Det här är FZ:s testpiloter

En bärbar dator är ju en briljant idé. Ända sedan den första PC:n blev möjlig så började man fantisera om en dator som man kan bära med sig nästan vart man vill. Det tog inte långt tid innan det blev verklighet, men de första portabla datorerna var stora och inte lätta att kånka på. Ju längre tiden gick blev de inte bara mer kraftfulla utan också mindre och smalare. Till slut var vi äntligen där. Drömmen om en dator som inte kräver Bamses dunderhonung för att bära med sig hade kommit och vi kunde inte bli lyckligare.

När jag plockar fram datorn för första gången så blir jag paff över hur stor och tung den faktiskt är. Jag blev fundersam över hur “bärbar” den egentligen är och tog sedan fram lite väskor jag har här hemma för att se om den får plats. Tråkigt nog är svaret nej. Nu hade jag ingen väska som var större än det normala, men är det så att någon ska resa med denna best så kommer man behöva en rejäl väska och inte bara för datorn, utan för laddaren också.

Storleksjämförelse mellan dator, mus och laddare.

Kommer datorn få plats?

Tyvärr inte.

Japp. Laddaren likaså är ruskigt stor och ovanligt tung. Det jobbigaste med den är att kabeln som åker in i datorn från laddaren är väldigt kort. Vilket betyder att ska du sitta och spela så kommer du behöva ha den på bordet bredvid dig när du spelar. För mig så känns det aningen jobbigt, helst om man kanske delar bord med någon annan eller har något annat som ska vara där. Hade kabeln varit längre så hade den kunnat få ligga lugnt och stilla på golvet istället vilket känns mer praktiskt.

När datorn väl är på plats och jag ska köra igång så märker jag också hur hög själva laptopen är, eller tangentbordet kanske man ska säga. Egentligen är det väl inte så konstigt när man tanker på hur mycket grejer datorn är utrustad med, men det känns konstigt när min vänstra hand är så högt upp i jämförelse med den högra som jag har på datormusen som ligger på bordet. Under min tid med datorn så var det svårt att anpassa sig till det här och det kändes inte ergonomiskt rätt. Jag hade en skojig tanke om att ta några böcker eller något och lägga under datormusen för att få allt i samma höjd men det hade troligtvis inte funkat så bra.

Höjdskillnaden är enerverande.

Tangentbordet är av en mekanisk modell från Steelseries och knapparna är riktigt sköna att skriva med. Osäker på vilken typ av brytare det ska vara, men är man van med och tycker om mekaniskt sedan tidigare så tycker man om det här. Det som skulle kunna vara jobbigt för vissa personer är hur mycket dina knapptryck faktiskt låter. Personligen är det något jag tycker jättemycket om, men är man inte van så kommer det nog ta ett tag innan man vänjer sig med det höga ljudet.

Inget slår ett mekaniskt tangentbord.

Massvis med "bling-bling" för den som vill.

Det jobbigaste med tangentbordet är dock layouten på den när det kommer till knappar och liknande. Det är den här typiska laptopdesignen där Tab-, Caps Lock- och Shift-knapparna på vänster sida är större än på ett vanligt tangentbord till en stationär dator. Även Enter på höger sida är annorlunda då den är mindre än vanligt. Inte ett jättestort problem men det tog ett tag att vänja sig, och för er andra som ofta sitter med en laptop så kommer det inte vara några problem alls. En annan skum grej är F-knapparna. De har ett mellanrum från F4 till F5 som är lika stort som knapparna själv. Det känns konstigt, för sitter jag och spelar och använder de knapparna flitigt så måste jag nu röra fingret ännu längre än vanligt för att nå den knapp jag vill åt. Konstigt, men MSI har väl sin anledning antar jag. Touchpaden gör sitt jobb helt dugligt, men den gummerade ytan segar ned dina handrörelser, framförallt om dina fingrar fuktiga/flottiga.

Laptopen är i helhet väldigt stabil och står stadigt på skrivbordet under en spelsession. Även skärmen sitter stadigt och svajar inte runt även om den lyfts med en hand. Delar av datorn är i borstat aluminium och där du vilar dina handleder finns en helt ok gummibeläggning.

Överlag så här långt så tänker jag mest på hur stor och otymplig datorn är. För min del så känns den inte riktigt “bärbar” då den tillsammans med laddaren är någorlunda tung och tar otroligt mycket plats i ryggsäcken. Jag hoppades att datorn är kraftfull nog för att göra det mödan värt att kånka med sig denna best, så jag börjar testa och se vad datorn innehåller för mjukvara samt hur den klarar av diverse benchmarks.