Ny månad – nya mobilspel! Jag vill passa på att tacka för den fina responsen på förra artikeln, som ni hittar här. I vanlig ordning fortsätter jag att leta guldkorn bland den väldiga mängden spel som dyker upp på mobilfronten och det är fortsatt gamingtelefonen ASUS ROG Phone 7 Ultimate som är testhårdvara för spelen. Denna modell har en mängd gaminganpassade funktioner, såsom AirTrigger 7 och en riktigt ljusstark skärm på hela 1 500 nits.

Sponsormeddelande

Köp ROG Phone 7 Series idag!

Gör dig redo att möta din drömtelefon! ROG Phone 7 är packad med kraft från den senaste Snapdragon® 8 Gen 2 med stöd för ray-tracing i en helt ny futuristisk two-tone design. Den uppgraderade designen med GameCool 7 håller allt svalt även när du maxar prestandan och kan såklart kombineras med AeroActive Cooler 7 som nu även har en subwoofer.

Tack vare det kraftfulla 6000mAh-batteriet kan du spela i timmar utan att behöva oroa dig för att batteriet tar slut. Det finns även flera tillbehör som gör det enklare och bekvämare för dig medan du spelar, samt inbyggda AirTriggers för ökad komfort under långa spelsessioner.

Läs mer och köp ROG Phone 7

Super Meat Boy Forever

 • Utvecklare: Team Meat

 • Genre: Auto-runner, plattform

 • Läge: Landskap

 • Pris: 11 kr

 • April 2023 (Android/iOS)

Vad är egentligen ett svårt spel? Det beror förmodligen på vem du frågar. I mitt fall har plattformsspel nästan alltid varit utmanande, och när jag spelade det första Super Meat Boy spelet fick jag verkligen bekänna färg. Det kostade nog ett och annat grått hårstrå under resans gång.

Jag märkte med både skräck och förtjusning att uppföljaren, med undertiteln Forever, hade släppts till mobilformatet. Kommer det att ta en evighet att klara detta spel? Utmaningen accepterad!

Spelets premiss är enkel: vår kötthjälte och hans kärlek, Bandage Girl, har fått barn, men den onda Dr. Fetus kidnappar snart barnet. Det är upp till vårt kärlekspar att hitta barnet igen, vilket visar sig vara lättare sagt än gjort.

Genom att använda AirTrigger 7-systemet går det att se mer av skärmen i spel.

När det gäller gameplay är mycket bekant från det första spelet. Du ska ta dig från punkt A till B och undvika en rad faror längs vägen. Den stora skillnaden är att Forever är en auto-runner, vilket innebär att du som spelare bara behöver fokusera på att hoppa, slåss och glida dig fram längs banorna. Det ger ett bra flyt i spelet och gör det enklare att fokusera på allt annat som händer.

Kontrollen är enkel och består av att trycka på skärmens ena sida för att hoppa eller glida och dubbeltrycka för att attackera fiender. Nackdelen är att det ibland kan vara svårt att se skärmen samtidigt. Men det finns en smidig lösning i ROG Phone 7, som har så kallade AirTrigger-knappar på telefonens ena långsida. Det är en praktisk funktion som gör att jag ser mer av skärmen och får ett bättre grepp med mina händer. Spelet har även stöd för handkontroll.

Forever får mig att minnas min kamp med det första spelet, och eftersom banorna sällan tar mer än en minut (om du är duktig) är det lätt att plocka upp och lira en nivå eller två. Det passar spelare som gillar utmaningar och drivs av att nå nya high scores.

LEGO Bricktales

 • Utvecklare: ClockStone Studio

 • Genre: Pussel, äventyr

 • Läge: Landskap

 • Pris: 49 kr

 • April 2023 (Android/iOS)

Speltips nummer två är ingenting mindre än LEGO Bricktales, som släppts för en mängd plattformar. Här belönas tålamod och tänkande snarare än snabba reflexer. Det är ett charmigt spel där du som LEGO-hjälte ska hjälpa din morfar att bygga upp en nöjespark igen. Det gör du genom att resa genom olika portaler som tar dig till olika typer av LEGO-biomer. Väl där behöver du lösa problem genom att bygga, exempelvis en trappa, för att nå nästa pussel.

Det är egentligen ingen skillnad mot att bygga med fysiskt LEGO; bitarna ser ut och beter sig på samma sätt. Känslan när jag bygger är något annorlunda, men glädjen över att få ihop bygget till slut är lika stor. Det är verkligen ett klurigt spel och jag måste erkänna att det tar mig kanske lite mer tid än det borde att lösa även de enklare pusslen.

För att pussellösningen ska vara godkänd måste en simulering göras efter att du har placerat ut bitarna. En liten robot försöker sedan ta sig över trappan eller bron, och det är viktigt att stegen inte är för höga eller att bäringen är för svag. Om så är fallet misslyckas du och måste korrigera något. Ibland kan det vara frustrerande då det inte alltid är uppenbart varför roboten inte vill ta sig vidare, men det är förmodligen en vanesak där det gäller att förstå hur spelet fungerar.

En ursäkt till mitt något mediokra kreativa tänkande kan vara den annalkande sommarvärmen, som gör att jag allt oftare kikar på den medföljande AeroActive Cooler 7 till telefonen. Det är en extern fläktanordning som är enkel att koppla in och placera på baksidan av telefonen. Den kyler ner telefonen och kyler även lite mina fingrar när jag håller i telefonen.

