Nyligen testade vi Eizo Foris FG2421, en spelinriktad 120 hz-skärm som använder bildteknik för att erbjuda – vad företaget åtminstone kallar – 240 hz bilduppdatering. Vi imponerades av bildflytet som den goda bilduppdateringen resulterar i, likaså den goda bildkvaliteten som vi får när skärmen betraktas rakt framifrån. Det fanns dock saker att anmärka på: framför allt det höga priset i kombination med bristfällig anpassning av skärmen i höjdled och tappad bildkvalitet från vid betraktningsvinkel.

Skärmen var dock betydligt bättre än de 144 hz-skärmar vi testade dessförinnan, men så kostade Eizo-skärmen betydligt mer också. Nu har vi satt tänderna i BenQ Xl2720Z, en 27 tum stor spelskärm som uppdateras i snabba 144 hertz. BenQ har slagit på stora trumman, både sett till bildtekniken som ackompanjerar bilduppdateringen men även övriga hårdvarumässiga funktioner. BenQ kan inte skryta med en lika hög bilduppdateringstakt i sina pr-budskap och TN-panelen är på pappret inte lika lovande som VA-panelen Eizo använder, men faktum är att XL2720Z är ett gyllene exempel på att specifikationer aldrig berättar hela historien.

Byggd väl, byggd rätt

Skärmen är sett till konstruktion och design sånär identisk med föregångaren XL2720T, vilket enbart är positivt. Det är en mycket välbyggd konstruktion med avskalad estetisk design, och funktionerna är helt rätt för gamer-målgruppen. Vårt klagomål på Eizo, anpassningsbarheten, är inte ett problem här: du kan höja och sänka skärmen rejält i höjdled, du kan rotera skärmen till porträttläge och landskapsläge och även vrida skärmen sidledes. På skärmfotens övre del finns ett handtag som gör det lättare att bära runt skärmen och där finns även en krok som du kan hänga hörlurarna på – två funktioner som är smidiga för seriösa LAN-gamers.

En annan funktion som är smidig för denna målgrupp är fjärrkontrollen som går att fästa vid skärmfotens båda sidor. Den är utrustad med tre knappar som du kan associera med tre olika profiler för skärminställningar. Du som vill lira med en viss inställning i ett spel, säg 17 tum med bildförhållandet 4:3 i #CS:GO men 24 tum med bildförhållandet 16:9 i #Battlefield 4, kan helt enkelt koppla dessa inställningar till fjärrkontrollens knappar. Tyvärr blir skärmen fortfarande svart under någon sekund när bytet sker, vilket inte är helt önskvärt om bytet ska ske under en spelsession. I övrigt finns här gott om ingångar, bland annat Displayport, DVI, två HDMI-portar och VGA. På skärmens sidor finns fyra USB-ingångar för snabb anslutning av externa enheter, tyvärr är dessa USB 2 vilket är trist för dig som vill koppla in snabba USB 3-minnesstickor.

Trots att det är en TN-panel som används här är bildkvaliteten överraskande bra. Fabriksinställningarna är förvisso inte helt optimala, men för dig som inte räds att manuellt konfigurera inställningar kan bildkvaliteten faktiskt bli så bra att den inte behöver skämmas för sig jämfört med många IPS-skärmar.

Skärmstorlek

27 tum

Paneltyp

TN/LED

Upplösning

1920 x 1080

Uppdateringsfrekvens

144 hz

Responstid

1 ms (grå till grå)

Contrastratio

1000:1 (äkta)
12 000 000:1 (dynamisk)

Ljusstyrka

300 cd/m2

Anslutningar

1 x displayport
1 x DVI
1 x VGA
2 x HDMI
4 x USB 2.0

Vikt och mått

7,5 kg
642 x 269 x 485 mm

Pris vid test

4 000 kronor