När MX510 lanserades var skillnaderna mot MX500 ganska få men välsmakande och det här generationsskiftet följer samma linje. Bildhanteringen är kvar på 5,8 megapixel men istället har upplösningen fördubblats till 1600 dpi för att möta konkurrensen från bland annat Razers Diamondback-modell (recension här). Den andra nyheten och det stora säljargumentet är inställningsmöjligheterna för just upplösningen: genom att använda knapparna som är belägna bakom och framför scrollhjulet kan du enkelt och utan några drivrutiner installerade byta mellan 400, 800 eller 1600 dpi. Detta fungerar klanderfritt i både spel och Windows, tills du startar om datorn. Då glöms den senaste inställningen bort och känsligheten hamnar automatiskt på den högsta nivån. Den lilla genetiska defekten går dock att tämja med den medföljande programvaran SetPoint vilken också ökar dina valmöjligheter;

förutom att kunna ändra funktionen för någon av de åtta knapparna (scrollhjulsknappen inkluderad) kan du här finjustera de olika känslighetsstegen samt utöka dessa från tre till fem. Det senare är en riktigt trevlig funktion i ett flertal spel, till exempel kan du ha ett läge när du ger order i Brothers in Arms och ett annat när du har siktet framme eller skifta känslighet beroende på om du kör ett fordon eller nöter fotsulorna i Battlefield 1942.

Rent utseendemässigt är MX518 något nedtonad, färgrannheten från föregående modell har ersatts med en grå nyans men den gropiga och snygga lackeringen är kvar, i övrigt är utformningen densamma. Det ergonomiska greppet tar en stund att vänja sig vid om man som jag föredrar att hålla musen i fingertopparna men efter en veckas användning känns musen som handen i handsken. Den enda av de åtta knapparna som är näst intill obrukbar under hetsiga strider är den som sitter mitt på musen och som är kopplad till programväxlaren som standard, något man kan leva med eftersom resterande är enkla att manövrera även med en ”flak gun” från Unreal Tournament i ändalykten. För

att nå den främre av känslighetsknapparna krävs dock ett ganska långt finger för att inte behöva flytta fram greppet vilket kan vara betänkansvärt för de med kortare näspetare. En liten brasklapp får som vanligt ges för att musen endast är ergonomisk för högerhänta, vänsterhänta bör knappast göra sig besväret att försöka.

Med sina nästan identiska specifikationer är det på förhand givet att Logitech MX518 och Razer Diamondback kommer bli ärkefiender i musmarknadens övre skikt. De är båda det ultimata verktyget för den regelbundna fraggaren och det är bara den personliga smaken som kan avgöra vilken du ska lägga pengarna på. Jag är som sagt en sådan spelare som föredrar att dirigera musen med hjälp av fingerspetsarna snarare än hela handen men gillar du att ha ett fast grepp om ditt verktyg (utan några kroppsdelsassociationer) är MX518 musen för dig. Priset ligger på den helt resonabla nivån 450-500 riksdaler vilket är någon hundring mer än MX510 men mer eller mindre detsamma som en Razer Diamondback ropas in för.

Med en precision som endast utmanas av sin föregångare och tidigare nämnda konkurrent från ormsläktet, det vettiga priset och faktumet att drivrutinerna endast ger ett mervärde och inte är ett måste får Logitechs senaste skapelse full pott i vår betygsskala, samt en välputsad guldmedalj. Har du gillat de tidigare mössen i MX500-serien kommer du knappast bli besviken på MX518.

Testad med:

Windows XP (Service Pack 2)
AMD 64 3200+
GeForce Ti4200
512MB RAM