I ett försök att samla mina annars så flyktiga tankar funderade jag på vad som är viktigt för mig med en musmatta. Det första jag kom att tänka på var materialet. Utbudet av musmattor i olika material är lika rikt som vissa Microsoft-grundares plånböcker, även bland de mer professionella musmattorna. Vissa aktörer har prövat glas och metall, andra föredrar hårdplast och vissa går med klassiskt mjukt våtdräktsmaterial. Den här mattan tillhör den senare kategorin, men namnet Steelpad klingar bekant från en tid då musmattor i stål var exotiskt. Och kallt.

Steelpad QcK heavy sträcker sig över imponerande 1800 kvadratcentimeter med måtten 450x400 millimeter. Tjockleken är hela 6 millimeter så namnsuffixet "heavy" är inte en underdrift. Men så länge du har plats på skrivbordet så är det skönt att ha utrymme över. Nu tror varken jag eller mina käcka kollegor med sina lystna tillmäten att 1800 kvadratcentimeter behövs för en person som inte har ofrivilliga ryckningar eller mycket livliga musrörelsemönster men eftersom mattan är så mjuk så tjänar den även som ett slags handledsstöd. Det är dessutom skönt att kunna variera vinkeln på sin musarm mer genom att utnyttja andra delar av mattan.

Friktionen är som väntat låg mellan musmatta och mus, men samtidigt inte så låg att det blir svårt att jobba med små och fina rörelser. Till musmattans nackdelar hör att den snabbt blir smutsig, eftersom ljust damm fastnar på den och inte kan fås bort utan dammsugare. Men det är samtidigt den enda uppenbara nackdelen.

Kostnaden för musmattan hamnar på mellan 200 och 250 kronor, en summa som må låta hög för en musmatta, men som inte framstår som så stor när man vilar ögonen på hur stor den är. Vill du ha en musmatta i de större storlekarna är denna helt klart värd att ha i åtanke, inte minst för sin stilrenhet.