Det här är FZ:s testpiloter

Äntligen ringer budet och berättar att 45 000-kronorsdatorn jag väntat på i ett par veckor är här! Jag har hört att den är tung, jag vet att chassit är lika enormt utanpå som prestandan är inuti, och jag kan knappt bärga mig innan jag fått den på plats och igång.

Knack, knack...

Hej, jag heter Åmen och jag vill leka!

PostNord levererar som vanligt med kärlek och respekt.

Den är väl emballerad till kostnad av en vikt på 33,5 kg och allt är frid och fröjd tills det är dags att lyfta upp den ur kartongen och jag undrar ifall den hunnit slå rot i golvet. Datorn i sig väger runda 28 kg men det känns som det dubbla när man lyfter dumt, och det är först när den står på soffbordet ett halvt ryggskott senare som jag lägger märke till ”bruksanvisningen” på kartongens ena flärp. Även om emballaget ser en smula misshandlat ut så ligger dator och tillbehör väl inneslutet inuti, vilket hade känts som en stor lättnad om det hade varit jag som betalat för den.

Sluta inte läsa vid punkt 2!

Väl inpackat

Eftersom jag är mer intresserad av spelupplevelsen än hårdvaran så passar jag på att utforska det yttre direkt, innan jag kopplar i allt kablage och trycker in den under datorbordet. Formen talar för sig själv och det är nog upp till var och en att avgöra ifall den är en vacker skapelse eller inte. Den är i vilket fall rätt majestätisk med sitt svarta hölje, kombinerat med det röda och en uppsjö av RGB som tydligt indikerar "Gaming".

"All makt åt Tengil, vår befriare!"

Höger

Vänster

Baksidans anslutningar och den aningen ovanliga eject-knappen för att öppna vad som på andra chassin är sidoluckan.

On-knappen och de "främre" anslutningarna sitter på den högra övre sidan.

Efter att ha beundrat den från alla vinklar så vill jag kika närmare på innandömet vilket visar sig vara relativt lättåtkomligt med en skruvmejsel och en tumme.

Under skalet är det rent och fint, men...

Att pimpa RAM-minnen eller inte, det är frågan.

Allting ser ut att vara välstädat och i sin ordning, men något jag reagerar på direkt är de totalt opimpade minnena. Var inte halva orsaken till att lägga så mycket pengar på en färdigbyggd dator, att allt bling och lullull skulle vara redo att skina? Dessa ser ju ut som att någon botaniserat i en gammal Luxor-tuner från mitten av förra seklet, grabbat tag i en näve kretskort av liknande storlek och tappat dem innanför Omens chassi. Visst kanske man kan argumentera för att man inte måste ha kylflänsar på minnena, men då kanske man också borde komma ihåg att man tittar ned i innandömet av en 18,2 kg tung kub, som står på sidan och i skrivande stund ensam verkar kosta strax över 5000 kr.

Man behöver inte ett sådan heller.

Utöver den detaljen så gillar jag verkligen vad jag ser. Allting är väldigt stilrent och tajt draget med allt från kylblock och kablar till färger och dubbla GTX 1080 Ti. En lustig detalj är att de sistnämnda kom som en total överraskning då det på HP:s sida står att datorn har dubbla GTX 1080. Hade jag läst noggrannare så hade jag sett att det faktiskt står 11 GB minne på korten istället för 8, men ändå. Inte den hetaste marknadsföringen där kanske.

Observera hur man inte bör nämna en dators dyraste och mest attraktiva komponenter.

Läser man vidare hos HP så pratas det varmt om fantastisk luftkylning genom trekammarschassit, hur lätt det är att byta ut eller uppgradera komponenter som t ex mer minneskapacitet, samt om en diskret frontpanel under loggan som rymmer ett verktygsset som gjort MacGyver knäsvag.

http://store.hp.com/SwedenStore/Merch/offer.aspx?p=c-Omen-x-b...

Vid den här punkten så drar mitt intresse mer åt att dra lite ström till den där ON-knappen och jag börjar omaket med att släpa in åbäket bredvid (och senare under) mitt datorbord. Faktum är att det verkligen är ett omak att klämma in den i ett trångt utrymme på grund av dess vikt, gummerade "fötter" och mastiga bredd på ca 50 cm. Ifall du som mig inte har plats att låta Omen skina ovanpå ditt datorbord, eller inte har ett som är kraftigt nog att bära en dräktig knölval, bör du överväga att ha en ficklampa nära till hands då ON-knappen är nästintill osynlig när höstmörkret kryper fram.

En annan anledning till att en bordsplacering kan vara någonting att överväga stöter jag på när jag börjar installera mjukvara och spel; jag hittar ingen DVD-ROM. Ok, jag kanske är en relik, behovet för sådana har definitivt krympt de senaste åren men nu hade jag nåt spel tillgängligt på skiva, såatte...

Men jag hittar faktiskt en till slut, på det mest osannolika av ställen. Det sitter en DVD-brännare på högre nedre sidan, den som är vänd mot golvet och jag ser framför mig hur någon chassi-designer just då sitter och fnissar elakt. Här hade jag gärna lagt in en ljudupptagning på hur det låter när Omen liksom kräks ur sig skivtallriken med ett skrammel när jag öppnar den, istället för att slajda ut den lite fint. Antar att någon ville matcha de spartanska minnena med iallafall en sak till på chassit.

Tänkt placering i min datorhörna; före...

..och efter!

Bara en tax kan älska placeringen på den DVD-brännaren