Eftersom smakerna är så olika tänkte jag först peka på vad jag tycker en bra musmatta ska ha för egenskaper. I första hand ska den ligga kvar på samma ställe även fast musen sladdar runt mer än den värsta rallybilen, för mig finns det inget mer irriterande än att behöva rätta till mattan stup i kvarten. I andra hand föredrar jag de tunnare varianterna, de gamla Everglide-mattorna med sin centimetertjocka kant vinner inte mitt hjärta, allt över ett par millimeter är ivägen. I tredje hand kommer själva glidet och anledningen till att det kommer sist i min lista är att det idag oftast är en självklarhet. Visst finns det undantag men det är få ”märkesmusmattor” som är sämre än dussinmodellerna.

Med den inställningen har jag den senaste veckan låtit min tama råtta vila på en Aqua3 från företaget X-Ray. Den är faktiskt ett steg tillbaka från dagens materialhysteri då den består av en gummibotten och ett finvävt tyg som översida, en sladdrig våtdräktsliknande historia alltså. Personligen tycker jag ytan påminner om en len hundvalpsmage men det är kanske bara helgens äventyr som spökar såhär på en söndag. De stora skillnaderna från tidigare nämnda 5-kronorsvariant är att den endast är 3mm hög och biffiga 40cm bred och 28cm hög. Storleken kan vara ett problem för de med begränsad betesmark för sladdgnagaren men på mitt datorbord passade den som handen i handsken vilket ni kan se på bilden i högerkolumnen. Den helsvarta mattans enda utsmyckning är en logotyp i övre högra hörnet som enligt tillverkarna är så pass häftig att den ska få folk att vända sig om. Än så länge har detta inte hänt men jag ska hårdtesta den funktionen på nästa LAN.

För att vetenskapligt testa Aqua3:s förmåga att ligga still drog jag igång första bästa FPS och lät tjugo minuters hektisk musförflyttning visa vad det gick för - resultatet blev någon av en besvikelse. Trots att musmattans underrede består av gummi har den i alla fall förflyttats ett par centintimeter utanför bordskanten (trälaminat av ljusare sort). Det som räddar mattan från en lufttur till närmaste cylinderkariv är dess stora yta, det finns fortfarande gott om utrymme för att justera siktet mot dina fiender.

Tjockleken är enligt mina kriterier mycket bra, de tre millimetrarna höjer sig knappt från bordet och Aqua3 blir därför inte ivägen för några som helst skallskott, de missar du gör kan endast beskyllas din egen förmåga att träffa. Skulle man ändå tycka att den är för tjock finns det en ännu smalare variant att tillgå som endast är 1.5mm hög.

Den sista punkten är glidet och här lämnar musmattan ett något kluvet intryck. Direkt från kartongen presterar Aqua3 absolut inte bäst på marknaden och man märker ganska snart av våtdräktsmaterialets begränsningar, det går helt enkelt lite trögt. Som tur är finns det idag en lösning på taskigt glid genom att trycka på små klisterlappar på musens fötter, så kallade mouseskates. Med några av dessa mellan musen och mattan är friktionsnivån behagligt låg. Företaget har ett eget märke glidklisterlappar, ZeroFriction, som jag använt under testet men det går troligtvis bra med vilket märke som helst. För att få ut mest av Aqua3 krävs ett par mouseskates, dessvärre tror jag inte att några sådana medföljer i paketet vilket självklart drar ner slutbetyget.

Sammanställer man intrycken från Aqua3 ser man en musmatta som nog kan charma folk med sitt låga pris, sin tunna tjocklek och den stora arean. Det negativa med den är den höga friktionen utan hjälpmedel.