Förutom en serie hyfsat bra musmattor har danska Steelpad det senaste året släppt en del andra grunkor, som ärligt talat måste sägas vara mer fantasirika än nödvändiga, exempelvis gaminghandsken Steel Gaming Glove. Med företagets innovationer i åtanke är det inte utan viss nyfikenhet jag öppnar kartongen till deras senaste produkt - musmattan Steelpad QcK+ (luktar inte det namnet gamer, så säg?). Plustecknet står för att detta är den största i en serie om två mattor (lillebror heter rätt och slätt QcK). Och nog är den störst allt, inte bara i Steelpad-familjen utan förmodligen något av det grövst tilltagna som setts i pekdonssammanhang. Med måtten 450 gånger 400 mm (bredd gånger höjd) känns adjektiv som "monstruös" och "gigantisk" helt på sin plats. Den i mitt tycke storvuxna Q-Pad (405 gånger 285 mm) framstår i jämförelse som en plutt. Andra jämförelser är att QcK+ är nästan lika stor som en ordinär dörrmatta eller framsidan på en 19-tums CRT-monitor.

Minimalism och gigantism

Denna musmattevärldens svar på Goliat är lyckligtvis inte storväxt på alla områden. Tjockleken är blott omkring 2 mm, vilket dels låter handen vila skönt i ytterkanterna (om man mot alla odds skulle råka hamna där) utan obehagliga höjdskillnader, dels i kombination med det flexibla materialet av gummi/syntettyg gör pjäsen lätt att hantera och rulla ihop. Mycket bra det sista, ty annars hade fraktfrågan fått obehagligt stor betydelse. Utseendemässigt följer den samma minimalistiska stil som tidigare Steelpad-mattor, det vill säga svart med en tunn logotyp i det nedre vänstra av de rundade hörnen. Enligt uppgift från tillverkaren så ska den lämpa sig för alla typer av möss, inklusive sådana med färgkänslig optisk sensor. Med ett enfärgat material kan åtminstone inte jag finna någon anledning att betvivla det påståendet.

Över till glidet. Den gummerade undersidan gör att mattan håller sig stadigt på sin plats. Initiala farhågor om att den på grund av tunnheten (ungefär som en icke uppblåst gummimadrass) skulle veckla ihop sig vid häftiga rörelser infrias inte. Ovansidan ska som bekant helst äga motsatt egenskap - såphalka. Tyvärr glider det inte riktigt så gott som jag önskat och vant mig vid hos andra mattor. Tyget är en aning för mjukt och strävt, känslan är att musen kommer hugga tag i underlaget. Problemet avhjälps enkelt genom att förse musens glidkuddar med antifriktionstejp, varpå smidigt glid infinner sig utan bråk. Dock - glidtejp/-kuddar kostar pengar och att begära att proffsmattor redan från början är musens vän är verkligen inte för mycket begärt.

För mycket godis för pengarna

Vem behöver då en musviloplats av så kolossala proportioner som hos Steelpad QcK+? I min mening - ingen. Möjligen innehåller spelvärlden ett fåtal personer med så extremt låga känslighetsinställningar för sina möss att andra förhållandevis stora mattor inte räcker till, men de lär vara för få för att göra QcK+ till en lönsam affär. Därmed inte sagt att den är dålig, varken ur användarsynpunkt eller som köp, men storleksmässigt är den snudd på för stor för sitt eget bästa, särskilt när lillasyskonet svänger sig med behagligare mått (320 gånger 285 mm) till lägre pris (9,99 mot 14,95 euro, uppskattningsvis 100 respektive 150 kr). Nåväl, med gott om plats på datorbordet, ett par remsor glidtejp över och ett rörelsemönster som en sabelviftande Darth Vader med tårgas innanför masken så är mattan ett gott köp. Och om du blir missnöjd med ditt exemplar kan du alltid använda det som halkfri dörrmatta.