Alla som använt det headset som följer med xboxen känner förmodligen att det inte är någon direkt höjdare. Kvalitetskänslan är inte något att skriva hem till mamma om, vare sig när det gäller ljudet eller materialet. Det har helt enkelt rått en typisk "man tager vad man haver"-situation och i brist på annat har vi inte haft mycket till val, fram tills nu. Nu, drygt ett år efter konsolens lansering, finns det äntligen ett alternativ: Microsoft Wireless Headset. För det trådlösa ljudet får du dock vara beredd att lägga ut närmare 500 kronor, vilket det kanske inte riktigt är värt.

Gott första intryck

- men varför en extern laddare?

Det första som slog mig när jag slet fram innehållet ur den barnsäkra förpackningen, var hur litet och nätt men ändå välbyggt headsetet såg ut att vara. Min andra tanke var däremot inte lika positiv, men som tur var hade det inte mycket med hörsnäckan att göra utan snarare den laddare som följde med. Här har jag vant mig vid att använda USB-kablar för att ladda upp diverse trådlösa tillbehör och så måste jag använda en adapter för ett trådlöst headset. Av någon anledning kändes det väldigt gammaldags och fel, även om det inte påverkar användandet i någon större utsträckning.

Till skillnad mot det traditionella headsetet så känns det trådlösa väldigt gediget och inte alls lika plastigt. Det kommer med två "gummiöglor" som gör det möjligt för dem med både små och stora öron att få en bra passform. När rätt ögla är på, något som kan kräva en hel del våld, och luren väl är på plats märks den knappt av. Ett par gånger glömde jag faktiskt av den, men påmindes abrupt om dess närvaro när någon tokstolle till tysk började skrika efter en sjukvårdare under mina Call of Duty 3-bataljer. Skriken kan dock åtgärdas med en snabb handrörelse mot volymkontrollen som sitter smart placerad mitt på hörsnäckan.

Trådlöshetens räckvidd var tyvärr inget jag kunde testa med någon större exakthet på grund av liten golvyta i testrummet, men fem meter fungerar utmärkt och enligt manualen ska nästan det dubbla vara fullt möjligt. Ljudkvaliteten är det inte riktigt lika gott ställt med. Jämfört med standardheadsetet så står det sig visserligen mer än väl både när det gäller ljudet som kommer in och det som kommer ut. En varning är dock på sin plats, för även om jag inte upplevde några har Microsoft själva noterat att en hel del personer har problem med bland annat störningar.

Lång laddningstid

- för kort batteritid

Headsetets svagaste sida är emellertid batteritiden. Jag nämnde tidigare att du använder dig av en extern laddare vilket enligt manualen tar runt fyra timmar. Det här är i sig inget att brusa upp sig för, det går ju trots allt att ladda under natten. Nej, det är först när du inser att headsetet bara står sig i drygt sex timmar som det känns en aning svagt. Visserligen står det i manualen att det ska klara av åtta timmar, men även om det skulle stämma så är det inget att vara direkt stolt över.

Kommer jag att fortsätta använda Microsoft Wireless Headset? Ja. Skulle jag rekommendera någon att köpa det? Nej, inte rakt av. Det kostar trots allt 500 kr och för de pengarna borde du som konsument kunna kräva mer. Visst är det bättre än det alternativ som finns, men det beror lika mycket på att alternativet är riktigt dåligt som att det här ett bra. Vill du verkligen ha ett trådlöst headset får du för 500 kr här ett headset som är bra, men långt ifrån perfekt.