Som gamer är det lätt att fnysa åt grafikkortens budgetsegment som något katten släpat in, men faktum är att inte alla har råd att kasta ut de tusentals kronor som mellan- och prestandaklassens grafikkort kostar. För den som vill ha ett litet och tystgående mediacenter som även klarar att driva spel är budgetsegmentet det som gäller eftersom korten där både är mindre, mer tystgående och genererar mindre värme är sina mer bastanta kusiner.

#Nvidias nya grafikkort i budgetsegmentet heter Geforce GTX 750 och 750 Ti, där det senare är det referenskort vi testat här. Dessa kort är uppseendeväckande på flera sätt. Dels är de ytterst små och energieffektiva, de är dessutom de första korten som introducerar en ny grafikkortsgeneration i budgetsegmentet.

Ny grafikteknik brukar vara reserverat för prestandakorten, men då energieffektivitet är ett stort säljargument för Nvidias nya grafikkortsgeneration Maxwell blir det tämligen logiskt att de enklare korten får tekniken först. Vi har fått in ett referensexemplar av Nvidia Geforce GTX 750 Ti och har ställt detta mot ett AMD Radeon R7 260X för att se i vilket budget-läger du bör investera just nu.

Brasklapp: Resultaten för Radeon R7 260X är baserade på något äldre drivrutiner, detta eftersom vare sig #AMD:s pr eller partnerföretag kunde eller ville få fram testexemplar av R7 260X till detta test. Detta kort skulle alltså potentiellt få något bättre resultat med de senaste drivrutinerna.

Driftsmässigt svart och vitt

Det första som slår oss när vi packar upp referenskortet av Geforce GTX 750 Ti är hur litet det är. Kortet kräver inte någon strömtillförsel från nätaggregatet alls utan tar energin från PCI Express 3-porten, något som görs möjligt av att kortet endast drar 60 watt under drift (PCI Express 3 kan mata max 75 watt). Att installera grafikkort utan att koppla in strömsladdar känns nästan underligt, men det åtgärdades när vi kopplade in ett Radeon R7 260X som kräver en sexpinnars strömsladd. Radeon R7 260X kräver i snitt 5 watt i inaktivt läge och cirka 120 watt under drift, även om detta precis som med GTX 750 Ti kommer att variera med olika tillverkarutgåvor eftersom överklockningar, kylarlösningar med mera påverkar energikonsumtionen.

Att nå mellan 60-70 fps i ett modernt spel med höga grafiska inställningar med ett grafikkort i budgetsegmentet är sannerligen inte något vi väntat oss.

Vi kan konstatera att Nvidias Maxwell-arkitektur är överlägsen AMD:s vad det gäller energikonsumtion och värmeutveckling. R7 260X, som är ersättaren till Radeon HD 7790, når i regel 78 grader under belastning och kräver i regel kylarlösningar som kan hantera detta, med tillhörande ljudnivåer. Geforce GTX 750 håller sig runt 60 grader under tung belastning, siffror som kommer från ett referenskort som inte drar fördel av de förbättrade eftermarknadskylare som företagen applicerar på sina produkter. Här har Nvidia alltså en rejäl fördel över AMD.

Liten men stark

GTX 750 Ti är något dyrare än kort baserade på Radeon R7 260X, men i våra tester visar sig resultaten vara betydligt bättre än prisskillnaden skvallrar om. I samtliga spel har vi använt upplösningen 1920x1080 och grafikinställningar på motsvarigheten till High. I #Battlefield 4, ett spel som är särskilt fördelaktigt för AMD-kort, får GTX 750 Ti med sina 48 fps endast ett försprång på fyra fps. I #Bioshock Infinite blir skillnaden desto större, här blir resultatet hela 70 fps vilket sätter 54 fps för R7 260X rejält i skuggan. I #Metro: Last Light fortsätter framgångarna och GTX 750 Ti får hela 38 fps medan R7 260X får nöja sig med 31 fps. I #Crysis 3 lyckas AMD pricka in cirka 29 fps, och även här går Geforce-kortet segrande ur striden med 35 fps.

Geforce GTX 750 Ti

Radeon R7 260X

Battlefield 4

48 fps

44 fps

Bioshock Infinite

70 fps

54 fps

Metro: Last Light

38 fps

31 fps

Crysis 3

34 fps

29 fps

Geforce GTX 750 Ti slår Radeon R7 260X i samtliga testade spel.

Om du sänker grafikinställningarna till medelnivå kan du alltså i majoriteten av spelen hamna över 40 eller till och med 50 fps, vilket är mycket imponerande för ett grafikkort i den här prisklassen. Vi kunde utan problem skrämma upp fps-antalet med fyra-fem fps genom överklockning utan att ta till någon specialkylning, något som inte är fallet med AMD:s konkurrent. Då ska det även tilläggas att vårt testex av R7 260X inte är en referensmodell utan från en tillverkare som lagt till en egen kylarlösning vilket påverkar kylning och ljudnivåer positivt för AMD:s del.

Framtidslöfte och funktionsläger

Med Maxwell-arkitekturen erbjuder Nvidia mycket, för lite pengar. Du får bra prestanda till låg energiförbrukning, vilket innebär att du kan använda kortet i ett litet chassi med ett litet, tystgående nätaggregat och har en del utrymme för överklockning. Du får tillgång till kommande funktioner som skärmar med G-sync, och mjukvarufunktioner som Shadowplay som skapar mervärde för gamers som gillar att visa upp sitt spelande online. Geforce GTX 750 Ti har även stor potential för framtida Steam Machines som med grafikkort baserade på denna teknik kan byggas riktigt små och ändå erbjuda vettig prestanda och låg ljudnivå.

Radeon R7 260X drar mer energi, dess drivrutiner är inte riktigt lika polerade som Nvidias och värmeutvecklingen ger mindre utrymme för överklockning. AMD kan å andra sidan skryta med stöd för Mantle, som just nu är begränsat till Battlefield 4, men detta kan bli ett försäljningsargument för AMD:s budgetgrafikkort om tekniken anammas på bred front av utvecklare. Att AMD nyss sänkte priset på sina produkter gör att Geforce GTX 750 Ti vid lanseringen är något dyrare än närmsta konkurrenten R7 260X, men det är ingen tvekan om att Nvidia fått till en fullträff i budgetsegmentet med Maxwell-arkitekturen.

Nvidia Geforce GTX 750 Ti

AMD Radeon
R7 260X

Grafikarkitektur:

Maxwell

Bonaire

Grafikkärnor:

640 CUDA-kärnor

896 GCN-kärnor

Grafikklocka:

1020 Mhz

1100 Mhz

Grafikminne:

2 GB GDDR5

2 GB GDDR5

Anslutningar:

1 HDMI, 2 DVI

1 HDMI, 2 DVI, 1 Displayport

Parkopplade grafikkort:

Nej

Ja, 2x Crossfire.

Flerskärmsstöd:

Upp till 4 DVI/HDMI/-Displayport

Upp till 4 DVI/HDMI/-Displayport, 6 med MST-hubb

Stöder 4K:

Ja

Ja (max 4096x2160 pixlar)

Energikonsumtion (TDP):

Ca 60 watt

Ca 115 watt.

Utrymmeskrav chassi:

2 kortplatser

2 kortplatser

Cirkapris:

Från 1300 kr

Från 1100 kr