilmen du vill visa i pausen eller via Elgatos egna ikonverktyg Key Creator.

Mecka egna ikoner i Key Generator

Likt en headcrab suger Stream Deck in all sin kunskap från din stream-mjukvara

Sitter du där nu och tänker “jag jobbar inte med streaming utan i Excel” behöver du inte hänga läpp. Du kan bli ekonomiavdelningens nya stjärna då flera olika systemfunktioner hittas i mjukvaran och du kan till och med koppla enskilda tangenter till knapparna eller varför inte en hemsida. Lägg in flera så kan du snabbt växla till den där tråkiga rapporten på intranätet istället för FZ.se när chefen går förbi.

När streamern har förklarat allt detta gör det inget att han påpekar att han fått betalt för att lyfta fram produkten i streamen. Det känns som om du är Neo som står framför Morpheus och får välja mellan ett rött och ett blått piller.

Möjligheterna är oändliga.

Exempel på funktioner:

  • Växla mellan scener, exempelvis webcam och spelfönster

  • Starta och stoppa streamen

  • Sätta olika ljudkällor på mute

  • Interagera med chatten på Twitch

  • Skicka förskrivna meddelanden på Youtube

  • Aktivera overlays

  • Öppna en hemsida

  • Växla mellan profiler på ditt Stream Deck så att du kan ha olika för varje spel

Sponsrat innehåll från Inet.se

Denna artikel produceras i samarbete med inet.se. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan FZ fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.

Vad tycker du om denna artikel? Dela med dig av dina synpunkter i FZ:s läsarundersökning.

Först och främst, tack för all feedback och särskilt till alla som svarade i läsarundersökningen! Det är helt ovärderligt för oss att få in så många bra synpunkter och konstruktiva tips om förbättringar. För att vara extra tydlig är det en projektgrupp... 23/04 @jOnÄTÄn: tack. Det är viktigt att det syns att det är en annons. Att materialet syns hos alla är förstås också önskvärt, men vi varken kan eller vill tvinga på det på den som absolut insisterar på att blockera vissa saker. 13/04 Jag har spanat lite på den där, inte för att jag streamar utan för att jag håller på att bygga en simulator till star citizen. Med ett par såna enheter med bilder på knapparna så har man ju en färdig simulator utan att göra alltför mycket jobb ☺ 13/04 Fungerar med operas inbyggda, bara det övre varningsmeddelandet som försvinner. Utan adblock https://imgur.com/a/Nesmx Med adblock https://imgur.com/a/D7MtB 13/04 Rubrikbilden trimmad, nu med inbakad sponsortext i rött fält. Bör kunna ses också av er som adblockar. Funkar? 13/04 @Quiz: Du kan ju alltid testa beställ på nätet så har du 14 dagar där ni kan testa. Se bara till att förpackning och produkten hålls ren och hel. Netonnet säljer den för ett bättre pris än Inet fast jag vågar inte länka eftersom Inet köpt detta. 13/04 Jag gillar det hårt ;) 1. Hårdkoda in adsen, srsly jag har personligen adblocker pga alla trams hemsidor, men stänger av den för sidor som jag gillar & använder (Som fz) om folk stör sig så himla mycket på att ni använder ads så kan ni dra igång medelms... 12/04 Bra feedback, vi kikar vidare på tydligare märkning! 12/04 Tjena, nån som vet om knapparna är enkla att trycka på för en person med CP skada? verkar jättebra för min son om det är lätt å trycka ner dom 12/04 Det var väl lite väl svampigt intro men inget jag störde mig väldigt mycket på. Det som fick mig reagera var avsaknaden av ord lite här och var vilket gav tvetydiga innebörder. Min första tanke var att ni fått in en praktikant eller nåt så scrollar upp... 12/04
Skicka en rättelse