Om vi går tillbaka till så sent som förra generationens spelkonsoler var mängden lagringsutrymme relativt liten. I takt med att spelen blivit allt större, både sett till storlek på hårddisken och ambition, har konsoltillverkarna dock fått anpassa sig och utrusta sin enheter med större hårddiskar.

Artikeln är tidigare publicerad men är åter aktuell då Seagates Game Drive-hårddiskar nu är officiellt licensierade av Playstation. Och när spel som Call of Duty: Modern Warfare tar 175 GB i besittning kan det vara bra med lite extra utrymme.

Både Microsoft och Sony säljer idag versioner av sina respektive konsoler upp till 1 TB lagringsutrymme, men för den som vill ha mer än så finns det flera olika lösningar. Vi har tidigare tittat närmare på två av dem, nämligen att byta ut den interna hårddisken mot en SSHD- eller SSD-enhet på en Playstation 4.

Modell

Lagringsutrymme

Pris

Seagate Game Drive for PS4 2TB

2 TB

990 kr

Seagate Game Drive for PS4 4TB

4 TB

1 390 kr

En annan lösning är en extern hårddisk som kopplas in via USB. Det är mycket enklare och innebär ofta mer utrymme för en billigare peng. I den här guiden går vi igenom hur du går tillväga för att installera en sådan och flytta över spel till hårddisken. Vi använder oss av en Seagate Game Drive på 2 TB, men proceduren är densamma oavsett modell och tillverkare.

Direkt när du kopplar in hårddisken känner konsolen av den och meddelar att går att installera applikationer på den.

Tryck på notifikationen för att skickas vidare till inställningarna för enheten. De kan även nås manuellt genom att gå till Settings > Devices > USB Storage Devices

Välj enheten som ska formateras. I det här fallet Game Drive PS4.

Välj “Format as Extended Storage”.

Efter formateringen dyker disken upp som extra lagring i Storage under Settings-menyn. Hårddisken markeras som standarddisk, vilket innebär att spel och applikationer framöver automatiskt installeras på den.

Det går även att flytta befintliga spel från PS4:ans interna hårddisken till den externa. Det görs genom att välja System Storage, sen Applications. Sedan trycker du på Options-knappen och väljer “Move to Extended Storage”. Därefter är det bara att markera de spel/applikationer som ska flyttas över. Resten sköter konsolen av sig själv och sedan är det klart!

Prestandan då?

"i vissa fall var de till den externa hårddiskens fördel"

För de som undrar om en flytt till extern hårddisk påverkar sådant som laddningstider är det enkla svaret nej. Vid tester med Uncharted 4: A Thief's End och Red Dead Redemption 2 gick det inte att uppmäta några märkbara skillnader i laddningstider. I vissa scenarion skiljde det några sekunder, och i vissa fall var de till den externa hårddiskens fördel.

Anledningen till det är att både vanliga Playstation 4 och Playstation 4 Pro är bestyckade med USB 3.1 Gen 1-anslutningar, vilket endast är ett annat namn för USB 3.0. Här kan man gå in på teoretiska överföringshastigheter och jämföra USB med SATA, som används för den interna hårddisken i Playstation 4, men det finns så mycket som påverkar att det mest blir spekulation.

I rena siffror är det ingen större skillnad mellan SATA och USB 3.0, vilket innebär att skillnaderna blir väldigt små vid faktisk användning. I vissa scenarion kan till och med en USB-baserad hårddisk vara snabbare.

För den som vill skala av ytterligare sekunder på laddningstiderna och samtidigt utöka lagringsutrymmet är nästa steg en SSD-enhet, antingen extern eller intern. Båda alternativen innebär i teorin avsevärt bättre laddningstider, men ett problem är prislappen som snabbt springer iväg om man vill ha plats med flera spel.

En extern SSD-enhet på 1 TB kostar runt 2 000 kronor, vilket innebär en fördubbling i pris för hälften så mycket utrymme som en vanlig extern hårddisk. En intern variant med samma mängd lagringsutrymme kostar cirka 1 500 kronor, beroende på tillverkare.

Ett byte till en sån innebär dock extra arbete då det kräver att du gör backup på dina spel, fysiskt skruvar i konsolen och byter ut den interna hårddisken. Därefter måste du även gå igenom installationsprocessen för den nya lagringsenheten, vilket även det tar lite extra tid.

I många fall är det, som vi konstaterat i tidigare test, inte alltid värt mödan heller då skillnaderna som märks i spel varierar beroende på titel. Sammanfattningsvis går det alltså att konstatera att en extern hårddisk är den bästa avvägningen mellan pris och prestanda för den som vill utöka lagringsutrymmet på sin spelkonsol.

I samarbete med Seagate Game Drives

Denna artikel produceras i samarbete med Seagate Game Drives
Tack vare sponsorskap och samarbeten kan FZ fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren. Seagate Game Drive finns att köpa hos Elgiganten.