Ljud & kamera

Det finns en inbyggd musikspelare vid namn "Nintendo DSi Sound". Den kan spela upp ljud i AAC-format och spelar också in, för de som vill det. MP3-filer funkar dock inte. Musikspelaren är användarvänlig och har en del småmysiga funktioner men är i övrigt inget speciellt. Lite roligare är då kameran som tillåter en att ta bilder i upp till 0,3 megapixlar. Upplösningen är visserligen i snålaste laget, men tack vare lättillgängliga funktioner att manipulera bilder med så kan man ha rätt kul med den ändå. Samtidigt har jag dock svårt att se att någon skulle försöka sig på att ta annat än plojbilder, när kameran får råpisk av varenda modern mobiltelefonkamera värd namnet.

Bilder tagna med DSi-kameran: dålig kvalitet men redigeringsfunktionen gör ändå att man kan ha kul med kameran.

DSi är utrustad med två kameror: en som man tar bilder på sig själv med och en som riktas från konsolen. Hade kameran varit mer påkostad hade det här kunnat bli en riktigt skön funktion, för alla de möjligheter som man lätt och snabbt kan knepa och tricksa med sina bilder gör det trots allt rätt kul. Det ska bli intressant att se på vilka sätt som kommande DSiWare-spel drar nytta av maskinens unika multimediafunktioner. Även vanliga DS-spel, som nya #The Legend of Zelda: Spirit Tracks kommer dra nytta av DSi-kameran.

Tilläggas bör att DSi har regionskodat material till viss del. Vissa funktioner kommer eventuellt att skilja lite från land till land. Saker som webbläsaren och själva DS-spelen kommer dock fortsätta vara regionsfria så det är inget du behöver oroa dig för.

DSi Shop

Möjligheten att ladda ner spel digitalt är kanske den enskilt mest spännande nyheten till DSi. Spelarna kan koppla upp sig till nätbutiken DSi Shop där man kan köpa DSiWare-spel för Nintendo-poäng. I dagsläget är det väl egentligen bara minispelssamlingen #WarioWare: Snapped! som motiverar köp, men lovande titlar som Phantasy Star Zero Mini, Mr. Driller DSi och #Dr. Mario Express kan förhoppningsvis ge en fingervisning om i vilken riktning DSiWare-tjänsten är på väg åt i framtiden. Via DSi Shop finns även program som kalkylatorer och gratisprogram som Moving Notepad och en Opera-webbläsare. Hur framgångsrik DSi Shop blir hänger givetvis helt och hållet på hur pass välgjorda spel tjänsten får. Än så länge får vi nog trots allt säga att vi inte är speciellt imponerade även om det finns potential.

Uppgradera eller ej?

Till sist kommer vi då till den oundvikliga frågan om att uppgradera eller inte uppgradera. En sprillans ny DSi är trots allt en dyr liten leksak för över 2000 spänn, så det är i allra högsta grad värt att fundera över. Äger du den första DS-versionen tycker jag absolut att det finns skäl att köpa DSi. Vinsterna man gör på den större och bättre upplysta skärmen skänker ett helt nytt liv till spelen, samtidigt som multimediafunktionerna är ett småkul tidsfördriv. För de som äger en DS Lite redan är det betydligt mer tveksamt.

Bryr man sig inte om kamera, musikspelare och gärna trycker in gamla Gameboy-kassetter emellanåt finns egentligen ingen anledning att köpa en DSi i dagsläget. DSi Shop kan bli ett starkt försäljningsargument i framtiden, om korten spelas rätt, men det är fortfarande osäkert och i nuvarande skick är det ärligt talat inte mycket som gör tjänsten upphetsande. Likaså återstår det att se ifall kommande DS-spel med DSi-extramaterial faktiskt medför något vettigt mer än nån halvtaskig gimmick-pryl.

Så ser det ut i dagsläget i alla fall. Frågan om du ska uppgradera till en DSi handlar egentligen mest om vad du vill använda din konsol till. Äger du ingen DS alls, säger du? Isåfall kan jag inte tänka mig en bättre introduktion än en skinande ny DSi, tillsammans med ett par av maskinens välfyllda bibliotek av höjdartitlar.