Formula Force Ex har ett rekommenderat pris på 800 kronor och är därmed en av de billigare rattar Logitech säljer. Men tro inte att kvaliteten tryter för det - den är väldigt stabil med bra funktioner. Den har två fästen som gör den lätt att spänna fast vid skrivbordet genom skruvar som kan dras åt hårt utan mycket kraft. Dessa är utformade så att det är möjligt att fästa ratten på såväl tunna som tjocka bord.

Rejält grepp

- skönt att krama åt hårt i kurvorna

Tack vare ett konstruktionssätt som går ut på att ratten gjutes hel så finns det inga hårda skarvar eller skruvar. Detta toppas med ett greppvänligt handtag i gummi som kan hålla även de mest svettiga händerna på plats. Pedalerna känns dock lite väl plastiga och troligtvis är det de som går sönder först om olyckan är framme, men likväl fäster de både på golvet och på mattor, och de ger bra motstånd för fötterna vid gas och broms.

Ergonomin och knappuppsättningen är inte helt optimal. Visst, det finns många knappar att konfigurera och klicka på, men fyra av dem är svåra att komma åt då de sitter på den nedre delen av navet. Det finns en paddel bak på var sida, fyra knappar för höger tumme och en så kallad riktningsknapp (liknar styrknappen på handkontroller) för vänster hand. Totalt finns det 12 programmeringsbara knappar, men flera av dem sitter som sagt väldigt obekvämt till, vilket tvingar användaren till att behöva släppa ratten för att trycka på dem.

Efter installationen, vilken består av att koppla ihop ratten med pedalerna, datorn samt strömförsörjning, går det att kalibrera allt med Logitechs mjukvara. Den är mycket användarvänlig och informativ om knapparna samt hur Force Feedback fungerar. Med hjälp av programmet Logitech Wingman är det möjligt att ändra inställningarna till de olika spel som finns tillgängliga på datorn - men varför jag skulle vilja använda ratt till Warcraft III är bortom mig.

Gratis är gott

- men billigt är inte alltid bäst

Vid provkörning märks det varför detta är en billigare ratt än Logitechs G25. Motståndet ratten ger ifrån sig känns lite klent; kanske för att greppet är så bra. Skak och vibrationer dämpas mycket när det motarbetas av användaren. Ofta går det att vrida den i fullt utslag utan större problem eller motstånd. Enligt Logitech själva ska ratten vara fri från gnissel och skrammel, men det låter ändå väldigt mycket från Force Feedback-motorn. Skillnaden mellan denna ratt och de av högre prisklass, som till exempel Momo Racing, är markant - prisskillnaden visar sig i kraftskillnaden.

Allt som allt är Logitech Formula Force Ex en hyfsat bra ratt. Den ger inte ifrån sig ett plastigt och ömtåligt intryck utan känns robust. Greppet är mycket skönt, pedalerna fungerar oklanderligt och allting håller sig på plats. Problemen dyker först och främst upp i den svaga motorn för Force Feedback samt de knapparna som är omöjliga att nå under ett lopp. Ett stort plus för installations- och inställningsprogrammen som medföljer. Formula Force Ex är utan tvekan bäst i sin prisklass - varken bäst eller sämst, varken dyr eller billig.

Testades med följande spel:

GTR 2
Rally Trophy
Need For Speed: Carbon
Trackmania Nations