Japanska #Eizo spottar inte direkt ur sig skärmar på löpande band som somliga konkurrenter, men de produkter de å andra sidan släpper tenderar att vara bra. Detta gäller även deras gamer-inriktade modeller. Hack i häl på vårt test av spelskärmar som uppdateras i 144 hertz har vi satt tänderna i Eizo Foris FG2421, som på pappret skryter med bilduppdatering på hela 240 hertz. Nu är detta inte hela sanningen, vilket vi återkommer till, men en hurtbulle till skärm är det hur som helst.

Den andra uppseendeväckande aspekten med Eizos skärm är att bildpanelen är av MVA-typ, till skillnad från andra gamer-skärmar på 120 eller 144 hertz som alla använder TN-paneler. (MVA, TN och andra skärmbegrepp förklaras i FZ:s bildskärmsguide) Med en ruskigt snabb bilduppdatering och en MVA-panel som utlovar bättre bildkvalitet än TN-diton är det mycket som talar för denna skärm. Och, med undantag för några irritationsmoment, är detta en riktigt vass spelskärm.

Siffran 240 mer än skamlös PR

Siffran 240 herz är dock något vilseledande då detta egentligen är en 120 hertz-panel som sedan använder en bildförbättringsteknik där en svart ”bild” visas mellan två bildvisningar; en så kallad black frame insertion-teknik som Eizo kallar Turbo 240. Denna extra bild används som argument för att dubbla uppdateringsfrekvensen till 240 hertz. Men, teknikaliteter åsido har detta en positiv effekt på bildflytet.

Anledningen är att vi människor tenderar att hålla kvar en bild i sinnet till dess att nästa visas, och är uppdateringstakten inte hög kan en viss rörelseoskärpa upplevas. Genom att kasta in en svart bild luras hjärnan att nollställa bildintrycket mellan bildväxlingarna, vilket i sin tur minskar intrycket av rörelseoskärpa. Resultatet är också silkeslent bildflyt i spel, och faktum är att vi upplevde att bara flytta muspekaren i Windows såg smidigare ut, något som säkert kan bero på tekniken. Vi kan dock inte påstå att det är en radikal skillnad från att lira på en 144 hertz-skärm utan black frame insertion-tekniken.

Bruket av en VA-panel medför både för- och nackdelar, men mest det förstnämnda. Till fördelarna hör bildkvaliteten som är riktigt imponerande, så länge som du betraktar bilden mer eller mindre rakt framifrån. Problemet med försämrad färgåtergivning och kontrastnivåer när du betraktar bilden från sidan är lika illa som många TN-paneler, men detta är inte en brist vi vill lägga allt för mycket vikt vid då de flesta lirar rakt framför skärmen utan en publik vid sidan om.

Skärmstorlek

23,5 tum

Paneltyp

MVA

Upplösning

1920x1080

Uppdateringsfrekvens

120 hz (240 hz Turbo240)

Responstid

1 ms (grå till grå)

Contrastratio

5000:1 (äkta)
15 000 (dynamisk)

Ljusstyrka

400 cd/m2

Anslutningar

1 x displayport
1 x DVI
1x HDMI
3 x USB 2.0

Vikt och mått

6,2 kg
563,5 x 200 x 450 mm

Pris vid test

4 800 kronor