Idag lyfter embargot för konsumentversionen av HTC Vive, en av de två stora VR-händelserna på bara ett par veckor. Oculus Rift "släpptes" som bekant den 28 mars. Och citattecken kring ordet kan tyckas lökigt, men man kan lugnt påstå att lanseringarna har kommit av sig. Den slutgiltiga versionen av Oculus Rift har inte dykt upp på redaktionen än, och Oculus förklarar det med komponentsbrist.

HTC lovade att vi skulle få konsumentversionen av Vive för snart två veckor sedan. Men samma sak där. Och medan båda menar att headseten är på gång har vi kunnat lattja runt med HTC Vive Pre, lånad av Webhallen (stort tack!) som är en av de officiella återförsäljarna. Vive Pre är en version som visats upp på mässor de senaste månaderna och är så nära slutprodukten man kan komma. Det är faktiskt väldigt oklart vad som faktiskt ändras, förutom ett par utbytta logotyper och en fräsigare förpackning.

I dag är det officiella releasedatumet för Vive, vilket innebär att många av de mest intressanta titlarna blir upplåsta. Hittills har vi mestadels lekt runt i olika teknikdemon, men även om storspelen saknas finns några duktigt underhållande mindre titlar, inte minst det fantastiska #Budget Cuts.

Ett annat lysande exempel är #Job Simulator, som på ett väldigt humoristiskt sätt låter dig testa fyra olika jobb - bilmekaniker, kontorsarbetare, affärsbiträde och kock. Eftersom @Tompa till och med jobbat som livsmedelsmeckare kändes det naturligt att slänga in honom i upplevelsen.

Det har varit en del snack kring #Apollo 11-upplevelsen, sanktionerad av Nasa själva, men vi kan lugnt påstå att det är en upplevelse som missar poängen med VR. En lavalampa var ibland mer intressant.