Att kunna spela bärbart är en dröm för många. Idén och smidigheten att kunna ta med sig sin dator vart du vill och spela är otroligt lockande, och som det ser ut idag är det inte en ovanlig grej heller. Då jag själv är en person som enbart spelar på en stationär dator var jag väldigt taggad på att få testa en “Överlägsen gaming-laptop” som det skyltas med på leverantörens hemsida.

Jag har alltid tänkt mig att laptops är ganska små. De jag haft i skolan och sett folk använda hemma har varit mindre varianter som man slösurfat med innan tablets och smartphones tog över världen. Därför var det riktigt kul att se att testdatorn har lite kött på benen. Den är inte överdrivet stor så den blir jobbig att konka på, men tillräckligt stor för att ha bra storlek på skärmen och tangentbordet, så att det inte känns för trångt. Du behöver inte krympa ihop när du ska spela med den, vilket skulle kunna göra längre spelstunder jobbiga.

En grej jag la märke till rätt så snabbt är hur "vanlig" datorn ser ut. Den har inte det där "gamiga" utseendet som vissa av dess konkurrenter, men ändå tyngd nog för att inte kännas billig. Är det något jag tycker om så är det när människor förstår att mer inte alltid betyder "bättre", och det verkar tillverkarna ha förstått. Det finns som inte så mycket krimskrams, utan den är enkel i sin design och det uppskattas.

Bra avstånd mellan knapparna.

Bestäm själv hur du vill tangentbordet ska se ut i färg.

Lätt att komma åt Touchpad. Går att stänga av men den kunde suttit mer till höger.

Tangentbordet var något jag blev riktigt nöjd med på en gång. Mellanrummet för knapparna var likt det jag har till min stationära, och det känns därför inte ihoptryckt när man skriver eller spelar. Det enda störningsmomentet så här långt är touchpaden som jag snuddar med handen så att muspekaren på skrivbordet eller kameran i ett spel flyger all världens väg. Som tur är så var det lättare än jag trodde att fixa då det bara var att gå in i Windows inställningar under "pekplatta" och stänga av, men jag känner ändå att det hade varit skönt att slippa göra det. Om den satt lite mer till höger och inte är i vägen hade det varit att föredra.

Skärmen, likt annat, har en bra storlek på sina 17,3 tum så att jag utan problem ser och kan hänga med i vad som händer i spel och filmer. Panelen är av typ TN och här tycker vi alla olika om vilken paneltyp som är bäst för vad, men för ändamålet funkar det bra. Betraktningsvinklar är det inget problem med så länge du sitter rakt framför skärmen när du spelar.

Bild och färg är inte lika bra från sidan som rakt framifrån.

Gällande batteritid så räcker det inte länge om du spelar tyngre spel. Jag skulle dock gissa att den som planerar för längre spelstunder vet detta och därför tar med sig nätsladden och sätter sig nära ett eluttag, så det känns inte som något stort problem. Ska väl också sägas att om du spelar utan strömkabel så ser datorn automatiskt till att sänka prestandan i spelen för att hålla batteriet vid liv en längre stund. Det här kan vara jobbigt då det i mina tester gör att FPS:en låses till 30 - för mig personligen är det inte gångbart, framförallt inte i skjutspel. Sökte efter hjälp inte bara på internet men även från leverantören men fick inget bra svar hur man skulle kunna lösa problemet. Testade att gå in i energialternativ, bios och även kika inställningar för grafikkort samt processor utan att kunna lösa det.

Datorn startar iallafall utan problem och efter att ha tagit mig igenom Windows 10-setupen är jag igång. Redan vid start så märker man att diverse program är förinstallerade. Allt från virusskydd till program som kan göra ditt tangentbord till en färgglad discolampa och styra datorns fläktar. Förbyggda datorer är ju kända för sin bloatware men jag kan glatt meddela att det inte finns mycket sådant här. Det finns en del program som följer med men det är inget som är i vägen och tar mycket plats, och skulle du vilja använda andra program du är van med kan du lätt avinstallera dessa och få datorn att känna sig mer som hemma.

På Shark Gamings hemsida kan du även tacka ja och nej till Antivirus och Office-paket vid köp av datorn för att underlätta lite också. Det enda jobbiga här för min del är att det inte finns någon CD-läsare. Nu är det säkert så att jag är del av en döende art som gärna har sådana, men hade jättegärna sett att det fanns.

Men det viktigaste för en “Överlägsen gaming-laptop” är hur den presterar i spel. Jag tänkte att vi kunde börja med att snabbt titta vad datorn innehåller för att sedan sätta den till prov i några populära titlar.