Varken Microsoft eller Razer torde vara obekanta namn för den som kan sina datormöss. Tillsammans med Logitech har de två tillverkarna en betydande del av musmarknadens segment för datorspel. I Microsofts egen marknadsföring heter det att man kombinerar sin egen "legendariska" komfort med Razers erkänt höga precision. Frågan är i vilken grad man lever upp till sina ord?

Utmärkt design

- Copperhead och Intellimouse i symbios

I teknisk mening är Habu en tämligen traditionell historia - med laseroptik, möjlighet att manuellt anpassa rörelsekänsligheten med ett tak på 2000 DPI och en uppdateringsfrekvens på 1000 Hz tillför musen vid en första anblick ingenting som marknaden inte redan erbjuder. Faktum är att Habus specifikationer antyder intima band med Razers årsgamla och kritikerrosade Copperhead-mus.

Icke desto mindre har de båda tillverkarna lyckats ta fram ett pekdon som jag från första stunden upplevt som högkvalitativt. Habu påminner till det yttre om Microsofts Intellimouse-serie (se bilden till höger för jämförelse) vilket därmed gör dess konstruktion radikalt annorlunda jämfört med flertalet Logitech-möss - profilen är låg och handen vilar i samma låga vinkel över musryggen som är fallet med Intellimouse. Musen är asymmetriskt utformad och lutar svagt från vänster till höger. Designvalet är sannolikt gjort i all välmening men vänder sig uppenbart till högerhänta användare vilket emellertid inte alls framgår innan förpackningen är öppnad och man förmodligen redan köpt musen.

För den som dock är högerhänt är designen i min mening inte bara korrekt utan också berömvärd. Trots en längre tids kontinuerlig användning har jag inte upplevt någon nämnvärd ansträngning för handleden. Den som så önskar kan därtill anpassa placeringen av musens vänstra sidoknappar genom att byta ut hela långsidan med en medföljande ersättningsdel - en funktion som åtminstone till det yttre antyder att just ergonomi varit tongivande i utformningsarbetet.

Av Habus totalt sju knappar är fem placerade på musens ovansida och två på dess vänstra sida. Knapparna håller en förvånansvärt hög kvalité - faktum är att deras tydligt distinkta känsla var det första jag reagerade över när jag första gången lade fingrarna över musen (hade jag haft tillgång till Habu när jag kämpade med värja på borggårdarna i Cinemawares klassiska Defender of the Crown hade jag räddat betydligt fler jungfrur än jag egentligen gjorde då det begav sig). Scrollhjulet är precis som knapparna klätt i gummi men fungerar tyvärr enbart i vertikal riktning - en irriterande begränsning som måhända antyder att det tekniska släktskapet trots allt ligger närmare Razers möss än Microsofts egen musserie. I vanlig ordning måste Windows XP-användare installera den medföljande programvaran för att kunna använda de två sista knapparna i spel. Tilltaget är beklagligt men nödvändigt då XP från början inte stödjer fler än fem musknappar.

Habus inställningsprogram erbjuder därtill möjlighet att administrera en av fem spelprofiler vilka lagras i Habus 32 kB stora RAM-minne. Den som ytterligare vill justera musen hittar Razers sedvanliga batteri av detaljerade inställningsmöjligheter jämte Microsofts vanliga knappanpassningsalternativ.

Omdöme

- hög kvalité för högerhänta

Att Microsoft och Razer trots musens tilltagna prisnivå (en dryg 500-lapp) inte lyckats kapa sladden och göra Habu trådlös sätter ett frågetecken i protokollet. Tiden får utvisa om Habu efter månader av intensivt användande lider av samma kontaktglapp som Intellimouse-mössen med tiden har en tendens att uppvisa. För stunden är dock Habu utan tvekan ett genuint förtroendeingivande pekdon. Såväl komfort som funktion lämnar inte särskilt mycket att önska. Med en utpräglat genomtänkt design och en utmärkt ergonomi känns 4,5 FZ-logotyper och silverpokal självklara - är du högerhänt, muslös och har en dryg 500-lapp på fickan torde Habu inte göra dig besviken.

Testdator: AMD Athlon XP 2500+, Creative X-Fi Fatal1ty, ATI Radeon 9600 Pro 128 MB, 1024 MB RAM, Windows XP (SP2)