Den kinesiska aktören TCL har på senare år etablerat sig på svenska marknaden. De har tidigare lanserat produkter i Sverige under märket Thomson, men har börjat använda TCL även i här.

Testet kommer främst gå igenom produktens spelegenskaper, men även menyer och bildegenskaper som HDR och SmartTV-funktioner som påverkar helhetsintrycket.

TCL EP68

Produkten finns i tre olika storlekar, 65”, 55” och 50”. Testexemplaret är av 50”-modell. EP68 skeppas med två fjärrkontroller, en vanlig "dum" fjärrkontroll samt en med inbyggd röststyrning. TV:n kör AndroidTV som operativsystem och kommer därmed med inbyggd chromecast samt Google Assistant.

På baksidan finns alla in- och utgångar. Totalt finns tre HDMI-ingångar, varav en är MHL-kompatibel och en ARC-kompatibel, en USB-ingång, Toslink för digital ljud ut, 3,5mm-utgång för hörlurar samt en RJ45-ingång för ethernet. Det finns även ingångar för äldre utrustning, en antenn-ingång, en F-kontakt för satellit samt en 3,5mm-ingång för dongel för anslutning av kompositvideo och stereoljud.

För den som inte har möjlighet eller ork att dra nätverkskabel till alla enheter finns det även inbyggt Wifi i EP68 med stöd för b/g/n-standarderna. Panelen är bakbelyst genom TCL:s teknik LED Direct. Det innebär att panelen har lampor bakom sig som lyser istället för i kanten.

Själva TV:n är svart med tunna kanter upptill och på sidorna samt en något tjockare kant prydd med TCL:s logga och en vit lysdiod i nederkant. Foten är svart och monteras på baksidan med fyra skruvar, samma skruvhål för väggfäste om TV:n ska monteras på väggen. Foten går som en båge framför TV:n vilket gör att EP68 står stadigt.

Specifikationer

Egenskap

Värde

Typ av bildskärm

LCD

Belysningstyp

LED Direct (belysning bakom panelen)

Paneltyp

VA

Färgdjup

8 Bit + FRC

Skärmstorlek (diagonal)

50” / 126cm

Mått BxHxD

1131 / 720 / 212 mm med stativ
1131 / 660 / 14-45-78 mm utan stativ

Maximal upplösning

4K UHD, 3840x2160

Maximal uppdateringsfrekvens

60Hz

HDR (High Dynamic Range)

Ja

Ljusstyrka

380 nits

Bildförhållande

16:9

Wifi

Inbyggt b/g/n

Operativsystem

AndroidTV 9.0 Pie

VESA

Ja, 200 x 200 mm

Konfigurationen är väldigt enkel och den som har en androidtelefon känner snabbt igen sig. Det gäller inte bara konfigurationen utan även utformning av menyer och var alla inställningar ligger. Menyerna klickas igenom med relativ lätthet med de medföljande fjärrkontrollerna.

För testpiloten fick jag med en något mer exklusiv version av den smarta fjärrkontrollen, RC602S. Den är i metall och följer vanligtvis inte med EP68, utan den måste köpas separat. Den är något mer anpassad till en modern TV-tittare som inte använder sig av vanlig linjär-TV utan istället internetbaserade streamingtjänster samt Youtube och Twitch. Detta märks tydligt då sifferknappsatsen avlägsnats men en röststyrningsknapp gjort entré.

Fjärrkontrollerna, RC602S ovan och den vanliga nedan