För den som föredrar handkontroll fungerar även det. Jag skulle dock avråda från det i detta fall, då jag upplever att pekskärmskontrollerna fungerar mycket bättre. Det kan bara vara en personlig preferens, men jag tycker det blir lättare att visualisera, vrida och vända på bitarna för att se hur bygget blir. Det går dock inte att förneka att det är ett ganska pilligt spel att spela, vilket är värt att ha i åtanke.

LEGO Bricktales är ett charmigt äventyrsspel där du bokstavligen löser dina problem genom att bygga ihop lösningen själv. Det bör passa perfekt för den som vill ha en lite lugnare typ av spel.

Wreckfest

 • Utvecklare: Bugbear Entertainment

 • Genre: Racing

 • Läge: Landskap

 • Pris: 69 kr

 • November 2022 (Android/iOS)

Nu är det dags att spänna fast säkerhetsbältet och justera hjälmen – det är dags för riktigt tuff racing. Wreckfest, precis som namnet antyder, är ett aggressivt racingspel där målet är att komma först, med alla medel som står till buds.

Du måste tackla dig framåt, hantera ojämnt underlag och naturligtvis kontrollera bilens hastighet. Det skiljer sig från många andra bilspel jag har spelat genom att tempot är lägre och om bilen kraschar in i en annan, kommer det att synas.

Att köra race mot andra bilar och höra flera motorer spinna högt i hård konkurrens mot varandra, samtidigt som man färdas genom vackra landskap, är en otroligt angenäm upplevelse. Ett stort plus är att spelet har många olika grafikalternativ, vilket gör att det går att få ut maximalt från en telefon som ROG Phone 7 utan att spelet laggar.

Tyvärr blir gränssnittet lite plottrigt när jag spelar utan handkontroll, vilket gör att kontrollen inte blir lika skarp som när jag kopplar in handkontrollen. Då blir jag plötsligt "bättre" och hamnar närmare prispallen än vad som var fallet tidigare. Det kan vara en vanesak, men det kan vara värt att notera att handkontroll är att föredra i detta fall.

Spelet har fyra lägen: ett karriärsläge där du samlar erfarenhetspoäng och justerar din bil, egna events, turneringar och multiplayer. Tyvärr var multiplayer stendött när jag sökte efter servrar, vilket är lite tråkigt då spelet är relativt nytt. Det kan vara så att multiplayer är mer aktivt på andra dagar än när jag testade, men annars är det främst karriärsläget där det finns variation och djup.

Wreckfest är ett roligt bilspel där tröskeln kanske är något lägre än i andra bilspel. Här får du möjlighet att tackla andra bilar och bli belönad för det. Se bara till att din bil håller hela vägen genom racet!

Battle Chasers: Nightwar

 • Utvecklare: Airship Syndicate

 • Genre: RPG

 • Läge: Landskap

 • Pris: 99 kr

 • Augusti 2019 (Android/iOS)

Vi avslutar månadens tips med ett mysigt RPG som baseras på en serietidning med samma namn, nämligen Battle Chasers och spelet med undertiteln Nightwar. Som i många andra RPG-spel är det en blandning av olika karaktärer med olika förmågor och klasser som behöver arbeta tillsammans.

I spelets början samlas dessa på ett stort luftskepp som skjuts ner och kraschar på en mystisk ö. Vi vaknar upp som Gully, en liten tjej med ett par magiska järnhandskar. Hon hittar snart den stora roboten Calibretto, och övriga i partyt är Garrison, Red Monika och Knolan. Spelet har vacker, nästan handmålad grafik, och karaktärerna ser distinkt olika ut, även om de är formade i tydliga rollspelsklasser.

Spelet blandar även kameravinklar och upplägg. På världskartan rör sig karaktärerna längs olika stigar och kan stöta på monster eller skatter. När det sedan blir strid övergår spelet till en klassisk turordningsbaserad strid i 2D-upplägg. Det övergår sedan till ett isometriskt kameraperspektiv när gruppen går in i en grotta. I dessa grottor kan man justera svårighetsgraden, vilket gör att man kan få rikare belöningar för att klara av dem.

Spelet blandar även kameravinklar och upplägg. När du befinner dig på världskartan rör sig karaktärerna enligt olika stigar och kan stöta på monster eller skatter. När det sedan blir strid övergår spelet till en klassisk turordningsbaserad strid i 2D-upplägg. För att sedan övergå till ett isometriskt kameraperspektiv när partyt går in i en grottinstans. I de här grottorna går det att justera svårighetsgrad vilket gör att det går att få rikare belöningar för att klara av dem.

Som en gammal RPG-räv känner jag mig hemma med stridsupplägget och det finns gott om olika förmågor att testa. Overcharge är ett system som gör att du ökar på din mana genom att använda olika attacker, vilket senare låter dig använda din overcharge för att enkelt krossa fienden. Bortsett från detta överraskar spelet inte med sin spelmekanik mer än att det är baserat på beprövade principer. Jag har inte kommit alltför långt in i spelet men har väldigt roligt när jag spelar.

Nightwar är ett tips för dig som är en van RPG-spelare som tycker om många strider och att levla upp dina karaktärer. Jag kan se mig själv spela detta spel i både korta och längre spelsessioner, vilket är en av fördelarna med att ha spelet tillgängligt i mobilformat.

Vad tycker du om den här månadens mobilspelstips? Upplever du att det är lätt eller svårt att hitta bra mobilspel eller har du några egna tips? Skriv i forumet!