X-Ray Pad Thunder 9 är i grund och botten en väldigt simpel musmatta. Den har sina fördelar, men givetvis även sina nackdelar och dess mycket sparsamma design lämnar mycket över till fantasin. I april i år recenserade vi föregångaren Thunder 8 här på FZ och betyget då blev så bra som en fyra. Men där Thunder 8 kändes komplett på flera sätt visade sig Thunder 9 vara omgiven av desto fler brister och den tidigare relativt rika valmöjligheten för användaren visade sig nu vara begränsad.

En av de fördelar jag själv uppskattade med Thunder 8-mattan var möjligheten att snabbt välja grovhet på underlaget, då själva mattan var vändbar och vilade i en slags bas, precis som konkurrenten Func. Sagda funktion är sorgligt nog borttagen och således måste man nu bestämma sig redan vid köpet om man vill ha en grov eller en len matta, ett val som kan vara nog så svårt utan att känna på mattan först.

Storebror är åtminstone lika billig

Vad har då uppföljaren som inte dess mindre syskon har? Jo storleken förstås. Med sina 350x280mm och en tjocklek på 4mm är det inget du glider av från med musen i första taget, såtillvida inte du nyttjar rörelser i paritet med en uppknarkad koleldare med tics. Att påstå att Thunder 9-mattan är ”rätt så stor” vore som att säga att vår gamle hjälte Duke Nukem har rätt så bra självförtroende. Orden räcker liksom inte till.

Storebror är visserligen något tunnare, men vi talar bara om ynka 0,2mm. Den är begåvad med ungefär samma pris som den tidigare varianten hade vid sin lansering, ungefär 250 kronor, och då ingår även ett gäng glidkuddar för musens undersida. Någon läcker aluminiumbox i stil med den vi tidigare sett är det dock inte tal om och skillnaderna slutar inte där. I min recension av X-Ray Pad Thunder 8 påpekade jag den undermåliga sladdklämman, som av någon anledning var konstruerad för att peka rätt upp från mattan och inte som Func-mattans, liggandes horisontellt längs med ena kanten. X-Ray Pads lösning på det hela har tydligen, istället för att konstruera om sladdklämman, varit att ta bort den helt.

Rubbas inte, men någon bikupa vill jag inte kalla den

På produktens hemsida skryts det med att mattan har det bästa stödet för optiska möss på marknaden och lika mycket som det skulle kunna vara sant har jag inte kunnat testa det. Visst fungerar mattan utmärkt med den flora av optiska möss jag har hemma, men det gör även Thunder 8-mattan, min Func-matta och min Everglide Giganta-matta. Kanske beror funktionaliteten mer på mustillverkarna än musmattans dito?

Ytterligare en av produktens skrytfunktioner är baksidan i ”bikupeform” som ska borga för att mattan stannar där man vill ha den. Visst gör gummifötterna sitt jobb, men jag vill inte påstå att det är på grund av de söta formerna på undersidan. Dessa gör istället att mattan blir lättare än många av sina konkurrenter (vad gäller vikt/storlek förstås), men jag har personligen aldrig upplevt musmattans tyngd som ett problem.

Veva på, för plats finns det

För 250 kronor får man om man köper en X-Ray Pad Thunder 9-musmatta en solid plastbit på 9,8 kvadratdecimeter, en inte så liten yta att röra musen på. Glidkuddarna är förstås en välkommen överraskning, men mer än så får man faktiskt inte. Flertalet av föregångarens fördelar är snålt borttagna och när finkornigheten i mattans yta måste väljas redan vid köpet och musmattor mest säljs online så borgar detta för många missnöjda köpare som hoppats på något annat än de fick. Det här är en produkt avsedd för de med kraftiga vevande rörelser, måhända inte så intresserade i den exakta precisionen i själva musmattan. Men att det skulle finnas någon gamer över tolv år fyllda som skulle passa in i den kategorin kan jag inte tänka mig.