Det många ser som den stora fördelen med att spela på pc, förutom rappheten mus och tangentbord ger i förstapersonspangare, är möjligheten att ställa in spelen precis som man vill ha det. Det gäller allt från att strukturera om tangentbordsknapparnas funktioner (och stänga av Windows-tangenten, bara den står säkert bakom 5 procent ragequits) till att finjustera grafiken. Ibland vill man ha de allra snyggaste pixlarna men när det gäller multiplayer är det ofta en viss framerate man vill uppnå.

PC-versionen av Call of Duty: Black Ops 4 görs av Treyarch, med hjälp av studion Beenox som har en lång tradition av att se till att spel kommer till sin rätt på datorer. Inför Black Ops 4 säger man sig ha satsat extra mycket för att ge pc-spelare varenda tänkbara inställningsmöjlighet, vilket vi tycker också märks när man klickar sig igenom drösvis med menyer.

För personer som inte är superinsatta i vad varenda liten teknisk detalj har Beenox sett till att inkludera pedagogiska bilder i hur allt från textur-inställningar till skuggor påverkar bildkvalitén. Du kan också hela tiden hålla koll på hur mycket de aktuella inställningarna förväntas förbruka av datorns tillgängliga videominne.

Nog snackat, nu dyker vi ner i menyerna.

Gameplay

I den första fliken hittar du fem alternativ som bara hanterar hur musen beter sig, från känslighet till acceleration (varför man nu skulle vilja ha det) och mer exotiska val som filtrering. Det blir svårt att skylla dina missar på något annat än aim.

I del två under Gameplay finner du field of view, denna måste-inställning för vana pc-spelare. Default-inställningen är 90 graders synfält. Högre värden breddar synfältet men gör att saker ser mer avlägsna ut, lägre gör det omvända. Hitta en balans som passar dig.

Vid Action Behavior ställer du in om granater ska kastas vid knapptryck eller knappsläpp. Inställningen görs individuellt för varje granattyp.

Keybinds

Kontrollinställningar för mus och tangentbord när du går till fots. Vill du styra med piltangenterna istället för klassikern W, A, S, D? Det är här du ändrar det. Eller var lite crazy med ESDF!

Samma som ovanstående, fast för fordon, vilka används mest i Blackout (spelets battle royale-läge) där du hittar allt från fyrhjulingar till snabba helikoptrar.

Kontrollinställningar för specifika spelformer. Zombies månne kräfva annat handlag än ett par rundor alla mot alla.

Här ser och ändrar du saker som Tab-knappens funktion för de olika spelformerna. Exempelvis scoreboard i sedvanlig multiplayer, och inventory i Blackout och Zombies.

Grafik

Aah, grafik – alla pc-spelares favoritinställning! I första menyn hittas de klassiska inställningarna, som upplösning, refresh rate, v-sync, eventuellt framerate-lås med mera. Uppe till höger ser du hur mycket av datorns internminne som går åt, och hur det påverkas av de olika alternativen.

Under Details & Textures finns mer specfika inställningar för exempelvis spelarmodeller, skuggor, view distance och texturernas kvalitet.

Vill du ha dynamiska skuggor? Vapenskugga? Hög eller låg kvalitet på skuggorna? Du hittar allt sånt under Shadow & Lightning med tydliga bilder som visualiserar de olika inställningarna, ett välkommet grepp under de allra flesta alternativ.

Under Post Processing Effects hittar du kantutjämning, rörelseoskärpa, ambient occlusion med mera. Många snygga grejer som den prestandasökande multiplayerveteranen har för vana att stänga av.

Gränssnitt

Under första fliken, General, hittas inställningar för färgblindhet, minikartans form, muspekaren och om du vill skippa introfilmen vid spelstart. Varför har inte alla spel ett sådant val? Ibland blir man ju tvungen att radera dem från hårddisken eller hålla på och ändra i registret.

Du kan i detalj bestämma vilka parametrar som ska synas på skärmen, till exempel sikte, hälsomätare och spelarnas namn. Vill du ha total inlevelse rekommenderar vi minimalt med saker som stör din vy, samtidigt som det inte är så hållbart i snabb multiplayer.

Telemtry-sektionen har en mängd intressanta alternativ, som framerate, hur snabbt servern svarar och hur varmt grafikkortet är. Används med fördel när du testar dig fram till den perfekta balansen mellan framerate och grafisk flärd.

Vid Content Filter har du inställningar för att tona ner blod, om svordomar ska tillåtas samt diverse chatt- och sociala inställningar. Tänk på barnen!

Audio

Välj volym för själva spelet, för snack i multiplayer och om dialog ska textas.

Här har du inställningar för röstchatten, däribland vilka enheter som ska spela upp och fånga ljudet. Bra om du har en separat mikrofon inkopplad utöver den som sitter på headsetet.

Gamepad

Du som spelar med gamepad kan välja känslighet för de analoga styrspakarna, om styrningen ska vara inverterad, om spakarna används för strafe, med mera. Nu tror vi inte att många pc-spelare använder gamepad, särskilt inte i multiplayer, men i alla fall!

Advertisement