Vem minns inte det frenetiska hamrandet på NES-kontrollen när man med grabbarna spelade Track and Field framför teven? De värkande tummarna och det breda leendet brukade för mamma vid hemkomst vara ett säkert tecken på att 110 meter häck var en av dagens favoritgrenar. På den tiden, när konsolen ”alla hade” bara hade två actionknappar så var poängen att trycka på dem så snabbt som möjligt. I dagens spel med knappfyllda kontroller handlar det istället om att trycka på rätt kombination av knappar, själva snabbheten är inte längre nyckeln, men samtidigt har kontrollerna inte förändrats alltför mycket.

Om du någonsin sett en Playstation-kontroll så bör inte en Logitech Dual Action Gamepad förbrylla nämnvärt. Den känns nästan pinsamt lik, där till och med färgen är i en mörkblå ton – blå som PS2. Förutom en åttavägsknapp finns tio vanliga knappar (varav fyra är för pekfingrarna på kontrollens baksida) och två stycken analoga spakar. Kontrollen är lätt, ordentligt lätt och sådär plastigt slät och len på ett rätt så halkigt sätt.

Utan mjukvara får man sällan klicka på musen

Som vanligt med speltillbehör så gäller tumregeln ”mjukvaran först”, vilket kanske inte helt oväntat även är dekorerat lite här och var i förpackningen för att det inte ska undgås. Efter en installation kort och koncis som om det bara vore en formalitet så kan då gamepaden sättas in och en kvickt avklarad kalibrering kan ta vid, något man alltid bör kontrollera då det kan hända att knappar är sega eller inte fungerar alls vid leverans.

Jag har spelat flertalet skjutspel på Xbox och insett att det är fullt möjligt att bli duktig med en handkontroll med analoga spakar på. Kravet är dock att ens motståndare har samma utrustning, något som vid konsolspelande inte är ett problem. Men att på dator över Internet möta motståndare utrustade med mus och tangentbord när du själv sitter med en analogdosa i handen, det bådar inte för någon särskilt minnesvärd upplevelse.

Är då utbudet av datorspel där det lönar sig att ha en handkontroll smalt? Nej, absolut inte. Men innan du köper en handkontroll bör du överväga om du verkligen kommer att behöva den. Plattformsspel och äventyrsspel är två typiskt bra användningsområden, där det dessutom är riktigt skönt att luta sig tillbaka i en fåtölj och spela spelet med ett ordentligt avstånd från skärmen. Ännu ett exempel är de ständigt återkommande FIFA- och NHL-spelen. Stoppa in fyra handkontroller i burken och utmana polarna framför skärmen. I bästa Farbror Frej-byggaranda har vi fått oss ett TV-spel värt namnet.

Plattformsberoende

Det största misstaget på Logitechs sida gällande den här handkontrollen är att man inte ansträngt sig nog för att göra den plattformsoberoende. Kartongen har texten ”PC” tryckt i ena hörnet och trots att det säkert går att fixa med lite pillande är det dåligt av Logitech att begränsa användaren på det här viset. Handkontrollen är ingen ”rocket science” och mängden arbete för att kunna prestera en riktigt plattformsoberoende produkt hade varit minimal.

Det ringa priset är klart till denna produkts fördel och dess plastiga grepp till trots så är det här en helt okej produkt. Köp ett par stycken, fyll din dators USB-portar och lira loss. Men förvänta dig inget hokus pokus eller några specialfunktioner, den här kontrollen gör precis vad den ska och inget mer.