Professionellt spelande vinner allt mer mark och Steelpad, dansk tillverkare av olika sorters kringutrustning för datorer, har på senare tid satsat hårt på att göra sig ett namn bland dem som vill vara med och slåss i toppen. Företagets senaste satsning, musmattan Steelpad S&S, är ytterligare ett steg i samma riktning, denna gång i samarbete med klangiganten SK. Klanen uppges ha utvecklat mattan och den finns i två versioner: med eller utan SK-logotypen tryckt i ena hörnet.

Vad vi har att göra med är ett musunderlag av generöst tilltagna mått: 320 mm bred, 270 mm hög och 2 mm tjock. Materialet är svart hårdplast och glidytan är lätt knottrig (mikroskopiska håligheter). Den rektangulära formen bryts endast av en lätt insvängning i mattans nederkant. Undersidan är belagd med oregelbundna gummiliknande utgjutningar. Dessa avser att hålla mattan på plats, vilket de lyckas bra men inte klanderfritt med. Förflyttningar av mattan sker och även om det rör sig om små steg i taget så tvingas man efter en stunds användning korrigera läget.

Efter att ha nyttjat stora musmattor i ett par års tid känns mattor av standardstorlek (sisådär 20 gånger 25 cm) snålt tilltagna, så storleken på S&S tilltalar mig i allra högsta grad - inga avbrott i spelandet för att musen glider utanför kanten. Likaså är den imponerande tjockleken (eller ska man kanske säga tunnleken?) mycket behaglig, även om sådant spelar mindre roll när övriga mått är så väl tilltagna. Likväl, handleden vilar naturligt på bordsskivan också när man rotar i mattans ytterkanter. Vid sidan av ergonomiskt tilltalande form och storlek bjuder S&S-mattan också på ett glid i toppklass, bland det bästa jag upplevt i musmatteväg.

En mastig prislapp (249 danska kronor, uppskattningvis 300 svenska) förklaras dels med SK ska ha betalt för sin medverkan, dels av ett par medföljande extraprylar. Mattan levereras i en formsydd tygväska och det redan finfina glidet kan förbättras ytterligare genom att förse musen med de medföljande glidkuddarna S&S Padsurfers. Kuddarna är inte avsedda för någon specifik musmodell, vilket medför att man (åtminstone om man nyttjar en Logitech MX-mus) måste klippa och klistra för att få till en korrekt passform. Alternativt finns Padsurfers för Logitech- respektive Microsoft-råttor att köpa separat till en kostnad av ungefär 35 kronor.

Det heter ibland att storleken inte är allt, men när det ska spelas dator är musmattans omfång onekligen viktigt. Måtten på Steelpad S&S är klart tillfredsställande - rejält tilltagen utan att bli skrymmande. Bra glid får också skrivas in på pluskontot, medan viss halkighet, oljud vid förflyttning av pekdonet och den subjektiva åsikten att jag personligen föredrar gummimattor (just för att de ligger still och inte låter) hamnar på minussidan. Därtill är priset en aning högt. Låt vara att tillbehören är trevliga, men lägre prislapp hade i min mening varit att föredra, eller åtminstone möjligheten att välja vad man vill betala för. Sammanfattat: ett par brister till trots en mycket kompetent musmatta.