Liknande försök har gjorts förut, du minns kanske Mystify Claw som kom och gick för ett par år sedan men i kölvattnet från bland annat Zboards framgångar är flera liknande produkter på väg ut på marknaden. Rent krasst är Cyber Snipa ett tangentbord med bara de essentiella tangenterna för virtuell krigsföring i behåll. Syftet är att förenkla och optimera dina knapptryckningar. När jag först såg brädan var den mycket större än vad jag hade förväntat mig, utan det medföljande och avtagbara handledsstödet är brädet lika högt som ett vanligt tangentbord. Har du inte ett rejält med utrymme på ditt skrivbord får du troligen maka undan ditt ordinarie bokstavsbräde. Installationen är inte mer komplicerad än att stoppa in usb-kabeln, vilket är klart enklare än att bryta sig in i plastförpackningen.
De tangenter som vi hamrar på mest frekvent - kombinationen W, A, S, och D - är centralt belägna och rejält tilltagna för att underlätta fingrarnas stepdans över dem. I samma klunga hittar du också de välanvända tangenterna Q och E, alla sex i blå färg för att stå ut mot resterande i svart. Spritt kring dessa hittar du i princip alla tangenter du kan tänkas behöva, totalt finns 36 stycken till ditt förfogande varav två används för att reglera volymen. Till skillnad från många konkurrenter är knapparnas placering hyfsat lik ett vanligt tangentbords vilket gör att du vänjer lättare dig vid att använda det, kanske till lidande för den ultimata ergonomin men då den är bättre än ursprungsplaceringen är det godtagbart. Det mjuka handledsstödet gillas starkt.
Den enda tangenten mina fingrar har svårt att hitta rent impulsivt är av någon anledning Z men efter ett par timmar tillsammans går det bättre. Däremot saknar jag två tangenter när jag spelar Battlefield 2, enter för att välja startpunkt och nian för fallskärm - ett problem som såklart löser sig genom att binda dessa funktioner till existerande knappar men som säkert kan skapa irritation. Frågan är också om de i praktiken 34 knapparna är tillräckligt många för andra genrer än målgruppen förstapersonspangare. Bildskärmsstrateger kan finna antalet otillräckligt. Det svåraste jag hade att vänja mig vid var motståndet i knapparna som är hårdare än standardtangentbordets, i hektiska eldstrider kan de kännas lite väl stela.
Flexiglows starkaste kännetecken är att vad de än sätter sitt namn på kan du vara säker på att det lyser - Cyber Snipa är inget undantag. I överkant på brädet lyser en blå lampa av led-typ när enheten är ansluten och med en knapptryckning lyser underredet i samma färg. Kanske beror det på min dator men lampan på översidan lyser även när datorn är avslagen vilket är störande om man som jag har datorn i sovrummet. Det blåa skenet lär dock dra till sig många blickar på ett nedsläckt LAN-party så designen får ett plus i kanten.
Summa summarum är jag något kluven över Cyber Snipa, kan produkten verkligen få dig att prestera bättre i spel? Det beror helt enkelt från person till person. Känner du att du har svårt att hitta rätt på ditt tangentbord eller att du saknas knappar är Flexiglows bräde något att titta närmare på. Är du helnöjd med din nuvarande uppsättning speltillbehör är de 449 kronor Cyber Snipa kostar kanske en onödig investering då du får ett komplett tangentbord av bra kvalité för samma pris. Därför blir betyget tre och en halv FZ-logotyp, en klart godkänd produkt men inget som revolutionerar ditt spelande såvida du inte bråkar med ditt tangentbord dagligen.